Ανδρέας Πάτσης / Η πορεία ενός «αυτοδημιούργητου» με ισχυρές πλάτες. Από τις εισπρακτικές εταιρείες, την Τράπεζα Πειραιώς και τον Σάλλα, στην μπάλα, την Μπακογιάννη και τον Μητσοτάκη. Η πορεία προς τη Βουλή και η ασυλία» του

 

Από τον Μάιο του 2020 έχουν έρθει στο φως αδιάσειστα στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ανδρέα Πάτση τόσο στο πεδίο της διαχείρισης κόκκινων δανείων όσο και για την ανάμειξή του με εξωχώριες εταιρείες, γεγονός ξεκάθαρα παράνομο. Ωστόσο, ο Πάτσης απολάμβανε της ασυλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του, με πολλούς να μιλούν για «εσωτερική μετεγγραφή από την Ντόρα στον Κυριάκο».

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στις 14 Φεβρουαρίου του 2020 ο Α. Πάτσης παντρεύτηκε με κουμπάρο τον Στέλιο Πέτσα, στενό και επί χρόνια συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη. Στον γάμο δεν είχε παρευρεθεί η Ντ. Μπακογιάννη, λένε παράγοντες που βρέθηκαν στην τελετή. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, ιστοσελίδα συμφερόντων της συζύγου του βουλευτή Πάτση έλαβε ποσό από την περίφημη λίστα Πέτσα.

Την ίδια εποχή το Documento δημοσίευσε ρεπορτάζ που αποκάλυπτε ότι o Α. Πάτσης έχει συμμετοχή σε πέντε εταιρείες, τις οποίες ποτέ δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες του. Δύο εξ αυτών, οι Sightgreen Ltd και Horselord Ltd, έχουν έδρα την Κύπρο, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο με επίπτωση ακόμα και την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε ακόμα μία, την Elite Executive Transportation Services, ουσιαστική συνέταιρος του Πάτση είναι η Αγγελική Στεργιούλη, σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα. Παρ’ όλα αυτά, το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν αντέδρασε επ’ ουδενί.

Στις 15 Μαΐου 2020 κατατέθηκε αναφορά στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, με την οποία γινόταν γνωστό στα μέλη της ότι ο Ανδρέας Πάτσης δεν έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του τις ακόλουθες πέντε εταιρίες: Πλάτων Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Τιτλοποιήσεων Απαιτώσεων, All4Tourism-Εκμετάλλευση Ακινήτων-Κινητών-Τουριστικές-Διαχειριστικές Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία, All4SEA-Εκμετάλλευση Σκαφών-Τουριστικές Υπηρεσίες-Εμπορική και Ναυτιλιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, Liquidation Solutions Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εκκαθάρισης Επιχειρήσεων, Elite Executive Transportation Services Υπηρεσίες Μεταφοράς Προσώπων Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης. Ακόμη, γινόταν γνωστό ότι ο Α. Πάτσης δεν έχει δηλώσει την επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ της κυπριακής εταιρείας του Horselord LTD στην εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations, η οποία είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι στην Lyktos Participations πρόεδρος είναι ο μεγαλοτραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας και μέλος του Δ.Σ. ο γιος του Α. Πάτση, ο 30χρονος Πάρις, που είναι και στέλεχος της Ν.Δ., αρμόδιο για τα κόκκινα δάνεια. Η Επιτροπή της Βουλής ανέθεσε σε ορκωτό λογιστή την υπόθεση, ο οποίος βεβαίωσε τις παραλείψεις στο πόθεν έσχες του Α. Πάτση. Ωστόσο, δεν κινήθηκε καμία περαιτέρω διαδικασία εναντίον του, καθώς «ξεμπέρδεψε» με μια συμπληρωματική δήλωση.

 

Ο βάτραχος ανάμεσα στα βουβάλια

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν ότι ο Α. Πάτσης αγόρασε μέσω ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού κόκκινα δάνεια 63 εκατ. στην τιμή των 4,3 εκατ. Εισέπραξε επίσης με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τα ΕΛ.ΤΑ. πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές, ενώ την περίοδο 2021-2022 η δικηγορική εταιρεία του έχει λάβει 24.460,27 ευρώ από το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας. Κάθε μέρα που περνάει προστίθεται δε και ακόμα μία αποκάλυψη. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εταιρεία του Πάτση έχει νοικιάσει έξι ακίνητα του Γηροκομείου Αθηνών, τα οποία όμως έχει «φεσώσει». Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων του Κωστή Μπακογιάννη φαίνεται να μην έχει γίνει κίνηση για την είσπραξη των οφειλόμενων.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει δεν αφορά το αν ο Α. Πάτσης ετύγχανε ασυλίας του ιδίου του Κ. Μητσοτάκη και του συστήματός του, αλλά το γιατί. Προσεκτικοί παρατηρητές λένε με νόημα: «Γιατί ανακάλυψε ο Μητσοτάκης με δύο χρόνια καθυστέρηση ότι ένας άνθρωπος του Σάλλα παρανομεί;». Οι ίδιοι παράγοντες παραπέμπουν σε δύο πρόσφατα γεγονότα. Αφενός, τον περασμένο Ιούνιο ομιλητές σε εκδήλωση που οργάνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ήταν ο Μιχάλης Σάλλας, ως επικεφαλής της Lyktos Group και στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας, καθώς και ο Κυριάκος Πιερακκάκης. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστη η Ντόρα Μπακογιάννη. Αφετέρου, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι το Δ.Σ. της Παγκρήτιας Τράπεζας ενέκρινε την πρόταση της επενδυτικής Thrivest, συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, για την απόκτηση του συνόλου των αδιάθετων νέων μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας με ποσό 65 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 33%.

Συνέβαλαν στην τελευταία εξέλιξη ισχυρότατοι παράγοντες του τραπεζικού χώρου που βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον ένοικο του Μαξίμου; Μήπως η υπόθεση Πάτση και η ξαφνική επιθετικότητα της κυβέρνησης και των ισχυρών ΜΜΕ εναντίον του στοχεύουν στην πραγματικότητα στον ισχυρό τραπεζίτη και επί χρόνια συνεργάτη του; Μήπως, δηλαδή, πρόκειται για ξεκαθάρισμα επιχειρηματικών και πολιτικών λογαριασμών και ο Α. Πάτσης αποτελεί τελικά τον βάτραχο που συνθλίβεται από τη σύγκρουση των βουβαλιών;

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στην  www.avgi.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά, Οικονομικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022