Δεν έπεισαν οι εξηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών ● Μεγάλο πρόβλημα με τη συνέχιση των τιτλοποιήσεων «κόκκινων δανείων» του προγράμματος «Ηρακλής» ● Ονομαστικό ΑΕΠ-γίγας περί το 13% το 2022, λόγω πληθωρισμού, «μειώνει» το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ αυξάνεται σε όγκο.
Η «Εφ.Συν.», που σε ανύποπτο χρόνο αποκάλυψε ότι το ζήτημα του υπολογισμού των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος τιτλοποίησης «κόκκινων» τραπεζικών δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου στο χρέος δεν έχει λήξει ευνοϊκά για το ελληνικό Δημόσιο, τώρα δικαιώνεται. Χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ή παραδοχή, η διάχυτη πεποίθηση κυβερνητικών και άλλων θεσμικών παραγόντων είναι ότι η Eurostat θα καταλήξει οσονούπω στην απόφαση να τα «γράψει» στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Μάλιστα, πρόκειται να τα συμπεριλάβει στις φθινοπωρινές ανακοινώσεις της για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών-μελών!
Στα επιχειρήματα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν είναι λογικό να υπολογιστούν στο χρέος υποχρεώσεις παρά μόνο όταν αρχίσουν να παράγουν υποχρεώσεις για χρεολύσια και τόκους (όταν καταπέσουν οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου), η Eurostat είχε/έχει ένα βασικό επιχείρημα: ο τρόπος που έγιναν έως τώρα οι ελληνικές τιτλοποιήσεις μεταφέρει το ρίσκο των «κόκκινων» δανείων στο Δημόσιο κι όχι στον ιδιωτικό τομέα. Επιμένοντας σε αυτό, κατ’ ουσίαν προδιέγραψε την απόφασή της…
Οι συνέπειες
Η πρώτη και αυτονόητη συνέπεια είναι ότι τα 18,7 δισ. ευρώ των εγγυήσεων θα προστεθούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος, αυξάνοντας τον όγκο του. Δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό, καθώς αντιστοιχεί σε χρέος ύψους περίπου 8,9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2022. Ετσι, χάνεται η δυνατότητα να καταγραφεί το 2022 μια θεαματική μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Το 2022 αναμένεται θηριώδης αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ στην περιοχή του 13% εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού! Οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις για το πραγματικό ΑΕΠ (real gdp) είναι ότι θα παρουσιάσει αύξηση στην περιοχή 5-6% (5,5% εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας – 6,1% εκτιμά ο επικεφαλής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας). Στο ποσοστό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα πρέπει να προστεθεί ποσοστιαία αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές) ίση με τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, που αναμένεται να κινηθεί λίγο κάτω από τον ΕΔΤΚ, τουλάχιστον 7%.
Τα νέα βάρη από τον «Ηρακλή» στο χρέος θα απαλείψουν μια μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά 8,9%.
Το δεύτερο πρόβλημα από αυτή την εξέλιξη είναι ότι δημιουργεί σοβαρό πρόσκομμα για περαιτέρω τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του «Ηρακλής». Είτε αυτές θα πρέπει να γίνουν με άλλον τρόπο, που να πείθει ότι ο ιδιωτικός τομέας κι όχι το Δημόσιο αναλαμβάνει το ρίσκο, δηλαδή με μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών από την αγορά, είτε θα σταματήσουν…
Πηγή: www.efsyn.gr
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…