Διαδρομές απελευθέρωσης – Athens Pride

 

Να γυρίσουμε με το… μαγικό μας ραβδί τον χρόνο στο παρελθόν και να ταξιδέψουμε στη Νέα Υόρκη σε ένα γκέι μπαρ. Ένα, ας πούμε, τυχαίο μπαρ. Εντέλει, ένα διόλου τυχαίο μπαρ… Το ημερολόγιο γράφει 28 Ιουνίου 1969. Οι θαμώνες πίνουν και χορεύουν. Η ατμόσφαιρα ερωτική και ευχάριστη. Ωστόσο, μέσα σε λίγα λεπτά αλλάζουν όλα. Αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο χώρο, γεγονός σύνηθες για τα δεδομένα της εποχής. Απομακρύνουν τους θαμώνες από το εσωτερικό του μπαρ και στη συνέχεια συλλαμβάνουν το προσωπικό. Στον δρόμο, όμως, η γιορτή συνεχίζεται. Η εικόνα αλλάζει τη στιγμή που η αστυνομία επιχειρεί να μεταφέρει τους συλληφθέντες στην κλούβα. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το μπαρ, που συνεχώς πληθαίνουν, πετούν στους αστυνομικούς κέρματα και κουτάκια από μπύρες. Αρχίζουν οι συμπλοκές, με τον κόσμο να γίνεται όλο και περισσότερος. Καταφθάνουν νέες δυνάμεις καταστολής και μέχρι τις 4 τα ξημερώματα η σύγκρουση έξω από το μπαρ είναι έντονη.

Ήταν η αρχή. Τις επόμενες ημέρες γίνονται νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Κάπως έτσι ένα δυναμικό κίνημα αντίστασης και απελευθέρωσης γεννιέται. Τα επόμενα χρόνια έχουμε τις πρώτες μαζικές διαδηλώσεις και τα πρώτα gay pride…

Ακολουθεί το κίνημα στην Αγγλία. Γρήγορα τη σκυτάλη παίρνουν άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε μια σειρά χώρες. Οι πορείες και οι γιορτές υπερηφάνειας είναι πλέον γεγονός. Η σιωπή, ο τρόμος και οι διώξεις έχουν πλέον ορατό αντίπαλο. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 κάνει δυναμική εμφάνιση το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ) και το πρωτοποριακό περιοδικό ΑΜΦΙ. Οι πρώτες δημόσιες συγκεντρώσεις στέλνουν πολλαπλά μηνύματα. Η παρέμβαση του ΑΚΟΕ αλλάζει δεδομένα, κυρίως αλλάζει τη δημόσια εικόνα, τίποτα δεν είναι σαν πριν.

Στην Ελλάδα το πρώτο Athens Pride γίνεται στην πλατεία Κλαυθμώνος το 2005. Ένα τολμηρό βήμα ορατότητας και διεκδίκησης. Μερικές εκατοντάδες άτομα πορεύονται στους δρόμους της Αθήνας. Περαστικοί κοιτούν με απορία, κάποιοι χειροκροτούν, κάποιοι άλλοι προσχωρούν στο μπλοκ, ο κόσμος γίνεται περισσότερος.

Τα επόμενα χρόνια η πλατεία Κλαυθμώνος γίνεται σήμα κατατεθέν ενός πολύχρωμου κόσμου. Σταδιακά, όσο περνούν τα χρόνια, η πλατεία αποδεικνύεται μικρή και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των διοργανωτών, αλλά και του κόσμου, κυρίως νεανικού, που έχει δυναμική παρουσία. Καταγράφουμε ορισμένα από τα κεντρικά συνθήματα του Athens pride. Το 2006 το κεντρικό σύνθημα είναι «Ανοιχτά, δυνατά, περήφανα» Και τις επόμενες χρονιές: «Δεν κάνει διακρίσεις, κάνει τη διαφορά», «Δικαίωμά μας», «Είμαστε παντού», «Φίλα με παντού», «Οικογενειακή υπόθεση»… Για να φτάσουμε φέτος στο «Μια φορά κι ένα καιρό…»

Το Athens Pride αλλάζει πλατεία το 2017. Αυτή τη φορά στο Σύνταγμα, στη κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας με το κτίριο της Βουλής να δεσπόζει. Χιλιάδες άνθρωποι, δεκάδες χιλιάδες. Το Σύνταγμα «βουλιάζει» και η Αθήνα αποκτά χρώματα, ιδέες, απελευθερωτικά μηνύματα, που αφορούν την ισότητα και την ισονομία, τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, τα παιδιά, την τρανς κοινότητα, το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία και την παιδεία, στον γάμο για όλα τα άτομα, την παιδοθεσία, το δικαίωμα στα σώματά μας, στη συνείδηση, στην ταυτότητα φύλου, στην αγάπη, που δεν μπορεί παρά να είναι ελεύθερη δίχως όρια, δίχως εξαιρέσεις…

Φέτος, το Athens Pride θα διεξαχθεί στην πλατεία Κοτζιά. Η προεκλογική περίοδος και η παρουσία στο Σύνταγμα του κεντρικού περιπτέρου της ΝΔ δεν άφησε περιθώριο.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου, λοιπόν, η πλατεία Κοτζιά θα φιλοξενήσει την πολύχρωμη γιορτή της διαφορετικότητας. Με αποσκευές διεκδικήσεων, διαδρομές ατομικών και συλλογικών αντιστάσεων, ανυπακοή στη θλιβερή μονοχρωμία του σκοταδισμού.

Και ο κόσμος θα είναι στις γιορτές υπερηφάνειας όσο θα επιδιώκεται η ταπείνωση, όσο η αξιοπρέπεια θα πληγώνεται, όσο ο ρατσισμός και η ΛΟΑΤΚΙ+φοβία σκορπούν δηλητήριο μίσους, όσο οι άνθρωποι δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Θα είμαστε στις πλατείες και τους δρόμους του Pride για να φωνάξουμε «τίποτα λιγότερο από την πλήρη ισότητα, από την πλήρη ισονομία παντού».

Θα περπατήσουμε στους δρόμους της Αθήνας με άρματα αγάπης, συνύπαρξης, αξιοπρέπειας, κοινωνικής απελευθέρωσης.

Υ.Γ.1: Περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον πλανήτη ποινικοποιούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ομόφυλη σχέση. Σε ορισμένες, μάλιστα, προβλέπεται και η θανατική ποινή. Σε κάποιες, όπως στο Ιράν, τις βόρειες περιοχές της Νιγηρίας, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία και την Υεμένη, εφαρμόζεται. Η εκτέλεση με λιθοβολισμό είναι μία από τις μεθόδους.

Υ.Γ.2: Εκατοντάδες άτομα, κυρίως τρανς, δολοφονούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Υ.Γ.3: Σε μια σειρά χώρες δεξιές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως φόβητρο και κίνδυνο για τις παραδόσεις, την οικογένεια και τη θρησκεία την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα η ρητορική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Ερνογάν στην Τουρκία.

Πηγή: www.epohi.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022