Διοικητικός Απολογισμός ΣΕΤΑΠ. Τα Ψεύτικα τα Λόγια τα Μεγάλα*

ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κρίσιμη συγκυρία γίνεται η φετινή γενική συνέλευση του ΣΕΤΑΠ με την ανασφάλεια των εργαζομένων να έχει εγκατασταθεί στο κόκκινο, το φόβο για την εργασία μας την επόμενη μέρα να βρίσκεται στα ύψη, την απογοήτευση για τη δράση(;) και την επάρκεια της συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης (ΟΤΟΕ & ΣΕΤΑΠ) να είναι κυρίαρχη.

RBU: Η Σιωπή των Αμνών…

Μετά από έξη (6) χρόνια αφόρητης πίεσης και τρεις εθελούσιες, που οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους εκτός τράπεζας, και αφού πριν ένα χρόνο περίπου παίχτηκε η αποχώρηση των φυλάκων και καθαριστριών με αποτέλεσμα την εξώθηση σε εθελουσία μερικών εκατοντάδων συναδέλφων/ισσών, περάσαμε στο RBU δηλαδή στον εξαναγκασμό εξόδου από την τράπεζα εργαζομένων με πώληση του αντικειμένου εργασίας τους.

Η αντίδραση του Συλλόγου και της ΟΤΟΕ στα σχέδια που εξυφαίνουν οι τράπεζες είναι υποτυπώδης, ανύπαρκτη, ύποπτη, συνένοχη, αποκαλυπτική για τις διαθέσεις των ηγεσιών μας

Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα των κινητοποιήσεων του RBU και της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης.

Παρότι το κλίμα στο RBU ήταν εκρηκτικό μετά από τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις στελεχών, με ευθύνη της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ ο ΣΕΤΑΠ άφησε τους συναδέλφους χωρίς ενημέρωση και κινητοποίηση.

Στη στάση εργασίας στο RBU της Δευτέρας 04-02-2019, που προκήρυξαν σύλλογοι ΣΕΥΤΠΕ & ΣΕΥΓΤΕ, ο σύλλογος μας δεν συμμετείχε, όχι μόνο για να καλύψει τα μέλη του αλλά και για να συνταχθεί με τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό σε ανακοίνωσή του ΣΕΤΑΠ, η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις κινητοποιήσεις, ενώ σε επόμενη ανακοίνωση της υπονόησε ότι κάποιοι συνδικαλιστές (;!) δημιούργησαν το πρόβλημα και όχι η διοίκηση της τράπεζας, τα μνημόνια, η agenda 2020, ο νεοφιλελευθερισμός…

Παρόμοια αλλά πολύ χειρότερη λόγω του θεσμικού της ρόλου ήταν η στάση της ΟΤΟΕ. Από τις αγωνιστικές κορώνες για την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας φτάσαμε σε μια σύμβαση όπου διατυπώνεται η βούλησης των εργοδοτών καταπατώντας και τις κόκκινες γραμμές που η ίδια η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έβαζε στις επισκέψεις στους χώρους εργασίας.

Η κλαδική σύμβαση δεν απαντάει στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, αφήνει ορθάνοιχτο παραθύρι στις αποσχίσεις του RBU και είναι κοροϊδία η θριαμβολογία της ηγετικής ομάδας της ΟΤΟΕ για το αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον την στιγμή που φαινόταν ότι οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις θα δημιουργούσαν καλύτερες προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης…

Υποσχέσεις που έπεσαν στο κενό…

Η στάση των ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ στο RBU είναι η αποκορύφωση της ανυπαρξίας τους την τελευταία τριετία και των απατηλών υποσχέσεων με τις οποίες ανέλαβαν τη διοίκηση του Συλλόγου. Θυμίζουμε:

  • Ενοποίηση των συλλόγων: δεν έγινε καμία ενέργεια παρότι η ΔΗΣΥΕ είναι πλειοψηφία στους δύο μεγαλύτερους συλλόγους της τράπεζας και θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια ενοποίηση. Τα σημαντικά ζητήματα και τα προβλήματα, παρ όλες τις ιδιαιτερότητες είναι ίδια για όλους τους συναδέλφους από όποια τράπεζα και αν προέρχονται. Ένας σύλλογος για όλους θα μπορούσε να πιέσει αποτελεσματικότερα την τράπεζα. Είπαμε όμως οι καρέκλες είναι ζεστές…
  • ΑΣΕΠ: Αφού δεν έκαναν τίποτα όλη την τριετία κινητοποιήθηκαν προεκλογικά, ιδιαίτερα τα στελέχη της ΔΑΚΕ, εξωθώντας τους συναδέλφους στους δικηγόρους(!). Αυτοί που μας χρέωναν ανικανότητα και ολιγωρία σπρώχνουν τους συναδέλφους στους δικηγόρους για να κάνουν εκείνο που οι ίδιοι υποσχόντουσαν.

Και προκαλεί βέβαια θυμηδία η ΔΑΚΕ (και η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» όπως θέλει να μεταμφιέζεται), που ανήκει στο χώρο της Ν.Δ. να ζητά και να απαιτεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει τους ΑΣΕΠΙΤΕΣ στο δημόσιο, την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης και σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. ως υπουργός πρωτοστάτησε στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων… Τους καλούμε αντί να καλλιεργούν αυταπάτες στους συναδέλφους με «τυχαίο καφέ» με τον πολιτευτή της ΝΔ που ψάχνει δημοσιότητα ή να κλείσουν ένα ραντεβού με τους αρμόδιους της Ν.Δ. αύριο κιόλας και να ζητήσουν τη στήριξη του αιτήματος ή να σταματήσουν την κοροϊδία. Αξιοσημείωτη είναι η στάση της ΔΗΣΥΕ, που γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει νομική βάση στο αίτημα, έκανε στροφή 180 μοιρών και διαφώνησε στη κοροϊδία της δικαστικής διεκδίκησης. 

  • Οδοιπορικά: Τίποτα δεν έχει γίνει παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ σε συνελεύσεις ότι θα δοθούν σε όλους και «ότι μιλάνε με τη διοίκηση» και θα τους «αναγκάσουμε» να τα δώσουν… Τα μόνα οδοιπορικά που «τακτοποίησαν» ήταν της γενικής γραμματέως…
  • Αξιοκρατία: Τίποτα. Η υπόσχεση για την προσπάθεια για την αξιοκρατία στην τράπεζα Πειραιώς προσέκρουσε στην ανάγκη κάποιων προσωπικών εξυπηρετήσεων που έκανε οι τράπεζα σε ημέτερους συνδικαλιστές και άλλο τίποτα ουδέν… η υποβάθμιση των στελεχών που προέρχονται από την ΑΤΕ καλά κρατεί και δυστυχώς η πλειοψηφία του συλλόγου μας δεν έχει κάνει το παραμικρή ενέργεια για αυτό το ζήτημα…

«Και για το φονικό δεν είπαμε κουβέντα…»

Εκτός από τα πιο πάνω θέματα των εργαζομένων που υποτίθεται ότι  πάλεψαν οι ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ υπάρχουν και άλλα που αγνοήθηκαν εντελώς. Και θυμίζουμε:

  • Αξιολόγηση: Ο ΣΕΤΑΠ επέδειξε πλήρη αφωνία όλη την τριετία, παρόλο που ζητούσαμε ως παράταξη (η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) ο σύλλογος να τοποθετηθεί καθαρά στο θέμα αυτό, να καταδικάσει την ατομική στοχοθεσία και τους εξωπραγματικούς στόχους. Είναι γνωστές οι ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης, αφού εύκολα προσωπικές αντιπάθειες και μικροψυχίες μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αξιολόγηση. Και σαν να μην έφθανε αυτό υποδέχτηκαν (ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ) την διατύπωση στην κλαδική σύμβαση που αφορούσε την αξιολόγηση και την σύνδεσή της με την ατομική στοχοθεσία βασισμένη στα πρότυπα της τράπεζας Πειραιώς…
  • Ωράριο εργασίας: Ο σύλλογος, με ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ στην ηγεσία του, δεν έχει κάνει ούτε μία(!) καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για την παραβίαση του ωραρίου παρά το ανελέητο κυνηγητό της επιθεώρησης εργασίας,  με αποτέλεσμα παρ’ όλες τις βελτιώσεις το ωράριο να γίνεται λάστιχο από τα meetings και τους στόχους. Θυμίζουμε την προηγούμενη τριετία με προεδρία ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ/ΕΣΑΚ ο σύλλογος έστελνε συνεχώς επιθεώρηση εργασίας για ελέγχους σε όλη την Ελλάδα.

Υποτονικά μέχρι Ανυπαρξίας…

Τα όργανα του συλλόγου (ΔΣ, ΓΣ και Προεδρείο) υπολειτούργησαν για τα κρίσιμα θέματα των εργαζομένων αφού δεν συνεδρίασαν στα πολύ σημαντικά ζητήματα πχ για τις θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη συνεδρίαση ούτε στο περσινό ζήτημα της απόσχισης των κλάδων των φυλάκων και των καθαριστριών ούτε και στο φετινό ζήτημα της απόσχισης του RBU.

Η μη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΕΤΑΠ για τόσο σοβαρά θέματα  αποδυναμώνει τις όποιες ενέργειες του συλλόγου (αν βέβαια γίνουν…) και δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα. Οι κουβέντες σε διαδρόμους και οι συνεννοήσεις στο πόδι και στο τηλέφωνο ΔΕΝ είναι αποφάσεις, δεν δημιουργούν κλίμα συνεννόησης και διεκδίκησης.

Οι όποιες αποφάσεις του ΔΣ εφαρμόστηκαν κατά περίπτωση και μόνο όταν «μας βόλεψαν…», ενώ το προεδρείο έχει αντικατασταθεί από τις προσωπικές ενέργειες του προέδρου και της γραμματέως ή κάποιου άλλου μέλους

Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο

ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ καλούνται στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΑΠ το Σαββάτου 6 Απριλίου να εξηγήσουν στους εργαζόμενους τι έκαναν για τα θέματα μας, γιατί επέλεξαν συνειδητά την αδράνεια προκειμένου να μην συγκρουστούν με τον εργοδότη. Οι όποιες συνδικαλιστικές παρεμβάσεις με την προεδρεία της ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ ήταν παρεμβάσεις εντυπώσεων του Προέδρου και της Γενικής Γραμματέως, προσωπικές στρατηγικές αναρρίχησης στη συνδικαλιστική (και γιατί όχι; Πολιτική) εξουσία και ξεκατινιάσματα στο facebook.

Υποσχέθηκαν πολλά, τα περισσότερα γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα πραγματοποιήσουν και φτάσαμε σήμερα να αναμασούν τις ίδιες έωλες υποσχέσεις…

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες και δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να λυθούν έτσι εύκολα τα μεγάλα προβλήματα που μας ταλανίζουν στη τράπεζα Πειραιώς. Το ζήτημα για την συνδικαλιστική ηγεσία είναι αν θέλει και αν μπορεί να αγωνιστεί. Αποδείχτηκε ότι ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν… Γιαυτό τους καταψηφίζουμε στη γενική συνέλευση και στις εκλογές που ακολουθούν. Καταψηφίζουμε τα ψέματα, την αδράνεια, την εργοδοτική πρακτική, το φίμωμα των εργαζομένων.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σας καλεί να συνταχθείτε μαζί της. Δείξαμε την τριετία 2013-2016 ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους και τα συμφέροντα τους παρά τον ανηλεή πόλεμο που δεχτήκαμε από στελέχη των ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ. Στελέχη που εκτελούσαν συμβόλαια «θανάτου» του συλλόγου με το αζημίωτο, όπως ο Γρηγόρης Σαμπάνης της ΔΑΚΕ, που συνταξιοδοτήθηκε και επαναπροσλήφθηκε.

Στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύουμε σε έναν αγωνιστικό συνδικαλισμό που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας μας, θα διεκδικεί την αξιοκρατία στην τράπεζα και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των συναδέλφων.

*το κείμενο είναι προδημοσίευση από την εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022