Aριθμητικός λαϊκισμός

Απόσπασμα από τη βιντεοσκοπημένη συζήτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Μιλάει ο πρωθυπουργός: «Μετά από δέκα χρόνια λαϊκισμού έχουμε τώρα μια κυβέρνηση η οποία είναι φιλελεύθερη, μετριοπαθής και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να πραγματοποιήσει μεγάλες αλλαγές και η οποία απολαμβάνει μεγάλης λαϊκής στήριξης. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πειραματισμών με λαϊκιστές, στην περίπτωσή μας από την Αριστερά, η ελληνική κοινωνία ήταν έτοιμη…».

Εν αρχή ην ο λόγος και η σύνταξή του: «Η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγάλης λαϊκής στήριξης». Αυτό το ψευτοεπίσημο «απολαμβάνω συν γενική» δεν είναι η πρώτη φορά που αίρεται στο πρωθυπουργικό ύψος: Είναι απολύτως βέβαιο, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πει ποτέ «απόλαυσα των χοχλιών μπουμπουριστών και των σπανακοτυροπιτακίων». Θα τον εμποδίσει η ίδια η γλώσσα.

Από το συντακτικό στην αριθμητική. Οκτώβριο του 2020, ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει ότι η χώρα ταλαιπωρήθηκε από «δέκα χρόνια λαϊκισμού». Τα αβγατίζει εν τη ρύμη του λόγου του; Τα στρογγυλεύει; Ναι, αλλά δις: «Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πειραματισμών με λαϊκιστές, στην περίπτωσή μας από την Αριστερά». Δέκα χρόνια η Αριστερά δεν κυβέρνησε, ούτε τα μισά. Συνεπώς ο πρωθυπουργός λέει άθελά του ότι από το 2010 έως το 2014 η Ελλάδα ταλανιζόταν από λαϊκιστές. Δεν θα διαφωνούσα, θα διαμαρτύρονταν όμως αρκετοί  υπουργοί του κ. Μητσοτάκη. Ιδού γιατί.

Από τις 4.10.2009 και  επί διετία κυβερνά το ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Νοέμβριο του 2011 με Μάιο του 2012 έχουμε την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου: ΠΑΣΟΚ + ΝΔ + ΛΑΟΣ. Μάλλον δεν θα τη χαρακτήριζε λαϊκιστική ο κ. Μητσοτάκης. Λαϊκιστής ο κ. Δήμας; Ο κ. Αβραμόπουλος; Ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης ναι. Αλλά πότε ακριβώς ξελαϊκίστεψαν;

Μετά τις δεύτερες πρόωρες του 2012, τον Ιούνιο, σχηματίστηκε η «κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης» του κ. Σαμαρά: Ν.Δ. + ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ. Ας αφήσουμε τον κ. Σαμαρά. Κι ας σκεφτούμε αν ήταν λαϊκιστές ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Στουρνάρας και οι γαλάζιοι υπουργοί: Σταϊκούρας, Τσιάρας, Χατζηδάκης, Βρούτσης, Δένδιας, Καράογλου, Ν. Παναγιωτόπουλος… Ολοι τους κυβερνούν και σήμερα υπό τον κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος κ. Μητσοτάκης διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Γενάρη του 2015. Αυτό το ενάμισι έτος βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά των «δέκα χρόνων λαϊκισμού».

Τόση αυτοκριτική πια;

Του Παντελή Μπουκάλα από την www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022