Δεύτερη ευκαιρία για συνδικάτο στην Amazon

Αναμένεται η επανάληψη της ψηφοφορίας για τη δημιουργία του πρώτου επιχειρησιακού σωματείου της Amazon στην Αλαμπάμα, λόγω παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρία.

Μια δεύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία του πρώτου εργατικού σωματείου στην Αmazon θα έχουν πιθανότατα οι εργαζόμενοι του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου στην Αλαμπάμα. Αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB) -της ομοσπονδιακής αρχής που επόπτευσε τις εκλογές των εργαζομένων της εταιρείας τον περασμένο Απρίλιο για τη δημιουργία συνδικάτου στην τεράστια αποθήκη στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα- διαπίστωσε ότι η Amazon παραβίασε την εργασιακή νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι είχαν ψηφίσει σε συντριπτική πλειοψηφία -1.798 έναντι 738- να μη σχηματίσουν συνδικάτο. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε τεράστιο πλήγμα για το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ που παλεύει ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια να δημιουργήσει ένα σωματείο στον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας. Το συνδικάτο εργαζομένων σε λιανικό, χονδρικό εμπόριο και πολυκαταστήματα (RWDSU) δεν χώνεψε ωστόσο την ήττα και προσέφυγε στο NLRB καταγγέλλοντας την Αmazon για σωρεία παραβάσεων με στόχο τον επηρεασμό της ψήφου των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων και για παράνομες απειλές περικοπές επιδομάτων και αποδοχών, όπως και αποχώρησής της από την περιοχή αν αυτοί ψήφιζαν υπέρ της δημιουργίας του σωματείου.

Η Amazon, όπως κατήγγειλε το RWDSU, έστησε ακόμη έξω από τις εγκαταστάσεις της γραμματοκιβώτιο το οποίο παρακολουθούσαν οι κάμερές της και πίεζε τους εργαζομένους της να στείλουν την ψήφο τους μέσω αυτού. Δημιούργησε έτσι αίσθηση παρακολούθησης και φόβου στους εργαζομένους. Επίσης γέμισε παράνομα την περιοχή γύρω από το γραμματοκιβώτιο με μηνύματα κατά του συνδικάτου. Η Amazon υποστήριξε από την πλευρά της ότι το γραμματοκιβώτιο εγκαταστάθηκε για να διευκολύνει τους περίπου 6.000 εργαζομένους της που είχαν δικαίωμα ψήφου.

Η εργατική νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει στις εταιρείες να απειλούν με περικοπές επιδομάτων και αποδοχών ή κλείσιμο εγκαταστάσεων όταν οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ένα συνδικάτο. Ο νόμος απαγορεύει ακόμη την παρακολούθηση συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων ή τη δημιουργία εντύπωσης στους εργαζόμενους ότι παρακολουθούνται. Εργοδότες όπως η Amazon όμως έχουν ευρύ νομικό περιθώριο για επιθετική εκστρατεία, μεταξύ άλλων και απαιτώντας από τους υπαλλήλους να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε συνεδριάσεις όπου η προπαγάνδα και το θάψιμο του συνδικαλισμού πάει σύννεφο.

Η Amazon πραγματοποίησε τέτοιες συνεδριάσεις πριν από τις εκλογές του Απριλίου, βομβάρδισε με μηνύματα τα κινητά των εργαζομένων της, ενώ «στόλισε» με τη φιλολογία της κατά των συνδικάτων κομβικά σημεία των εγκαταστάσεών της όπως οι… τουαλέτες. Ολα αυτά (και πολλά άλλα ακόμη), όπως έκρινε ο σύμβουλος ακροάσεων του NLRB, στρέβλωσαν τις εκλογές τόσο ώστε να δικαιολογείται η επανάληψή τους. Η σύσταση αυτή θέτει έτσι υπό αμφισβήτηση τη νίκη της Amazon. Την τελική απόφαση για το αν θα επαναληφθούν οι εκλογές θα λάβει τις προσεχείς εβδομάδες ο περιφερειακός διευθυντής του NLRB.

Η Amazon από την πλευρά της διεμήνυσε πάντως χθες -πριν καν βγει η απόφαση- ότι θα ασκήσει έφεση. Η Amazon του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, Τζεφ Μπέζος -που πέταξε στο Διάστημα πρόσφατα για 11 λεπτά ξοδεύοντας 7,5 δισ. δολάρια-, είναι γνωστή παγκοσμίως για την… αγάπη με την οποία περιβάλλει τους εργαζομένους της. Με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργασιακής τους δύναμης, ο κολοσσός έχει συνυπολογίσει στον χρόνο εργασίας μέχρι και το… κατούρημα των υπαλλήλων της.

Υπάρχουν μυριάδες καταγγελίες ότι δεν τους επιτρέπει επαρκή διαλείμματα για την τουαλέτα, για αγχωτικά και εξαντλητικά προγράμματα εργασίας που υποχρεώνουν τους εργαζομένους στις αποθήκες σε απίστευτες ώρες ορθοστασίας και τους οδηγούν συχνά σε τραυματισμούς. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους οδηγούς που διανέμουν τις παραγγελίες της Amazon, κάποιοι εκ των οποίων, ελλείψει χρόνου και τουαλέτας, αναγκάζονταν τον περασμένο χειμώνα να κάνουν την ανάγκη τους σε πλαστικά μπουκάλια νερού!

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022