Δ.Σ. ΣΕΤΑΠ Τρίτη 19/01/2021

Κρατικοποίηση – ΑΣΕΠ – Τοποθετήσεις -ΟΤΟΕ

Το Δ.Σ. της Τρίτης 19/01/2021 ήταν άρρυθμο με πολλά προβλήματα στην επικοινωνία λόγω τηλεδιάσκεψης και τελικά ανούσιο αφού δεν ψηφίστηκε καμία πρόταση για δράση, ενώ με ευθύνη της πλειοψηφίας αναλωθήκαμε  σε μια ανώφελη κουβέντα για το ΑΤΠΕΑΤΕ, παρακολουθώντας κοκορομαχίες και αντεγκλήσεις.

Εν τέλει αφήσαμε στην άκρη τα σημαντικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα της κρατικοποίησης και των τοποθετήσεων αλλά και της επόμενης ημέρας του κλάδου ύστερα και από τις αλλαγές στην ΟΤΟΕ.

Απαρατήρητες για τη ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ πέρασαν και οι αρνητικές εξελίξεις στα εργασιακά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (αύξηση ορίου υπερωριών έως 120 ώρες, αλλαγές στο δικαίωμα της απεργίας, αύξηση προσωπικού ασφαλείας έως και 40%, μεταφορά της τριμερούς από τον ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ). Ελάχιστες οι αναφορές, καμία πρόταση για δράση, καμία διάθεση για πρωτοβουλία του ΣΕΤΑΠ.

Ως συνήθως και παρόλη τη ξεχωριστή θεματολογία τα κουβεντιάσαμε σχεδόν όλα «απνευστί».

Η θεματολογία του συμβουλίου ήταν η εξής:

  1. Ενημέρωση – Εξελίξεις.
  2. Τοποθετήσεις στο Retail Operations Support.
  3. Λήξη Συμβάσεων δανεισμού στην PDS και στην INTRUM.
  4. Διαδικασίες καταβολής υπολοίπου 13% αποζημίωσης απόλυσης.
  5. Διάφορα

Κρατικοποίηση

Στο ζήτημα της κρατικοποίησης της τράπεζας αναφέρθηκε ότι το 61% των μετοχών της Πειραιώς ανήκουν πλέον στο Τ.Χ.Σ. (έναν ιδιωτικό φορέα) και ότι επίκεινται αλλαγές στο νόμο που διέπει την λειτουργία του (ΤΧΣ) και άμεση επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.  Για τις εξελίξεις αυτές ο σ. πρόεδρος (ΔΗΣΥΕ) είπε ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με την Διοίκηση (!)…

Το ζήτημα της κρατικοποίησης της τράπεζας είναι ένα τεράστιο ζήτημα με πολλές πτυχές, που βεβαίως δεν εξαντλούνται στο να μάθουμε τις προθέσεις της Διοίκησης. Ο έλεγχος των τραπεζών είναι ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό σημείο σύγκρουσης στην πολιτική, στην κοινωνία και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε αυτή τη μάχη η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν κρύφτηκε ποτέ.

Μετά τις μάχες που δώσαμε για την αποτροπή του χαρίσματος της ΑΤΕ στην Πειραιώς με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ήμασταν οι πρώτοι (και οι μόνοι…) που θέσαμε το ζήτημα του δημοσίου ελέγχου της τράπεζας, της εφαρμογής του κανονισμού εργασίας στην τράπεζα Πειραιώς κ.α.

Όπως τότε έτσι και σήμερα πιστεύουμε σε ένα πολιτικοσυνδικαλιστικό αίτημα που αφορά το τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα την τράπεζα Πειραιώς.

Με ανακοίνωσή μας στις 19/02/2015 διεκδικούσαμε αλλαγές στην τράπεζα Πειραιώς όπως είναι «Η εφαρμογή του οργανισμού της τράπεζας, η ύπαρξη διαφάνειας και αξιοκρατίας, οι θεσμοθετημένες διαδικασίες κατάληψης υπευθύνων θέσεων, οι κανονισμοί μεταθέσεων και μετακινήσεων, ο κανονισμός αξιολόγησης, η επίτευξη αποτελεσμάτων χωρίς το ανηλεές κυνηγητό των εργαζομένων εντός και εκτός ωραρίου.»

Οι αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις με χρήματα του Ελληνικού λαού (ξανά)πέφτουν στο κενό.

Ο έλεγχος της πλειοψηφίας των μετοχών θα πρέπει επιτέλους να ασκηθεί από το δημόσιο προκειμένου να μπορέσει πραγματικά το τραπεζικό σύστημα- αντί να λειτουργεί παρασιτικά- να βοηθήσει την κοινωνία που περνάει τόσο δύσκολα την εποχή της πανδημίας.

Και για να προλάβουμε τους καλοθελητές τρόποι υπάρχουν για τον έστω και εν μέρει έλεγχο (βλέπε Εθνική).

Το μπαλάκι πέφτει βέβαια στην ΟΤΟΕ που υπό τη νέα ηγεσία πλέον θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να θέσει το ζήτημα του δημοσίου ελέγχου της τράπεζας και της εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών (δεν φτάνουν τα σποτάκια κατά της συρρίκνωσης…).

Το μπαλάκι πέφτει και στην πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ που σε συντονισμό με την ΔΗΥΣΕ του ΣΕΤΠ αναμασάει τα λόγια της διοίκησης και των πληρωμένων δημοσιογράφων και παρουσιάζει ως θέσφατο την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Λες και δεν ζήσαμε σαν χώρα την προκοπή των ιδιωτικών τραπεζών που σωθήκαν και σώζονται με το ξεπούλημα κρατικών ιδρυμάτων (ΑΤΕ, Τ.Τ) αλλά και με χρήματα του δημοσίου, που δανείζεται για να τις σώσει.

Που χρειάστηκε να περάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην διωχθούν  ποινικά οι διοικήσεις τους!

ΑΣΕΠ:

Με αφορμή την κρατικοποίηση ξαναφούντωσε το θέμα του ΑΣΕΠ με νομικές απόψεις (!) και επιστολές που καλούν τους συναδέλφους να στείλουν στο υπουργείο προκειμένου να επιδιωχθεί πολιτική λύση.

Επιβεβαιώνουμε αυτό που έλεγε η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από την αρχή με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους.

Το ζήτημα του ΑΣΕΠ δεν θα μας το λύσει κανένας δικηγόρος και καμία αγωγή αλλά μια οργανωμένη πολιτική και συνδικαλιστική διεκδίκηση.

Δυστυχώς σε αυτήν την ιστορία έχουν επενδυθεί συνδικαλιστικές καριέρες, έχουν συμπληρωθεί εκλογικά ψηφοδέλτια, μιας και η φυγή από την δύσκολη καθημερινότητας της τράπεζας φαντάζει καλύτερη επιλογή από το να παλέψουμε για την αλλαγή των συνθηκών εργασίας μας.

Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

ΟΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας έχουν αρνηθεί τη μετάταξη.

Ο σύλλογος (από όλες τις παρατάξεις) όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαζε το αίτημα στα υπουργεία. Αυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα.

Να ξαναμπεί το αίτημα της μετάταξης από το σύλλογο και από όλες τις παρατάξεις, και ταυτόχρονα να μπει και το ζήτημα της μοριοδότησης ως μια πιο πιθανή λύση.

Θα πρέπει και αυτή η κυβέρνηση να μας απαντήσει και να μην εμπαίζει τους συναδέλφους. Δεν ξεχνάμε τον περσινό χειμώνα το κλείσιμο του ματιού της κ. Στρατινάκη, Γ.Γ.  του υπουργείου Εργασίας, προς τους συναδέλφους του RBU που τραβούσαν τότε το δικό τους Γολγοθά ότι στην απόφασή τους να λάβουν υπόψη τους ότι «κάτι θα γίνει με τον ΑΣΕΠ».

Στη συνέχεια μας έφαγε η μαρμάγκα…

Παρατηρούμε με λύπη μας ότι η ΔΑΚΕ εκτός από την διαχρονική της εμμονή στους δικηγόρους τώρα  προχωράει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, χειριζόμενη το θέμα χωρίς την απαιτούμενη ψυχραιμία και σκέψη.

Χωρίς να υπολογίσει το σύλλογο ή τις άλλες παρατάξεις, πιστεύει ότι μπορεί να λύσει το θέμα μέσα από κυβερνητικές παρεμβάσεις ως παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία (και άρα έχει τις προσβάσεις).

Ελπίζουμε να διαψευστούμε αλλά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ξεπουλήθηκε η ΑΤΕ και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας  μας απέκλεισε ο τότε υπουργός εργασίας την μετάταξη.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι η παράταξη της ΔΑΚΕ ζήτησε συνάντηση από τον κ. Μεγάλου προκειμένου να συνδράμει (!) το αίτημα των μετατάξεων…

Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται οργανωμένος και συλλογικός αγώνας με ένα αίτημα συνολικής παρέμβασης του δημοσίου στην τράπεζα και στις εργασιακές σχέσεις.

Τοποθετήσεις:

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις στο Retail Operations Support (από τα καταστήματα της τράπεζας που έκλεισαν), τις τοποθετήσεις των συναδέλφων που λήγει ο δανεισμός τους στην Intrum, τις τοποθετήσεις των συναδέλφων δανεικών στην PDS καθώς και για την επιστροφή των συναδέλφων του RBU από τις τέσσερις γωνίες της Ελλάδας προτάθηκε από τον πρόεδρο να τα θέσουμε συνολικά στη διοίκηση στη συνάντηση της Δευτέρας 01/02/2021 (Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση με τη χθεσινή συνάντηση).

Διαδικασίες καταβολής υπολοίπου 13% αποζημίωσης απόλυσης

Τονίσαμε για μια ακόμη φορά το κουτσούρεμα της αποζημίωσης, αλλά και την μεγάλη καθυστέρηση της υλοποίησης ενός θέματος, που για να μην ξεχνιόμαστε η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρωτοστάτησε για να ξαναμπεί στο κάδρο μετά από 7 χρόνια με την απόφαση Τσακαλώτου.

Αποφασίστηκε να γίνουν συναντήσεις με την PQH αλλά και με την τράπεζα της Ελλάδος για το που βρίσκεται το θέμα.

Επίσης θα προγραμματιστεί και μια ειδική συνάντηση ενημέρωσης με το νομικό μας σύμβουλο για τις εξελίξεις και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από πλευράς συλλόγου.

Τέλος για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της ΟΤΟΕ δείτε εδώ την αναλυτική μας ανακοίνωση μας .


 

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022