Αρχείο Σημίτη: πυρά αγνώστου (συνεργάτη) σε Χρυσοχοΐδη, Προβόπουλο, Βενιζέλο (και) για το ξεπούλημα της ΑΤΕ

Ένα ακόμη τεκμήριο, από το αρχειακό υλικό που περιλαμβάνεται στο Αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη, με ιδιαίτερη πολιτική σημασία αποκαλύπτεται σήμερα. Το τεκμήριο αυτό, όπως και το προηγούμενο που είχε γραφεί από τον κ. Χαρδούβελη εντάσσεται στον φάκελο των τεκμηρίων που σχετίζονται με το βιβλίο «Ο εκτροχιασμός».

Το τεκμήριο έχει ως τίτλο «Παρατηρήσεις στο βιβλίο ‘Ο Εκτροχιασμός’» (εκδόσεις Πόλις, 2012). Αυτή την φορά δεν αναφέρεται ο συγγραφέας του κειμένου. Στο τεκμήριο έχει μπει ως ημερομηνία το έτος 2013, αλλά αυτή η ημερομηνία είναι πιθανότατα λανθασμένη. Εικάζουμε πως το κείμενο έχει γραφτεί κάποια στιγμή μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2012. Πρέπει να είναι πριν τον Οκτώβριο του 2012 οπότε και κυκλοφόρησε το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού και μετά τον Ιούλιο του 2012 οπότε και έγινε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία πώληση αναφέρεται το κείμενο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι παρατηρήσεις γίνονται πριν την κυκλοφορία του βιβλίου καθώς ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται ρητά σε αλλαγές που έκανε επί του κειμένου («πολλά επιτόκια τα έχω αλλάξει»).

Για να θυμηθούμε την εποχή, πρέπει να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μετά τις διπλές εκλογές του 2012. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, σε υπουργούς της οποίας γίνεται αναφορά στο κείμενο, διήρκησε από τον Νοέμβριο 2011 έως και τον Μάιο 2012.

Στο στόχαστρο του άγνωστου συγγραφέα τίθεται από την αρχή και με έντονο τρόπο ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο 2008-2014. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου, οι εκπρόσωποι της χώρας στην ΕΚΤ δεν έχουν το κύρος ή/και την διανοητική ικανότητα να στηρίξουν την χώρα και μάλιστα ισχυρίζεται πως «κατέλαβαν τη θέση μέσω πολιτικών διασυνδέσεων και κάνουν εγχώριες δημόσιες σχέσεις». Σε έναν πρόδηλα απρεπή σχολιασμό, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι έχουμε για διοικητή της ΤτΕ «έναν αντίστοιχο ΓΑΠ, αλλά στα νομισματικά». Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κατηγορείται στο κείμενο πως δεν μιλούσε στις μηνιαίες συναντήσεις των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών ή ακόμη χειρότερα πως πολλές φορές δεν εμφανιζόταν καν στις συνεδριάσεις. 

Αυτές, όμως, δεν είναι οι μόνες κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον του τότε διοικητή της ΤτΕ ο συγγραφέας. Σε άλλο σημείο του κειμένου υποστηρίζει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης αντί να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς για τριγωνική σχέση με τους Βγενόπουλο και Λαυρεντιάδη, αντιθέτως την επιβράβευσε δίνοντάς της στα κρυφά και γρήγορα την Αγροτική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2012. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου, έδωσε την εικόνα ότι «η χώρα κυριαρχείται από Σικελιάνικη Μαφία». Ακολούθως γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα του Reuters (εικάζουμε πως αναφέρεται στο παρακάτω δημοσίευμα “Special Report: Clandestine loans were used to fortify Greek bank” ) και σχολιάζει πως εάν αυτό ευσταθεί ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς θα έπρεπε να είναι φυλακή και η καρέκλα του κεντρικού τραπεζίτη να έτριζε. Ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως ξέρουμε, έμεινε στην καρέκλα του για άλλα δυο χρόνια, έως το 2014 που αντικαταστάθηκε από τον κ. Στουρνάρα.

Ο κ. Προβόπουλος είναι αυτός που δέχθηκε τις ισχυρότερες βολές από τον άγνωστο συγγραφέα του κειμένου αυτού αλλά δεν ήταν σίγουρα  ο μόνος. Μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται στη συνέχεια.

Ο γράφων επαινεί τον κ. Σημίτη για την κριτική που ασκεί στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά του προτείνει να αυξήσει την κριτική προς τον κ. Βενιζέλο: «Χωρίς να μειωθεί η κριτική στον ΓΑΠ, έντεχνα πρέπει να αυξηθεί και η κριτική στον Μπένυ». Και του προτείνει να χρησιμοποιήσει φράσεις όπως: υπεροψία, αυταρέσκεια, one man show.

Στη Λούκα Κατσέλη χρεώνει την όξυνση των σχέσεων με την τρόικα, την κατηγορεί για ανταρτοπόλεμο με τους Ευρωπαίους, την χαρακτηρίζει «αντιδραστική σε όλα από την αρχή» και στο τέλος αναφέρει πως «φλερτάρει με το ΣΥΡΙΖΑ».

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κυρίως γιατί δεν είχε καλούς συνεργάτες. Ως παράδειγμα κακού συνεργάτη αναφέρεται ο Γιώργος Ζανιάς. Ο κ. Ζανιάς έχει πλούσιο βιογραφικό. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank ενώ διετέλεσε και Υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου. Παρ’ όλα αυτά, ο άγνωστος συγγραφέας του κειμένου γράφει πως ο κ. Ζανιάς είναι «καλός ως άνθρωπος αλλά δεν ήξερε ούτε Macroeconomics ούτε Finance, simply a ΥES-ΜΑΝ».

Ο Φίλιππος Σαχινίδης ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου στις 21 Μαρτίου 2012, διαδεχόμενος τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο συγγραφέας του κειμένου ισχυρίζεται πως δρούσε ανεξέλεγκτα, «μη υπακούοντας τον Πρωθυπουργό (Παπαδήμο) και το κοινό συμφέρον (π.χ. ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών), αλλά μόνον τον Μπένυ ώστε να επανεκλεγεί». Τέλος, αναφέρεται πως ο κ. Σαχινίδης έκανε αλγεινή εντύπωση στο ΔΝΤ για τις γνώσεις του πάνω στην οικονομία.

Τα σχόλια εναντίον πολιτικών προσώπων συνεχίζουν. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτηρίζεται ως καλός Υπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης (07/09/2010-07/03/2012) αλλά επισημαίνεται ότι στις Βρυξέλλες τον αποκαλούν «Υπουργό photo opportunity».

Τέλος, ο συγγραφέας αναφέρεται και στο Υπουργείο Υγείας, όπου χαρακτηρίζει τον διάδοχο του Ανδρέα Λοβέρδου ως «πολύ μα πολύ κατώτερο των περιστάσεων», σημειώνοντας την ίδια στιγμή πως τα συμφέροντα των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών είναι χοντρά.

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι το τετρασέλιδο κείμενο κλείνει με την φράση:

«ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΛΑΠΕΙ. Η ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΗ. ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ». Από τη φράση αυτή, δεν καταλαβαίνουμε μόνο πως το κείμενο είτε στάλθηκε σε hardcopy είτε δόθηκε χέρι με χέρι στον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη, αλλά αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι ο συγγραφέας του είχε συνείδηση ότι το περιεχόμενο του κειμένου δεν έπρεπε να διαρρεύσει και να δημοσιοποιηθεί. Παρά την σαφή πρόθεση του συγγραφέα, το κείμενο αυτό που απευθυνόταν στο πρώην πρωθυπουργό αρχειοθετήθηκε και αναρτήθηκε στο ψηφιακό αποθετήριο του αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο συγγραφέας αυτού του καυστικού κειμένου. Δυστυχώς, δεν μπορεί εύκολα να εξάγει κανείς την ταυτότητα του γράφοντα. 

Τα μόνα στοιχεία που προκύπτουν από το ίδιο το κείμενο είναι πως:

Ανήκε στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού κι εύλογα μπορούμε να εικάσουμε πως έχαιρε της εμπιστοσύνης του, καθώς έλαβε το προσχέδιο του βιβλίου και όπως ο ίδιος αναφέρει πήρε την πρωτοβουλία να παρέμβει σε διάφορα σημεία. 

Προέρχεται από τον χώρο της οικονομίας και των τραπεζών, κάτι που φαίνεται τόσο από τα σχόλια του για τον κ. Προβόπουλο όσο και από τις αλλαγές που επιλέγει να κάνει στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού (πίνακες επιτοκίων κτλ).

Είχε την δυνατότητα να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να γνωρίζει τι άποψη είχαν οι θεσμοί (ΔΝΤ, Βρυξέλλες) για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Είχε κάποια θέση, κάποιο κύρος που του εξασφάλιζε πρόσβαση στους Υπουργούς. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μετά από δική του παρέμβαση στον τότε Υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη αναβλήθηκε για μετά τον Μάρτιο του 2012 η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2011. Η κατ’ αυτόν πρόωρη  ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όπως επιθυμούσε ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, θα αναδείκνυε την «άκρως αρνητική επίπτωση του PSI στα κεφάλαια των τραπεζών».

Αρχείο Κωνσταντίνου Σημίτη

Ποιος είναι, λοιπόν, ο συγγραφέας αυτού του κειμένου; Ποιος απευθύνει κείμενο στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη όπου καταφέρεται εναντίον πολιτικών προσώπων, απευθύνει σειρά προσβλητικών σχολίων απέναντί τους και αφήνει σοβαρές υπόνοιες για τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας;

Μόνο ο ίδιος και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης γνωρίζουν με σιγουριά. Δεν θα έπρεπε όμως τώρα πια να μάθει και η κοινή γνώμη; Ειδικά, από τη στιγμή που δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα το πρόσωπο αυτό να κατείχε ή να κατέχει ακόμα κάποια πολιτική θέση ή κάποιο υψηλό δημόσιο αξίωμα. 

Ο ίδιος επιθυμούσε να μείνει στο σκοτάδι, δεν πρέπει τώρα να συρθεί στο φως;

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022