Attica Bank: Μαξίμου και Τράπεζα της Ελλάδος έσπευσαν να κουκουλώσουν το «κανόνι»!

Πέντε ολόκληρα χρόνια στο «τιμόνι» της, ο Θεόδωρος Πανταλάκης το μόνο που κατάφερε ήταν να οδηγήσει την τράπεζα στα… βράχια

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται το Μαξίμου με την Τράπεζα της Ελλάδος για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο της χρεοκοπίας της Attica Bank. Την ίδια ώρα οι 772 εργαζόμενοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού εντέχνως έχει διαρρεύσει ότι είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί εθελούσια έξοδος και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ηδη όσοι είναι κάτω των 50 ετών είναι δεδομένο ότι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, ανεξαρτήτως της αποζημίωσης που θα δοθεί.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της KPMG, αλλά και με τον κ. Πανταλάκη για να συγκαλύψουν το πρόβλημα. Η πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί να συγκαλυφθεί και παρά τις προκλητικές προσπάθειες αλλαγής των παραδοχών για τη χρήση του 2020, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η Attica Bank εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη διοίκηση της τράπεζας είναι ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τον Σεπτέμβριο του 2016. Πέντε ολόκληρα χρόνια τι κατάφερε; Να οδηγήσει την τράπεζα στα βράχια. Είναι αξιοσημείωτο ότι ανακοίνωσαν τη χρεοκοπία της τράπεζας Μεγάλη Πέμπτη για να μην το πάρει χαμπάρι κανείς και επειδή ακολουθούσε πενθήμερο αργιών στο Χρηματιστήριο.

Οι οικονομικές καταστάσεις της Αttica Bank αναρτήθηκαν το πρωί της Δευτέρας και επετράπη η επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής. Από την ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων προκύπτει ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου υποχώρησε κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020 στο 8,25% (8,13% για την τράπεζα), μετά τις μεγάλες ζημίες χρήσης. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) υποχώρησε στο 4,93% (4,8% για την τράπεζα).

Επομένως, προκύπτει θέμα συνέχισης δραστηριότητας (going concern), καθώς τα κεφάλαια της τράπεζας υπολείπονται κατά 2,46 μονάδες του ελάχιστου ορίου (10,71%), το οποίο αναπροσαρμόστηκε χαμηλότερα, εκτάκτως, στο πλαίσιο της εποπτικής χαλάρωσης, την οποία αποφάσισε το Ευρωσύστημα, ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Κατάρτισε capital plan

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της τράπεζας, η διοίκησή της κατάρτισε capital plan για την περίοδο 2021-23, το οποίο, αφού εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Attica στις 28 Απριλίου, υποβλήθηκε στις εποπτικές Αρχές. Η Attica Bank απέδωσε την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των οικονομικών καταστάσεων του 2020 στις ενισχυμένες εσωτερικές διαδικασίες για τη διασφάλιση της ποιότητας της KPMG, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποια επιφύλαξη των ορκωτών ελεγκτών ως προς τα οικονομικά μεγέθη.

Όπως διαβεβαιώνει, δημοσίευσε κατά τον νόμο τις ετήσιες ατομικές και οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2020, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και των εσωτερικών διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας της ελεγκτικής εταιρίας KPMG και την παράδοση της προβλεπόμενης έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση αυτή. Ωστόσο, μεγάλο κενό ενημέρωσης υπάρχει στο γεγονός ότι δεν έχει καθοριστεί αν τα κεφάλαια θα δίνονται με μετρητά ή με έκδοση ομολόγου, ενώ δεν μορφοποιήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τη δυνατότητα μεταβίβασης των δικαιωμάτων μετατροπής από το Δημόσιο σε ιδιώτη/ες επενδυτή/ές.

Πρόκειται για κρίσιμες, στην περίπτωση της Attica, λεπτομέρειες, καθώς ενδέχεται να παρέχουν τη δυνατότητα να μετατραπεί η υποχρεωτική ΑΜΚ υπέρ Δημοσίου σε αύξηση κεφαλαίου, μέσω της οποίας θα εισέλθει στρατηγικός επενδυτής αγοράζοντας από το Δημόσιο, αντί συμβολικού τιμήματος τα δικαιώματα μετατροπής.

Πηγή: www.newsbreak.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022