Ενημέρωση για το Γενικό & το Διοικητικό συμβούλιο στις 26/09/2019

Η σύγκληση του Διοικητικού και Γενικού Συμβουλίου την Πέμπτη στις 26/09/2019 βρίσκει το σύλλογο σε μια ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία.

Παρόλη τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ, η διοίκηση της τράπεζας εδώ και 3 εβδομάδες παίζει κρυφτό και έχει αφήσει στον αέρα τις τοποθετήσεις των συναδέλφων μας από το RBU.

Ταυτόχρονα οι πρωτοφανείς αυτές μεθοδεύσεις της διοίκησης βρίσκουν με ευθύνη της ΔΗΣΥΕ τον ΣΕΤΑΠ διασπασμένο και αποδυναμωμένο, ενώ οι δικαστικές διαμάχες θα προκαλέσουν φθορά και απονομιμοποίηση του συλλόγου ανάμεσα στους συναδέλφους.

Εκτός από αυτά τα δύο θέματα η υπόλοιπη ημερήσια διάταξη δεν κουβεντιάστηκε ιδιαίτερα. Ο προγραμματισμός δράσης που παρουσιάστηκε από την ΔΗΣΥΕ, ήταν ακόμη μία απαρίθμηση των πολλών εργασιακών προβλημάτων στην τράπεζα, χωρίς να προτείνεται τίποτα συγκεκριμένο για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν αυτά. Για το άλλο θέμα, δηλαδή τα προβλήματα του Δικτύου καταστημάτων δεν υπήρχε κάποια εισήγηση με συγκεκριμένα προβλήματα και ποιες οι δράσεις για να λυθούν αυτά και απλά αποφασίστηκε ο σύλλογος να πάει περιοδείες (!).

Εξελίξεις RBU: Νέος κύκλος εκβιασμών και ανασφάλειας

Η εκτίμηση σχεδόν όλων ήταν ότι οι πιέσεις της διοίκησης δεν θα σταματήσουν ούτε για όσους περιμένουν να τοποθετηθούν άμεσα ούτε για όσους βρίσκονται με δανειστική σύμβαση στην intrum.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχου περίπου 300 συνάδελφοι από το RBU που περιμένουν να τοποθετηθούν. Διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα και δεν φαίνεται φως στο τούνελ.

Στις συναντήσεις με το HR δεν λέχθηκε τίποτα το ουσιαστικό ως προς τις προθέσεις της Διοίκησης για το πού θα τοποθετηθούν οι συνάδελφοι.

Με νέο mail την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση «ενημερώνει» τους συναδέλφους ότι η «περίοδος αξιολόγησης παρατείνεται για διάστημα ακόμα δύο εβδομάδων» και ότι «το χρονικό αυτό διάστημα οι αποδοχές σας θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά.»

Προφανώς η διοίκηση στοχεύει σε παραπέρα πιέσεις και εκφοβισμούς γιατί δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί την επόμενη ημέρα να τοποθετήσει έστω κάποιους στο δίκτυο που στενάζει ή στις υποστελεχωμένες κεντρικές διευθύνεις.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρότεινε στο συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα ο ΣΕΤΑΠ με ένα σχέδιο δράσεων προκειμένου να φρενάρουμε τους εκβιασμούς και τους εκφοβισμούς που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο ΣΕΤΑΠ να αναλάβει το συντονισμό με τους συλλόγους και την ΟΤΟΕ και από κοινού να γίνει άμεσα συνάντηση με την Διοίκηση ώστε να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της. Το αίτημα μας δεν μπορεί να είναι άλλο από την άμεση τοποθέτηση των συναδέλφων μας σε οργανικές θέσεις. Οι σύλλογοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία ώστε να προασπίσουν και την υπογραφή της ΟΤΟΕ και τον πραγματικά εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας που υπογράφηκε.
  • Διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης – συζήτησης με τον Άρι Καζάκο -έγκριτο νομικό και πανεπιστημιακό που πρόσφατα σε άρθρο του πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων και κατά της διοίκησης για το θέμα του RBU- καθώς και όποιον άλλο ομιλητή προταθεί στο συμβούλιο. Οι συνδικαλιστικές μας κινήσεις θα πρέπει να συνδυάζονται και με ανάλογα νομικά επιχειρήματα.
  • Οι συνάδελφοι που θα μεταφερθούν στην intrum να παραμείνουν μέλη στον ΣΕΤΑΠ. Ο ΣΕΤΑΠ, οι σύλλογοι και η ΟΤΟΕ θα πρέπει να αναζητήσουν νομικές λύσεις που να εξασφαλίζουν την συμμετοχή των συναδέλφων στους ήδη υπάρχοντες συλλόγους. Άλλωστε αυτό είναι και το αίτημα πολλών συναδέλφων,

Δυστυχώς παρόλο που τα αιτήματα μας συζητήθηκαν εκτενώς από όλους τους συναδέλφους και όλες τις παρατάξεις τελικά δεν ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία.

Βρισκόμαστε σε αναμονή για συνάντηση του ΣΕΤΑΠ – έχει ζητηθεί για την τρέχουσα εβδομάδα- με το HR προκειμένου να ενημερωθούμε για το ζήτημα.

Αποσπάσεις για την λειτουργία του ΣΕΤΑΠ

Επειδή έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για το θέμα παραθέτουμε όσο πιο συνοπτικά μπορούμε ένα σύντομο ιστορικό:

1999-2019:

Όλες οι παρατάξεις που είχαν ένα τουλάχιστον εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ ανεξάρτητα από το ποιος ήταν πρώτος κάθε φορά είχαν από τουλάχιστον μία απόσπαση και συμμετοχή στις συναντήσεις με την διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων, στην καθημερινή λειτουργία του συλλόγου. Το 2013 επι Πειραιώς, η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ως πλειοψηφούσα παράταξη και παρόλη τη άρνηση συμμετοχής των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ στο προεδρείο του συλλόγου ψήφισε αποσπάσεις για όλες τις παρατάξεις (ΔΥΣΗΕ ΔΑΚΕ πήραν από δύο αποσπάσεις η καθεμία).

Το 2016 πλειοψηφούσα η ΔΗΣΥΕ – (πρόεδρος ο σ.Αδαμόπουλος) ψήφισε αποσπάσεις για όλες τις παρατάξεις.

ΔΣ 16/07/2019:

Σχηματισμός προεδρείου με 4 αποσπασμένους σε θέσεις ευθύνης. Τρεις της ΔΗΣΥΕ: Πρόεδρος (σ.Αδαμόπουλος), Γενικός Γραμματέας (σ.Αδάμος), Οργανωτικός Γραμματέας (σ.Γαζέτας), Ταμίας (σ.Χειμώνας μέχρι τότε αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ). Αποχώρηση της ΔΑΚΕ από τη διαδικασία και μη συμμετοχή της στο προεδρείο του συλλόγου.

ΔΣ 01/08/2019:

Αίτημα ανασύστασης προεδρείου που στηρίζεται από την ΔΑΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Α.Μ. που δεν γίνεται δεκτό από την ΔΗΣΥΕ. Με απόφαση της πλειοψηφίας αποσπάται ο σ.Παπακωνσταντίνου (ΔΗΣΥΕ) και την 6 θέση απόσπασης την αφήνουν κενή (!). Ψευδώς διαδίδεται από καλοθελητές ότι η ΔΗΣΥΕ έδινε μια απόσπαση στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και αυτή αρνήθηκε.

Μας δινόταν εφόσον ψηφίζαμε τη μεθόδευση για εκπαραθύρωση των άλλων παρατάξεων από το Σύλλογο, κάτι που είναι αντίθετο με το καταστατικό, με το συμφέρον του Συλλόγου και αντίκειται στη συνδικαλιστική μας ηθική.

Διακόπτονται οι αποσπάσεις των σ.Φίλη (ΔΑΚΕ), σ.Μπούκα (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), σ.Καρυώτη (Α.Μ.). Στην συνέχεια προτείναμε κοινές ενέργειες στις άλλες δύο παρατάξεις αλλά για διαφορετικούς λόγους η καθεμία μας απαντούν αρνητικά. Ακολουθούν ξεχωριστές αγωγές και από τις τρεις παρατάξεις.

ΔΣ και ΓΣ 26/09/2019:

Η ΔΗΣΥΕ πιεζόμενη από την ως τώρα αρνητική δημοσιότητα και τα δικαστήρια, αλλάζει στάση και ενώ στο αίτημα της προσωρινής διαταγής που εκδικάστηκε υποστήριξε ότι την 6ή απόσπαση «την κρατάει για το γραφείο της Θεσσαλονίκης» πρότεινε την απόσπαση στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).

Η σ.Φίλη υποστήριξε ότι η 6ή απόσπαση πρέπει να δοθεί στην παράταξη της ΔΑΚΕ αφού σύμφωνα και με την ερμηνεία που κατέθεσε στην αγωγή της η ΔΑΚΕ, η αναλογία στις αποσπάσεις είναι 3 ΔΗΣΥΕ,2 ΔΑΚΕ 1 ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Το Α.Μ. δήλωσε ότι πρόκειται για μία αντικαταστατική απόφαση και μαζί με τη ΔΑΚΕ αποχώρησε από την υπόλοιπη διαδικασία.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με σαφήνεια χωρίς να παίξει παιχνίδια, χωρίς να κάνει το καλό παιδί, χωρίς υπόγειες συμφωνίες με κανέναν και φυσικά χωρίς κωλοτούμπες, διατύπωσε την θέση της ως εξής:

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει μια εμμονή στις απόψεις της.

Υπερασπίζεται τις θέσεις της και όταν είναι πρώτη παράταξη και όταν είναι δεύτερη και όταν είναι τρίτη.

Στο θέμα των αποσπάσεων η θέση μας είναι παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη.

Κάθε παράταξη που έχει εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ δικαιούται και 1 τουλάχιστον απόσπαση.

Για αυτό θα ψηφίσουμε την πρόταση για την απόσπαση επειδή μας ανήκει και την δικαιούμαστε.

Άλλωστε αυτή ήταν και η κοινή θέση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και του Α.Μ. στις αγωγές που συνεκδικάστηκαν (Κάθε παράταξη που έχει εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ δικαιούται και 1 τουλάχιστον απόσπαση).

Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η θέση μας και θα παλέψουμε και στην συνέχεια με όλες μας τις δυνάμεις για αυτό και είναι αυτονόητο ότι θα συνδράμουμε με την άποψή μας και τις άλλες παρατάξεις αν μας το ζητήσουν.

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό αποδεχτήκαμε την απόσπαση καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή, πέρα από το παράλογο της υπόθεσης να μην ψηφίσουμε τον εαυτό μας, θα δημιουργούσε αξεπέραστα προβλήματα στην μελλοντική συνδικαλιστική και νομική διεκδίκηση την δική μας αλλά και των άλλων παρατάξεων.

Το ζήτημα των αποσπάσεων πρέπει και μπορεί να λυθεί συνδικαλιστικά σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο  με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και εκπροσώπηση όλων των συναδέλφων, πριν αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022