ΕΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων: Ανάκληση της απόλυσης στη EUROBANK ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση της ΕΑΚ στην ΟΤΟΕ για το θέμα της ανάκλησης της απόλυσης συναδέλφισσας στη EUROBANK. Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από την ΟΤΟΕ και τα αποτελέσματα της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παρασκευής 12/03/2021 για το θέμα.

Αθήνα, 12/03/2021

Το δικαίωμά μας στην εργασία δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με τρόπο που δεν φανερώνει μόνο τον απροκάλυπτο κυνισμό και την αναλγησία της εργοδοσίας αλλά δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις των τραπεζιτών απέναντι στο δικαίωμά μας στην εργασία, η διοίκηση της EUROBANK προχώρησε στις 8 Μάρτη, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας μνήμης και τιμής στους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα της γυναίκας, στην απόλυση μιας συναδέλφισσας 33ετούς υπηρεσίας με αιτιολόγηση «μειωμένης απόδοσης»!

Αυτή η εξέλιξη, αυτή η «ποιοτική αναβάθμιση» της εργοδοτικής επίθεσης, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από το συνδικαλιστικό κίνημα και τα σωματεία όχι μόνο της EUROBANK, αλλά συνολικά του κλάδου. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να «αμβλυνθεί» ή ακόμα χειρότερα να «ωραιοποιηθεί» με την χορήγηση «εθελούσιας» στη συναδέλφισσα, βαφτίζοντας την «απόλυση» σαν «εθελούσια αποχώρηση». Όποιος συνδικαλιστής ή όποια συνδικαλιστική δύναμη επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει με τέτοιου είδους «βαφτίσια», έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου συνολικά αλλά κυρίως απέναντι στο σύνολο των συναδέλφων και των οικογενειών τους, που έχουν δικαίως την απαίτηση από εμάς να αποκρούσουμε τέτοιες επιθέσεις και να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το ιερό δικαίωμα στην εργασία.

Αυτό τονίσαμε σήμερα, ως ΕΑΚΤ, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ΟΤΟΕ, επιμένοντας στο ότι η ΟΤΟΕ έχει ευθύνη να ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές και σε όλους τους τόνους ότι αποτελούν καταστατικές της αρχές:

Ø Η προστασία της απασχόλησης και η εναντίωση σε κάθε απόλυση!

Ø Η αποσύνδεση της αξιολόγησης, όποια κι αν είναι τα κριτήρια εργασιακής απόδοσης, με την καταγγελία της εργασιακής σύμβασης!

Πρέπει να ναι ξεκάθαρο, επομένως, προς όλες τις διοικήσεις όλων των τραπεζών ότι καμία απόλυση δεν είναι αποδεκτή και επίσης καμία εργασιακή απόδοση βάσει οποιουδήποτε κριτηρίου δεν μπορεί να συνδέεται με το να χάνει τη δουλειά του η συναδέλφισσα ή ο συνάδελφος. Αν αυτά τα 2 πυρηνικά στοιχεία της δράσης μας δεν τα υπερασπιστούμε, αν η κάθε τράπεζα μπορεί να θέτει στόχους αυθαίρετα και μη ρεαλιστικά και να απολύει εργαζομένους με τη δικαιολογία «δεν έπιασες τους στόχους», η ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες θα είναι συντριπτική!

Η ΟΤΟΕ σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται όχι μόνο ο κλάδος αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας, πρέπει να καθοδηγήσει ουσιαστικά το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και των θέσεων εργασίας, ανεξάρτητα από τον εις βάρος των εργαζομένων συσχετισμό δυνάμεων. Για το λόγο αυτό είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση που επανειλημμένα έχουμε καταθέσει, για την ένταξη στη δύναμη της ΟΤΟΕ όλων των εργαζομένων στις τράπεζες, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (ενοικιαζόμενοι, ειδικοί συνεργάτες κλπ). Έτσι και το διαπραγματευτικό και διεκδικητικό της ρόλο θα δυναμώσει αλλά και θα στείλει ουσιαστικό μήνυμα στην πλευρά της εργοδοσίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ως ΕΑΚΤ, προτείναμε η ΟΤΟΕ να αναλάβει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

  1. Προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση εμμονής της διοίκηση της EUROBANK στην απόλυση της συναδέλφισσας και παράσταση όλων των εκλεγμένων συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης, στο κτήριο διοίκησης της Τράπεζας, επιδιώκοντας συνάντηση με την Διοίκηση, όπου θα διατυπώσουμε 3 μόνο λέξεις: «ΑΝΑΚΑΛΕΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ»!
  2. Άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και ενημέρωσης των συναδέλφων σε όλο τον κλάδο, ενεργοποίηση του WEB TV της ΟΤΟΕ και δημοσιοποίηση στον Τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, της επίθεσης που δεχόμαστε: Οι πολλαπλά ενισχυμένες με δημόσιο χρήμα και νομοθετικές παρεμβάσεις τράπεζες απολύουν εργαζόμενους!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης παίρνει πλέον χαρακτηριστικά ακραίας αντεργατικής συμπεριφοράς, στοχεύοντας πλέον στον πυρήνα των δικαιωμάτων μας που δεν είναι άλλος από το δικαίωμα στην εργασία.

Σε αυτή την κλιμακούμενη επίθεση της εργοδοσίας, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου πρέπει να στείλει αποφασιστικό και ενωτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, με την υπεύθυνη και αποτελεσματική καθοδήγηση της νέας ηγεσίας της ΟΤΟΕ.

Η Γραμματεία της

Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022