Στο δρόμο για τις εκλογές του ΣΕΤΑΠ. Σκεφτείτε διαφορετικά – Ψηφίστε ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Στη συμπλήρωση 10 ετών από το ξεπούλημα της ΑΤΕ από την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ)- στην Πειραιώς του Σάλλα, η κοινωνία και οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Πειραιώς γινόμαστε μάρτυρες ακόμα ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στις 6 Απριλίου. Και το σχέδιο αυτό μόνο αισιόδοξους δεν μας άφησε αφού είναι σίγουρο ότι αυτό όπως και τα προηγούμενα θα αφήσει πίσω του κοινωνικά συντρίμμια και εργασιακά αδιέξοδα.

 

Η τοξική καθημερινότητα

Παρόλες τις δυσμενέστατες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις – πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός- οι πιέσεις για την στοχοθεσία που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Πειραιώς είναι τεράστιες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ταυτόχρονα έχουμε τα κλεισίματα των καταστημάτων, την τάχιστη ψηφιοποίηση των συναλλαγών την κατάργηση ρόλων. Σε μια κοινωνία που από ότι φαίνεται υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό ψηφιακού αναλφαβητισμού, αυτό το εκρηκτικό μίγμα προκαλεί τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια που τις περισσότερες φορές μεταφράζεται σε επιθετικότητα και πίεση προς τους συναδέλφους.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα η εφαρμογή της αξιολόγησης από την πλειοψηφία των διευθυντών και των περιφερειακών έχει στο κέντρο της την ατομική στοχοθεσία και τον τιμωρητικό χαρακτήρα παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις συνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΔΗΣΥΕ. Μια κακή αξιολόγηση μπορεί να γίνει λόγος μετακίνησης σε κατάστημα που κλείνει. Εκεί φτάσαμε…

 

Απριλιάτικες μετακινήσεις.

Ο Απρίλιος ξεκίνησε με κακά μαντάτα για τους εργαζόμενους του δικτύου. Νέες μετακινήσεις εργαζόμενων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Βέροια, Γιάννενα, κτλ) φαίνεται να έρχονται να «κουμπώσουν» στα δημοσιεύματα που αναφέρουν κλείσιμο 40 με 50 καταστημάτων το καλοκαίρι που μας έρχεται. Το σενάριο γνωστό. Μετακινούν συναδέλφους σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν με σκοπό να τους σπρώξουν προς την έξοδο.

Ταυτόχρονα μετακινούν και κάποιους συναδέλφους που θα παραμείνουν στην τράπεζα από τα καταστήματα που κλείνουν σε αυτά που θα μείνουν ανοιχτά. Η γκάμα των κριτηρίων μετακίνησης είναι τεράστια και σίγουρα δεν είναι κυρίως αξιοκρατικά. Επίσης ποικίλουν ανά περιοχή, ανά διευθυντή και ανά συνάδελφο. Αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι συνάδελφοι να νιώθουν αβοήθητοι και απογοητευμένοι και τελικά ένα βήμα πιο κοντά στην εθελούσια.

 

Προ των πυλών νέες αποσχίσεις

Η λαϊκή ρήση «κάθε πέρσι και καλύτερα» εφαρμόζεται πλήρως στις αποσχίσεις. Αντί να γίνει σύνθημα στο κλάδο ο αγώνας κατά των αποσχίσεων, η παθητική στάση και ο παραγοντισμός των ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ μας έφεραν προ τετελεσμένων.

Στην πρώτη απόσχιση (intrum) μετά από μεγάλο αγώνα των συναδέλφων στο κείμενο της συμφωνίας περιελήφθη η ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου και η εθελούσια μετακίνηση -η οποία στην πορεία έγινε λάστιχο από την Διοίκηση. Στη συμφωνία της δεύτερης απόσχισης (C.A.U. κτλ) περιελήφθη η ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου αλλά όχι η εθελούσια μετακίνηση. Στη τρίτη απόσχιση (POS) ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ συμφωνία και οι συνάδελφοι υπέγραψαν ατομικές συμφωνίες. Τι μέλλει γενέσθαι στο εξής;

 

Και εμείς τι κάναμε;

Η Διοίκηση, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να παρέμβει αγωνιστικά, αλωνίζει, κόβει και ράβει καταπώς θέλει, ενώ πολλά ακούγονται για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με συνδικαλιστές. Ο κλάδος μας δέχεται πρωτοφανή επίθεση και η ΟΤΟΕ, ευρισκόμενη σε αδυναμία να αρθρώσει αγωνιστικό λόγο και αποτελεσματική παρέμβαση, δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιδράσει.

Η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ την προηγούμενη τριετία αντιμετώπισε τις  σαρωτικές μετακινήσεις αγροτικάριων είτε σε καταστήματα που κλείνουν είτε σε διευθύνσεις που πρόκειται να αποσχιστούν, τη δύσκολη καθημερινότητα, την αξιολόγηση, τις  πιέσεις, τη στοχοθεσία είτε με σιωπή που μαρτυράει πολλά, είτε πυροσβεστικά όταν οι συνάδελφοι εξοργισμένοι τους έφερναν προ των ευθυνών τους.

Με τη ΔΗΣΥΕ στο τιμόνι του ο ΣΕΤΑΠ βρέθηκε, δυστυχώς, θεατής των εξελίξεων χωρίς να μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όφελος των συναδέλφων για μια σειρά από θέματα όπως ενοποίηση, αξιολόγηση, job family κλπ.

Τα αποτελέσματα της αφωνίας του Συλλόγου είναι χαρακτηριστικά:. Κάποιοι –λίγοι- συνάδελφοι κατάφεραν να κρατηθούν στην τράπεζα ενώ οι περισσότεροι απογοητευμένοι -και από το σύλλογο- να βγουν μέσω εθελούσιας στην ανεργία.

Η κακή λειτουργία του συλλόγου και το τοξικό κλίμα μεταξύ των παρατάξεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόφαση της ΔΗΣΥΕ να αποκλείσει τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και του Αγωνιστικού Μετώπου από τις αποσπάσεις.

Εκ του αποτελέσματος ο σύλλογος δεν βγήκε ωφελημένος από αυτό το κακό κλίμα, τη στιγμή μάλιστα που η ενότητα είναι το ζητούμενο αν θέλουμε να αντιπαλέψουμε τις δυσμενείς εξελίξεις.

Η παρουσία της ΔΑΚΕ όλη την τριετία που πέρασε ήταν ελάχιστη και σε δυσαρμονία με τα πολλά και πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων τόσο επειδή αποκλείστηκε από τη ΔΗΣΥΕ, όσο και κυρίως γιατί η θεματολογία της ήταν περιορισμένη στις μετατάξεις και στις συχνές ανούσιες αναφορές της στα τραπεζώματα του προέδρου σ.Αδαμόπουλου. Για τις μετατάξεις, που τα τελευταία χρόνια η ΔΑΚΕ το έχει αναγάγει σε μοναδικό συνδικαλιστικό στόχο, η απάντηση ήταν αρνητική και μάλιστα εγγράφως από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα από τον κατεξοχήν αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Βορίδη.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο, στο γνωστό μονοπάτι του Κλαδικού Σωματείου και του ΠΑΜΕ, αποκλεισμένο και αυτό από την καθημερινότητα του συλλόγου, δυσκολεύτηκε να βρεθεί στους συναδέλφους.

 

Πώς παλεύουμε την επόμενη τριετία; Ψήφο στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με τις δυνάμεις της προσπάθησε και κατάφερε να αναδείξει τα θέματα μας με τακτικές ενημερώσεις στην ιστοσελίδα μας, με δημοσιεύματα στον καθημερινό τύπο και στην τηλεόραση, με παρεμβάσεις για θέματα όπως αυτό των καθαριστριών της ALTER EGO, με πρόκληση ερώτησης στη βουλή για τις εκδικητικές μετακινήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς., άρα αγωνίστηκε για όλους/όλες τους/τις συναδελφους/ισσες!

Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αλλά εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο, ενάντια στην ιδιώτευση και στον παραγοντισμό προσπαθώντας να στηρίξουμε εργασιακούς κανόνες με διαφάνεια και αξιοπρέπεια, κυνηγώντας την καθημερινότητα με συλλογικές λύσεις.

Σε αυτό τον αγωνιστικό δρόμο θέλουμε την στήριξη των συναδέλφων και ζητούμε να δώσουν με το χέρι στη καρδιά την ψήφο τους στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Από την εφημερίδα μας, Εκλογές ΣΕΤΑΠ, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022