Αθετεί ο Γ. Βρούτσης τη δέσμευση για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Σοβαρή ένδειξη, αν όχι ισχυρή απόδειξη, για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει σε ελεύθερη πτώση τις μισθολογικές αποδοχές σε συνδυασμό με τη μείωση του χρόνου εργασίας, ή και χωρίς αυτήν, ή ακόμη και να νομοθετήσει στο πλαίσιο του γερμανικού υποδείγματος με γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, βάσει του προγράμματος SURE, αποτελεί η αθέτηση της δέσμευσης του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση προς τη ΓΣΕΕ για τη νομοθετική παράταση -εντός της Μ. Εβδομάδας- των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν.

H ΓΣΕΕ εγκαίρως, ήδη από τις 26 Μαρτίου είχε ζητήσει και με επιστολή προς τον Γ. Βρούτση την παράταση των συμβάσεων και της τρίμηνης παράτασής τους, εφόσον έληξαν ή πρόκειται να λήξουν, προκειμένου να αποφευχθεί μια αυθαίρετη διολίσθηση των μισθών και των ημερομισθίων, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και των διαιτητικών αποφάσεων που αφορούν δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν να απολέσουν και επιδόματα…

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην τήρηση της συμφωνίας για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, η κυβέρνηση απέφυγε τον κοινωνικό διάλογο με τη ΓΣΕΕ, περιορίζοντάς τον μόνο με τις εργοδοτικές οργανώσεις και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας και αθέτησης της συμφωνίας με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο είχε διαβεβαιώσει ότι η επέκταση των συμβάσεων θα νομοθετηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται εκτός προστασίας των συλλογικών ρυθμίσεων, να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος τα επίπεδα των όρων εργασίας και αμοιβών να κατρακυλήσουν ακόμη περισσότερο και οι εργαζόμενοι να δεχτούν ένα ακόμη καίριο πλήγμα στα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Η αποτροπή του κινδύνου αυτού αποτελεί ευθύνη ιδίως του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένουμε να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική παράταση. Διαφορετικά οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι «κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία ν’ αποδομήσουν πλήρως το συλλογικό δίκαιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Το σχέδιο της ρύθμισης που είχε προταθεί προς τον υπουργό Εργασίας, με τις υπογραφές των κ. Παναγόπουλου και Κουτσούκη και σύμφωνα με την τριτοβάθμια οργάνωση είχε γίνει αποδεκτό, έχει ως εξής:

«Παρατείνεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 ή για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων, αν αυτά παραταθούν και μετά την ημερομηνία αυτή, η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Σεπτεμβρίου 2020. Μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 ή μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων θα αρχίσει η εκ του νόμου παράταση ισχύος των κανονιστικών όρων των παραπάνω συλλογικών ρυθμίσεων (άρθρο 9 παρ. 6 του ν. 1876/1990 και άρθρο 2 παρ. 4 της ΠΥΣ 6/2012)».

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022