Εννέα νεκροί εν ώρα εργασίας σε μία εβδομάδα!

 

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα εργατικά δυστυχήματα. Εβδομήντα ένας εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ. Εμμεση παραδοχή των τρομακτικών ελλείψεων τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ερώτηση και προς την Κομισιόν από τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

Ευθεία παραδοχή της έλλειψης προληπτικών μέτρων για την υγεία και ασφάλεια της εργασίας και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος συνιστά η απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης για αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία στο επόμενο τρίμηνο.

Η σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων της υπηρεσιακής κυβέρνησης, έπρεπε να έχει γίνει, αλλά δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εξ ου και τα δραματικά στοιχεία που ανέδειξε για πολλοστή φορά χθες η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕΕ).

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη δουλειά τους στο διάστημα 22 έως 29 Μαΐου 2023. Από τις αρχές του 2023 μετράμε, σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας μας 71 απώλειες» υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΕΤΕΕ. «Είχαμε προβλέψει εδώ και τρία χρόνια την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας και είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι θεσμικές μεταλλάξεις των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους, η ελλιπής λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων- Εργοδοτών- Κυβέρνησης, η νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους, η μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο, η αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και η πλήρης υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ όταν τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητα, μας οδηγούν σε αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια.

Όλα αυτά σε μια στιγμή που η τάση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι θετική, η βελτίωση σαφής και τίθεται ο στόχος του εκμηδενισμού των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών για το 2030 (Vision Zero)» καταλήγει η ΟΣΕΤΕΕ, προαναγγέλλοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο επίτροπο Νίκολα Σμιτ για την ανάσχεση της εξαιρετικά επικίνδυνης αυτής κατάστασης.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιοποιώντας και τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ κατέθεσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κ. Αρβανίτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ, οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα ανήλθαν σε 104 το 2022, διπλάσιοι από το 2019.

Στην δραματική αυτή εξέλιξη συντέλεσε η έλλειψη στελεχών στην Επιθεώρηση Μεταλλείων, η ανάθεση έργων ηλεκτρικών δικτύων σε εργολάβους, η μείωση και αποδυνάμωση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η νομοθέτηση της δυνατότητας άσκησης έργου από μη αδειούχους ηλεκτρολόγους και μη αδειούχους χειριστές σε αντίστοιχες εργασίες.

Στην Ελλάδα δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές παθήσεις και παρατηρείται οπισθοδρόμηση όσον αφορά τους όρους υγείας και ασφάλειας, σημειώνει ο ευρωβουλευτής και ερωτά την Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να θεσμοθετήσει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

της Χριστίνας Κοψίνη από το www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022