Ελάφια στα Σεπόλια

Εκτός από την Ελλάδα και τη Νιγηρία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, στη βράβευσή του ως πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ, ευχαρίστησε και τους Ελληνες που ξενυχτούσαν για να παρακολουθούν τους αγώνες του «Ελαφιακού», των Μιλγουόκι Μπακς. Όταν ο Γιάννης υψωνόταν για ένα επιπλέον ριμπάουντ ή κάρφωμα, εδώ ήταν ξημερώματα. Κι όμως, όσοι τον λατρεύουν αξεχώριστα για τον χαρακτήρα και για την μπασκετική του αξία, ξενυχτούσαν.

Δεν είμαι συνδρομητής της ιδιωτικής πλατφόρμας που μετέδιδε τα παιχνίδια του ΝΒΑ. Ξενύχτης όμως έτσι κι αλλιώς, άνοιγα μια αθλητική ιστοσελίδα και, δουλεύοντας, παρακολουθούσα εκεί, λάιβ, την εξέλιξη κάθε αγώνα, με σχεδιαγράμματα, ποσοστά κ.λπ. Μεσοβέζικα πράματα, αλλά απ’ τ’ ολότελα… Όταν με νικούσε ο Μορφέας, μία από τις πρώτες απορίες που έσπευδα να λύσω διαδικτυακά την επομένη αφορούσε το αποτέλεσμα του ματς και την απόδοση του Γιάννη.

«Ευσυγκίνητα γεροντάματα»; Ίσως. Αλλά και κάτι ακόμα: Αγωνία για το τι ακριβώς σημαίνει το όνομα του Αντετοκούνμπο, των Αντετοκούνμπο καλύτερα, όλης της οικογένειας, για την Ελλάδα. Για όλους εμάς από κοινού και για τον καθέναν ξεχωριστά. Οχι αθλητικά, όχι διαφημιστικά, όχι τουριστικά. Αλλά για το αν ψηλώσαμε κι εμείς λίγο μαζί με τους Αντετοκούνμπος, αν ανεβάσαμε τον πήχυ μας, παραδειγματιζόμενοι από μια πεισματάρα οικογένεια που δεν έπαψε να πολεμάει και δεν ζαλίστηκε από την αιφνίδια δόξα και τον πλούτο. Αλλά και δεν σταμάτησε να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την Ελλάδα συνολικά, παρότι θα είχε κάθε λόγο να ευχαριστεί λιγοστούς μόνο Έλληνες, για τη συμπαράστασή τους στα πρώτα δύσκολα χρόνια τους στον τόπο μας.

Μιλάω για τον πήχυ της κατανόησης, της έγνοιας για τα βάσανα των άλλων, όποια κι αν είναι η φυλή και η θρησκεία τους, της αυτοκριτικής, των τύψεων που επιτρέψαμε στο φιδάκι να κάνει αγροίκα πλάκα με το όνομα των Αντετοκούνμπο. Ναι. Το βλέπει κανείς και στους διαδικτυακούς διαλόγους κάτω από ειδήσεις για τον Γιάννη: οι υβριστές του, όσοι αμφισβητούν την ελληνικότητά του, είναι πια μια ασήμαντη, χλευαζόμενη μειονότητα. Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν σημαίνει ότι τα αισθήματά μας απέναντι στον Γκρικ Φρικ, τον ηγέτη της Εθνικής μας του μπάσκετ, μεταφέρονται αυτόματα και ακέραια σε κάθε μετανάστη. Το ξεκαθάρισε άλλωστε με τον εθνοπρεπή τρόπο του και ο κ. Κ. Κυρανάκης: «Θα καθιερώσουμε άμεσα επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο Ελληνόπουλο». Αν κάποιο ξενάκι γεννηθεί δίμετρο, βλέπουμε.

Του Παντελή Μπουκάλα από το www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022