33ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…

 

Ολοκληρώθηκε το 33ο συνέδριο της ΟΤΟΕ (10-11-12/12/2021) και δυστυχώς παρά την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο κλάδος μας, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά φτωχά. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις για τα σημαντικά ζητήματα της απόσχισης και του κλεισίματος των καταστημάτων που απειλούν το κλάδο και τις θέσεις εργασίας. Με την παρέμβαση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αναδείχτηκε το ζήτημα των καθαριστριών της ALTER EGO.

 

ΠΑΣΟΚ vs ΠΑΣΟΚ…

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την Παρασκευή, την παράσταση έκλεψε ο εμφύλιος μεταξύ των δυνάμεων που πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ δηλαδή ανάμεσα στη ΔΗΣΥΕ και το νέο ψηφοδέλτιο που προέκυψε μετά τη διάσπαση, τη ΠΑΣΚΕ. Αιτία ήταν η νομιμοποίηση και η συμμετοχή των συνέδρων από την Dovalue, την εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων που αποσχίστηκε από τη EUROBANK.

Τα κίνητρα και των δύο «πράσινων αντιμαχόμενων» δεν ήταν βέβαια ούτε συνδικαλιστικά, ούτε νομικά, ούτε ηθικά, όπως θέλησαν να τα παρουσιάσουν. Άλλωστε τόσα χρόνια συμπόρευσης δεν ξεχνιούνται μέσα σε τρεις μήνες…  Τα κίνητρα ήταν απλά αριθμητικά.

Η μεν ΔΗΣΥΕ δεν ήθελε να νομιμοποιήσει συνέδρους που θα ψήφιζαν τη «διασπαστική» ΠΑΣΚΕ και η δε ΠΑΣΚΕ χρειαζόταν τα «κουκιά» για να διεκδικήσει μια ακόμη θέση στην εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ.

 

Παιδιά και αποπαίδια…

Και το όλο σκηνικό της σύγκρουσης θύμιζε θέατρο, γιατί σε όλα προηγούμενα συνέδρια και παρά το επίμονο αίτημα ενοικιαζόμενων εργαζομένων στις τράπεζες να ενταχθούν στην ΟΤΟΕ, η ΔΗΣΥΕ (και όλοι οι άλλοι που είναι στη ΠΑΣΚΕ σήμερα) και η ΔΑΚΕ έκλειναν τα αυτιά τους και σφύριζαν αδιάφορα. Το παράλογο της όλης ιστορίας είναι ότι ενώ οι συνάδελφοι της Intrum είναι μέλη της ΟΤΟΕ με αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια, οι συνάδελφοι της Dovalue φαίνεται ότι είναι αποπαίδια…

Το ελπιδοφόρο είναι ότι σήμερα τα αιτήματα των συναδέλφων μας ενοικιαζόμενων (που διαχρονικά στηρίζονταν μόνο από τις αριστερές δυνάμεις) φαίνεται να βρίσκουν απήχηση. Ευελπιστούμε την επόμενη ημέρα τα αιτήματα όλων των ενοικιαζόμενων εργαζομένων (και όχι μόνο όσων μας συμφέρουν…) για ένταξη στην ΟΤΟΕ να εισακουστούν γιατί ο κλάδος μας το έχει ανάγκη.

 

Από την Πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλα…

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, το Σάββατο, έγιναν οι τοποθετήσεις των συνέδρων τόσο για τον απολογισμό δράσης όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι. Πολύ λίγα πράγματα επί της ουσίας ειπώθηκαν.

Οι τοποθετήσεις των συνέδρων της ΔΗΣΥΕ ως επί το πλείστον ήταν μια αγωνιώδης προσπάθεια να δικαιώσουν τους εαυτούς τους και την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.

Εμείς αναρωτιόμαστε:  Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν στο κλάδο (όχι μόνο) την τελευταία τριετία είναι επιτυχία;

Το γνωστό «ματς» μεταξύ ΣΕΤΠ και ΣΕΥΤΠΕ στην τράπεζα Πειραιώς πυροδότησε και πάλι τα πνεύματα και αποπροσανατόλισε τη συζήτηση του συνεδρίου από τα πραγματικά προβλήματα και την επόμενη ημέρα του κλάδου.

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν και τα άμεσα προβλήματα της απόσχισης δραστηριοτήτων και του κλεισίματος των καταστημάτων δεν συζητήθηκαν επί της ουσίας.

Δεν ακούσαμε τις θέσεις της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ) για αυτά, πως προτίθεται να τα αντιμετωπίσει, με ποιο πρόγραμμα δράσης, με ποιές συμμαχίες. Η συζήτηση αυτή ήταν απαραίτητη όχι μόνο για τους συναδέλφους που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα αλλά και για τους συνέδρους, προκειμένου να ψηφίσουν στα όργανα της ομοσπονδίας για την επόμενη ημέρα.

Εκτός και αν το λιβανιστήρι για την «επιτυχημένη συνταγή της Intrum» σημαίνει ότι από εδώ και πέρα η ΟΤΟΕ αποδέχεται ως δεδομένες τις αποσχίσεις και αυτό που θα παλέψει είναι η τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα.

 

Η παρέμβαση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Οι εκπρόσωποι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο της ΟΤΟΕ,  κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πολιτικές με τα αντεργατικά νομοσχέδια, την μη εφαρμογή του κανονισμού εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, την απραξία της ΟΤΟΕ στο θέμα των ενοικιαζόμενων εργαζομένων ειδικότερα και ανέδειξαν το ζήτημα των καθαριστριών της ALTER EGO. (δείτε εδώ τις ομιλίες)

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν έχει ξεχάσει τις καθαρίστριες, που οι περισσότερες εξ αυτών έχουν διεξάγει ένα πολύχρονο αγώνα για πλήρες ωράριο και η Πειραιώς τις «ξεφορτώθηκε» στην εργολαβία της ALTER EGO (δείτε εδώ την σχετική μας ανακοίνωση).

Το επόμενο διάστημα ο ΣΕΤΑΠ και η ΟΤΟΕ θα πρέπει να σταθούν ενεργά στο πλευρό των συναδελφισσών μας καθαριστριών της ALTER EGO.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022