Απόσχιση ώρα μηδέν…

 

Στη διαδικασία της Διαβούλευσης κάλεσε τον ΣΕΤΠ (αντιπροσωπευτικό σύλλογο στην Πειραιώς) την Τετάρτη 12.01.2022 η Διοίκηση της τράπεζας. Ταυτόχρονα κάλεσε σε μία σύντομη τηλεδιάσκεψη κάθε σύλλογο ξεχωριστά για να ανακοινώσει ότι στις 31.01.2022 θα αποσχίσει τα τμήματα των CAU, της Αλληλογραφίας, του Αρχείου και των Τιμολογίων Λογιστηρίου (Αφορά περίπου 65 με 70 συναδέλφους).

Να τελειώνουμε…

Με το δεξί θέλει να μπει στο 2022 η Διοίκηση της τράπεζας και να τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτό που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη που μας πέρασε. Τώρα που τελείωσε το συνέδριο της ΟΤΟΕ, έτρεξε και η εθελούσια, φαίνεται ότι είναι η ώρα να υλοποιηθούν τα σχέδια τους.

Βλέποντας ότι οι αντιδράσεις τους προηγούμενους μήνες από την πλευρά των εργαζομένων ήταν χλιαρές, η Διοίκηση αποθρασυνόμενη στέλνει νέα τελεσίγραφα.

Και αλήθεια πιστεύει κάποιος ότι τα σχέδια της τράπεζας εξαντλούνται στους 65 συναδέλφους που έχουν απομείνει από τις 4 υπηρεσίες;

Προφανώς και όχι. Αν ανοίξει η βεντάλια και γίνει πρακτική σε όλο το κλάδο τότε θα μπορούν κατά βούληση οι τραπεζίτες να μεταφέρουν συναδέλφους και υπηρεσίες όταν και όπου θέλουν.

Περί πρεμούρας…

Γιατί τέτοια πρεμούρα να γίνει η απόσχιση στις 31 Ιανουαρίου; Και μάλιστα την στιγμή που δεν έχει βρεθεί επενδυτής;

Παρά τις φήμες ότι υπάρχει κάποιος επενδυτής («πληρωμένα» δημοσιεύματα μίλησαν ακόμη και για 5 μνηστήρες…) οι της Διοίκησης μας ενημέρωσαν ότι πρώτα θα κάνουν την απόσχιση και μετά (!) θα βρεθεί επενδυτής.

Την ίδια στιγμή ακόμα περιμένουμε να πληροφορηθούμε τις προθέσεις της τράπεζας για τον τρόπο που σκοπεύουν να λύσουν το ζήτημα με το τμήμα των POS, όπου και επενδυτής έχει βρεθεί και έχουν όλα συμφωνηθεί.

Από την άλλη έχει κάποιος από την μεριά των εργαζομένων καμία πρεμούρα να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην απόσχιση;

 

Γλιστράει επικίνδυνα…

Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 13.01.2022) έγινε τηλεδιάσκεψη όλων των συλλόγων της Πειραιώς προκειμένου να γίνει ενημέρωση και συντονισμός. Οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας του ΣΕΤΠ μας ενημέρωσαν ότι εξέφρασαν τη θέση ότι οι δύο προηγούμενες συμφωνίες (Intrum και Hive down) θα πρέπει να είναι οδηγός σε μια νέα συμφωνία με την τράπεζα.

Στις τοποθετήσεις και άλλων συλλόγων φάνηκε ότι λίγο έως πολύ το βάρος πια έχει μετατοπιστεί από την αποτροπή της απόσχισης στην συμφωνία για απόσχιση με την διασφάλιση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας.

Τώρα πώς φτάσαμε από το σημείο να παλεύουμε εναντίον της απόσχισης κάποιοι να ψάχνουν συμφωνία σαν την Intrum είναι περίεργο.

Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες λένε.

Να θυμίσουμε σε όλους τους «κηδεμόνες» της συμφωνίας με την Intrum ότι η τράπεζα κράτησε μόνο το ένα κομμάτι της συμφωνίας που την συνέφερε, γιατί κατά τα άλλα η ΔΑΔ σκόρπισε τους συναδέλφους που δεν πήγαν στην Intrum στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Έτσι βλέπει η τράπεζα τις συμφωνίες.

Αλήθεια θα υπάρχει και εθελοντικός χαρακτήρας στη συμφωνία αυτή;

Φοβόμαστε ότι η υποχωρητικότητα θα μας φέρει μπροστά σε νέα αδιέξοδα πολύ σύντομα.

Ήδη με ανακοίνωσή μας μετά το πρόσφατο συνέδριο κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχωρητικότητα της ΟΤΟΕ.

Δυστυχώς η συζήτηση όλων των συλλόγων έκλεισε χωρίς καμία απόφαση αλλά με ένα γενικόλογο συμπέρασμα να μιλήσουμε με την ΟΤΟΕ και με την προτροπή (!) των συναδέλφων του ΣΕΤΠ να τους στείλουμε τις προτάσεις μας.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σήμερα σε ένα ακόμα δυσκολότερο περιβάλλον από το 2019 η εφαρμογή μιας συμφωνίας σαν την Intrum είναι ακόμα πιο δυσχερής, πόσο μάλλον για τραπεζικά αντικείμενα που δεν είναι «φιλέτα».

Στην ανακοίνωσή μας μετά το συνέδριο στις 22/12/2022 τονίζαμε: «Εκτός και αν το λιβανιστήρι για την «επιτυχημένη συνταγή της Intrum» σημαίνει ότι από εδώ και πέρα η ΟΤΟΕ αποδέχεται ως δεδομένες τις αποσχίσεις και αυτό που θα παλέψει είναι η τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα.»

Μαθαίνουμε επίσης ότι η τράπεζα έχει ξεκινήσει και πάλι μετακινήσεις στα καταστήματα. Δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πιέσεων με τοποθετήσεις σε καταστήματα που θα κλείσουν.

Τυχαία όλα αυτά;

Το ζήτημα της απόσχισης που επιχειρεί η τράπεζα Πειραιώς  αφορά όλο το κλάδο μας.

Μεμονωμένες κινήσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν παρά να επιτύχουν κάτι. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα στην EUROBANK με τη DOVALUE που ανέλαβε το επιχειρησιακό σωματείο και οι συνάδελφοι προκειμένου να γίνουν μέλη της ΟΤΟΕ βρέθηκαν στην μέση των μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων της ΔΗΣΥΕ.

Η Διοίκηση προσπαθεί να μας παρασύρει και να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω της διαδικασίας της ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Επιχειρεί μάλιστα να το κάνει και γρήγορα προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί αυτό.

Θα πρέπει να πούμε ένα τρανταχτό ΟΧΙ στην απόσχιση που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η Διοίκηση της Τράπεζας.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022