Άγγελος Αντωνόπουλος: «Δεν ξεπερνιέται ο Μαρξ»


Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος, υποδυόμενος τον Καρλ Μαρξ, έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, γεμίζοντας ασφυκτικά τις θεατρικές αίθουσες, ανεβάζοντας το έργο του Αμερικανού ιστορικού και ακτιβιστή Χάουαρντ Ζιν, «Ο Μαρξ στο Σόχο». Για πολλές και πολλούς, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, ο Μαρξ έχει πια το πρόσωπο του Έλληνα ηθοποιού. Τόσο που, όταν κανείς τον κοιτά, σκέφτεται τον ίδιο τον Μαρξ.

Στη συνομιλία μας επικεντρωνόμαστε στις σκέψεις, την εμπειρία και τα συναισθήματά του γύρω από τοΜαρξ στο Σόχο. Καθώς ο Άγγελος Αντωνόπουλος αφηγείται τη ζωή του, θυμάται αποσπάσματα του έργου και μιλά για τις οδύνες του Μαρξ και του ίδιου, αναδύεται η φράση που επιλέγεται ως τίτλος για αυτή τη συνέντευξη: «Δεν ξεπερνιέται ο Μαρξ…».


Έχουν περάσει δέκα χρόνια περίπου από την πρώτη φορά που ερμηνεύσατε τον Καρλ Μαρξ επί σκηνής. Ποια ήταν η σχέση σας με τον Μαρξ και τις ιδέες του, πόσο  εξοικειωμένος ήσασταν με το έργο του πριν ασχοληθείτε με το κείμενο του Χάουαρντ Ζιν;

Κοιτάξτε. Εγώ από τα νεανικά μου χρόνια δέχτηκα το μπόλιασμα της Αριστεράς από διάφορα συμβάντα και από τους μεγαλύτερους ανθρώπους γύρω μου. Από ανθρώπους φυλακισμένους, κατατρεγμένους εξορισμένους. Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν βρίσκεται κανείς σε τρυφερή ηλικία και τα πρωτοβλέπει αυτά, δημιουργεί και μια συνείδηση. Έτσι λοιπόν, όταν κάποτε έγινα ηθοποιός και άρχισα να μελετώ την παγκόσμια φιλολογία και κυρίως θέματα που αφορούσαν τις ταραχές των εποχών, με απασχόλησαν πολύ αυτά τα πράγματα. Εκεί, λοιπόν, ακριβώς που βρίσκομαι, έρχεται στα χέρια μου το βιβλίο, από μία εκλεκτή κυρία, καθηγήτρια στη Σχολή Μωραΐτη. Λέγεται Τρύφωνα, Λυδία Τρύφωνα. Υπάρχει πάνω στο βιβλίο ιδιόχειρη γραφή της που λέει «Το διάβασα και σε σκεφτόμουν συνεχώς, διάβασέ το κι εσύ». Αυτό ήταν το έναυσμα…

.………………………………………………………………………………………………………..

Κλείνοντας, υπάρχει κάποια φράση, κάποιο απόσπασμα του έργου, που τριγυρίζει  στο μυαλό σας συχνά;

«Οι γονείς της Τζένης ήταν αριστοκράτες, αλλά με συμπαθούσαν. Οι αριστοκράτες αισθάνονται μια εκτίμηση στους διανοούμενους. Με τον πατέρα της μιλούσαμε ώρες ολόκληρες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Εγώ είχα πάρει το διδακτορικό μου με θέμα τον Δημόκριτο και τον Ηράκλειτο. Τότε εγώ είχα μείνει να σκέφτομαι ότι οι φιλόσοφοι είχαν σταθεί στην ερμηνεία του κόσμου, ενώ το θέμα ήταν πώς να τον αλλάξουμε.» Νομίζω ότι αυτός είναι ο Μαρξ. Και οι εσωτερικές του δονήσεις.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2018, στο σπίτι του ηθοποιού, γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση στο Θέατρο Άλμα μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου του 2019, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 19:30. Διαρκεί 75 λεπτά.

Δείτε όλη την συνέντευξη στο www.marginalia.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022