Εκτός ελέγχου οι τιμές στη φοιτητική στέγη. Σε αδιέξοδο γονείς και φοιτητές, εξαιτίας των νέων αυξήσεων στα ενοίκια σε ολόκληρη την Ελλάδα

Την ανηφόρα τραβούν τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη, την ώρα που χιλιάδες νέοι φοιτητές ετοιμάζονται σιγά σιγά να κατευθυνθούν σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, προκειμένου να σπουδάσουν. Σε τουριστικές περιοχές οι ιδιοκτήτες αρνούνται πολυετή συμβόλαια, ενώ ζητούν ακόμα και συμβόλαια λίγων μηνών, όσο διαρκούν τα μαθήματα, καθώς θέλουν να εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους τούς καλοκαιρινούς μήνες ως Airbnb.

Η εξεύρεση φοιτητικής στέγης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, ακόμη και στις πόλεις της περιφέρειας που «φιλοξενούν» μεγάλα πανεπιστήμια.

Πρόσφατη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε ότι η μέση τιμή ενοικίου για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 10% το τελευταίο έτος. Αυτό έχει δυσκολέψει πολλούς φοιτητές να αντέξουν οικονομικά το δικό τους μέρος για να ζήσουν, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Οι τιμές

Ολα έχουν γίνει ακριβότερα και για πολλούς η συγκατοίκηση γίνεται αναγκαιότητα. Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Spitogatos, τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τη μέση άνοδο των ζητούμενων μέσων τιμών να φτάνει το 10% σε σχέση με πέρσι και τη μέση τιμή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας να ανέρχεται στα 9,1 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos, καταγράφηκε αύξηση κατά 9% στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων δείχνουν ότι σημαντικός παράγοντας επιλογής φοιτητικής κατοικίας είναι η επίπλωση, ο όροφος, καθώς και ο αριθμός των υπνοδωματίων.

Τι συμβαίνει ανά την Ελλάδα

Από τις περιοχές της Αθήνας με τα υψηλότερα ενοίκια για φοιτητικές κατοικίες ξεχωρίζουν το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, το Μετς, το Γουδή, τα Εξάρχεια, η Δάφνη και το Κουκάκι.

Στον αντίποδα, οι φθηνότερες τιμές εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Κυψέλη και ο άξονας Αχαρνών – Πατησίων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα, με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ/τ.μ.. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ/τ.μ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα σε Ρίο και Πάτρα.

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60% του μέσου μηνιαίου μισθού, αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία. Μεγάλο μέρος των πολιτών αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνουν περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των ενοικίων, με τη συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2019 έως και το 2022 να ξεπερνά το 35%, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της αγοράς

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε., με 4 στους 10 Έλληνες να ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς, σύμφωνα με την Eurostat. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατοικία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό του πολίτη. Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Πηγή: www.left.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022