Η αγωνία για την επόμενη ημέρα κυριάρχησε στη γενική συνέλευση του Συλλόγου

Σιωπή για τα πραγματικά προβλήματα και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ

Το ενδεχόμενο απόσχισης κλάδων της τράπεζας (RBU) και η ένταξη των ΑΣΕΠιτών (δηλαδή του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων της πρώην ΑΤΕ) στο δημόσιο κυριάρχησαν στη γενική συνέλευση της 6/4, με αποτέλεσμα ο απολογισμός του προεδρείου να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ήταν μια εξέλιξη που επιδιώχθηκε από ΔΑΚΕ, με την «αγωνιστικότητα» για το ΑΣΕΠ, και βόλεψε και την ΔΗΣΥΕ.

Ήταν μαζική η συνέλευση της 6/4, ενδεικτική της αγωνίας των συναδέλφων για την απασχόληση τους, και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των περίπου τετρακοσίων συναδέλφων/ισσών, που συμμετείχαν, μέχρι το τέλος.

Χαιρετισμοί ή τα τερτίπια των ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ

Η ΟΤΟΕ με τον πρόεδρο της (συν. Κούκος) και ο νομικός σύμβουλος του ΣΕΤΑΠ (κ. Δήμας), με τους χαιρετισμούς τους στη ΓΣ, επιστρατεύτηκαν από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ για να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» και να καλύψουν την ανυπαρξία των παρατάξεων αυτών.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ σ. Κούκος ανέλυσε την πρόσφατα υπογραμμένη κλαδική σύμβαση, αναφέροντας ότι η αποτύπωση της «βούλησης του εργοδότη» είναι δεσμευτική γιατί πρόκειται για αναφορά σε γραπτή(!) σύμβαση. Ανέφερε επίσης ότι η απόσχιση κλάδων με την διασφάλιση της εργασίας δεν έχουν σχέση… Η παρέμβαση του προέδρου της ΟΤΟΕ έβγαζε τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ από την δύσκολη θέση α) να αναλύσουν την απαράδεκτη ΣΣΕ που οι ίδιοι ψήφισαν στο γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ και β) να εξηγήσουν την απουσία τους από τις κινητοποιήσεις του RBU.

Διαφορετική ήταν η σκοπιμότητα της παρέμβασης του κ. Δήμα, του δικηγόρου του συλλόγου. Ο κ. Δήμας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στα νομικά μας θέματα με διεξοδική αναφορά στο θέμα του ΑΣΕΠ υπογραμμίζοντας ότι οι πρώην υπάλληλοι της ΑΤΕ είχαν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, η Π.Υ.Σ.6/2012 κατήργησε τη ρήτρα μονιμότητας του οργανισμού της πρώην ΑΤΕ, δεν υπάρχει νομική βάση για το θέμα της μετάταξης, ότι έχουν απορριφθεί σχετικές αποφάσεις και προσφυγές και κατέληξε ότι το θέμα λύνεται μόνο με πολιτική παρέμβαση. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ο νομικός σύμβουλος επιστρατεύτηκε από τη ΔΗΣΥΕ για απαντήσει στη ΔΑΚΕ σχετικά με την ένταξη των ΑΣΕΠ, γεγονός που εκνεύρισε τους μπροστάρηδες του αγώνα…

 

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Ο συν. πρόεδρος (ΔΗΣΥΕ) αναφέρθηκε στα κατά τη γνώμη του πεπραγμένα της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ για την τριετία που πέρασε – (μη) ενοποίηση, οδοιπορικά, παροχές του συλλόγου, αιμοδοσία, πίτες, διακοπές κτλ.).

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η γενική γραμματέας (ΔΑΚΕ) η οποία επιπλέον απέδωσε ευθύνες στο σύλλογο(!) και προσωπικά στον πρόεδρο για την μη προώθηση του θέματος της μετάταξης των ΑΣΕΠιτών. Η ίδια μάλλον θεωρεί τον εαυτό της ανεύθυνο την τελευταία τριετία ως Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΑΠ…

…μα για το «φονικό» δεν είπαμε κουβέντα…

…όπου το «φονικό» βέβαια είναι η απασχόληση μας αύριο, μεθαύριο και με ποιους όρους, όταν το δίκτυο συρρικνώνεται και αντικείμενα εργασίας ετοιμάζονται για πώληση.

Την ώρα που ο κόσμος καίγεται, οι θέσεις εργασίας μας κινδυνεύουν, υπάρχει η γνωστή μεθόδευση για το RBU και τους και τους εργαζόμενους σ’αυτό, εμείς φτάσαμε να αναλωνόμαστε στο ποιος δικηγόρος τα λέει καλύτερα για τον ΑΣΕΠ, του ΣΕΤΑΠ ή της ΔΑΚΕ… Συνειδητά η ΔΑΚΕ, προσδοκώντας εύσημα αγωνιστικότητας και εκλογικά οφέλη οδήγησε τη συνέλευση  αποκλειστικά στο θέμα του ΑΣΕΠ.

Έτσι μοιραία, δεν κουβεντιάσαμε αυτά που ήρθαν να ακούσουν οι συνάδελφοι και συγκεκριμένα για:

  • Τα σχέδια της τράπεζας για το κλείσιμο των καταστημάτων, την agenda 2020 και τις μνημονιακές δεσμεύσεις
  • Την απειλή της απόσχισης κλάδων
  • Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στην τράπεζα.

Δυστυχώς η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ, όχι μόνο απέφυγε να μιλήσει ουσιαστικά στον απολογισμό για τα θέματα αυτά (τι έγινε ρε παιδιά με το RBU;) αλλά το σημαντικότερο, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο προετοιμασίας και αντιμετώπισης όσων φοβούμαστε ότι θα συμβούν. Συζητήσαμε κυρίως για την διαφυγή, ίσως γιατί κάποιοι είναι ανίκανοι, απρόθυμοι να συγκρουστούν, να αγωνισθούν, να ανατρέψουν αυτά που ετοιμάζονται για μας, χωρίς εμάς.

Οι συνάδελφοι που έφυγαν από τη συνέλευση αμφιβάλουμε αν κατάλαβαν τον τρόπο που θα πορευτεί ο σύλλογος και η πλειοψηφία την επόμενη ημέρα…

 

Εμείς, η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ…

Οι εκπρόσωποι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αναφερθήκαμε/τονίσαμε/καταγγείλαμε:

  • Την ηχηρή απουσία της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ στα γεγονότα του RBU, την ΜΗ στήριξη της κινητοποίησης 04/02/2019,
  • Την κλαδική σύμβαση, που είναι πολύ κατώτερη των αναγκών μας και των περιστάσεων. Η βούληση των εργοδοτών που αναφέρεται στην Σ.Σ.Ε. δεν μπορεί να σημαίνει διασφάλιση των θέσεων εργασίας παρά τη θριαμβολογία της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ και σε κάθε περίπτωση είναι δε σίγουρα αναντίστοιχη με τη βούληση των τραπεζοϋπαλλήλων…
  • Τις προεκλογικές υποσχέσεις που έπεσαν το κενό: Ενοποίηση των συλλόγων, αξιοκρατία στην τράπεζα, οδοιπορικά – παρότι το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος σε όλους του τόνους διαβεβαίωνε ότι θα τα πάρουμε…
  • Το θέμα του ΑΣΕΠ, που η ΔΑΚΕ/ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, αφού άφησε να περάσουν τρία χρόνια χωρίς να ασχοληθεί, το έκανε σημαία αγώνα στο παρά 5’ των εκλογών, εκμεταλλευόμενη το φόβο και την ανασφάλεια των συναδέλφων/ισσων για το μέλλον μας στην τράπεζα.

Μεγαλοστελέχη της ΔΑΚΕ με ονοματεπώνυμο ψεύδονται συνειδητά προκειμένου να χτίσουν ή να διαιωνίσουν συνδικαλιστικές καριέρες και να κερδίσουν κάποια ψηφαλάκια στις επικείμενες εκλογές του ΣΕΤΑΠ. Κήρυξαν τον «ανένδοτο» αγώνα βασιζόμενοι στο θυμικό και την ανασφάλεια των συναδέλφων. Αν ήθελαν να κάνουν κάτι σοβαρό και υπεύθυνο για το θέμα και αφού από παντού οι δρόμοι της μετάταξης ήταν κλειστοί, έπρεπε να προχωρήσουν το θέμα της μοριοδότησης, που είχε φτάσει σε σημείο τελικής επεξεργασίας με το υπουργείο το προηγούμενο προεδρείο ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ/ΕΣΑΚ… Δυστυχώς με την ανεύθυνη και αλλοπρόσαλλη τακτική τους φαίνεται καθαρά ότι θα «κάψουν» το θέμα, όχι μόνοτων μετατάξεων, αλλά και το θέμα της μοριοδότησης…

 

Η κόντρα, η τούμπα, οι ανέξοδες υποσχέσεις…

Μια τριετία διάψευσης σχεδόν όλων των προεκλογικών υποσχέσεων ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ τελείωσε με μια κόντρα μεταξύ φίλων για το θεαθήναι.

Υποσχέθηκαν πολλά, τα περισσότερα γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα πραγματοποιήσουν και φτάσαμε σήμερα να αναμασούν τις ίδιες αίολες υποσχέσεις.

Η ΔΑΚΕ, που μεγαλοστελέχη της έβγαλαν πύρινους λόγους κατά της ΔΗΣΥΕ και κατά του προέδρου, με μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ τελικά τον απολογισμό! Τελικά ο «ανένδοτος αγώνας» της ΔΑΚΕ κράτησε όσο μια εξάωρη γενική συνέλευση!

Το θέμα του ΑΣΕΠ λειτούργησε αποπροσανατολιστικά προκειμένου να περάσει απαρατήρητη η συνδικαλιστική γύμνια και αδράνεια της ΔΗΣΥΕ/ ΔΑΚΕ όλη τη τριετία που πέρασε. Δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Αξιοσημείωτη και κατακριτέα για την απύθμενη ελαφρότητα της είναι η δήλωση του προέδρου: «Δηλώνω εγγυητής της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων»!!! Τι εγγυάται ακριβώς ο συν. Αδαμόπουλος και πως προτίθεται να τηρήσει την εγγύηση του; Απίστευτη ελαφρότητα για ένα πολύ σοβαρό θέμα…

Οδεύοντας προς τις εκλογές του ΣΕΤΑΠ

Στις 10,11 & 12 Ιουνίου ψηφίζουμε για τη νέα διοίκηση του Συλλόγου. Η τριετία με ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ έδειξε τη συνδικαλιστική τους αμετροέπεια και γύμνια. Υποσχέθηκαν πολλά, δεν έκαναν τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν. Το αποκορύφωμα ήταν η γενική μας συνέλευση της 6/4. Προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τα μέλη του Συλλόγου. Ανήγαγαν (η ΔΑΚΕ) το ΑΣΕΠ σε υπέρτατη μάχη ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να ρίξουν την ευθύνη στους άλλους και αυτοί να εισπράξουν τα εύσημα. Αναλώθηκαν (η ΔΗΣΥΕ) σε λεκτικά πυροτεχνήματα. Αμφότεροι δεν μπορούν να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν. Ποτέ δεν το έκαναν, δεν το μπορούν. Γυρίστε τους την πλάτη. 

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σας καλεί να συνταχθείτε μαζί της.

Μας ξέρετε χρόνια τώρα, πάντα στη πρώτη γραμμή, δεν σας κοροϊδέψαμε ποτέ. Το αποδείξαμε στην τριετία 2013-2016.

Σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας. Με πρόγραμμα, εντιμότητα, συνέπεια.

  • για τις θέσεις εργασίας μας,
  • την αξιοκρατία
  • και το μέλλον μας στην τράπεζα.

Στα δύσκολα, όταν τελειώσουν τα είμαστε «ηρωικός σύλλογος», τα «πάμε γερά, πάμε δυνατά», όταν το θέμα του ΑΣΕΠ ξεχαστεί, εμείς θα είμαστε ακόμα εδώ γιατί εμείς δεν θα σας πουλήσουμε ποτέ!

Δείτε εδώ τα video με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022