Εκλογές ΣΕΤΑΠ 2019. Ο αγώνας τώρα αρχίζει…

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εκλογές του ΣΕΤΑΠ ολοκληρώθηκαν και ανέδειξαν μεγάλη νικήτρια την παράταξη της ΔΗΣΥΕ. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την εφορευτική επιτροπή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 (και του 2016 για σύγκριση και εξαγωγή συμπερασμάτων) έχουν ως εξής:

  2019 2016
ΜΕΛΗ ΣΕΤΑΠ    
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ 2.175 2.449
ΕΓΚΥΡΑ 2.140 2.249
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ    
 
  ΨΗΦΟΙ % ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ % ΕΔΡΕΣ
ΔΗΣΥΕ 1.146 53,55 10 838 37,26 7
ΔΑΚΕ 574 26,82 5 672 29,88 6
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 203 9,49 2 409 18,19 4
ΕΣΑΚ 162 7,57 2 245 10,89 2
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ / ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 55 2,57 85 3,78
 
ΣΥΝΟΛΑ 2.140 100 19 2.249 100 19

Τα αποτελέσματα, οι πρώτες εκτιμήσεις

Η ΔΗΣΥΕ είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών αυξάνοντας την δύναμη της κατά 16% περίπου, κερδίζοντας τρεις επιπλέον έδρες στο ΔΣ και κατακτώντας έτσι την αυτοδυναμία στο ΔΣ. Πρόκειται για πολύ μεγάλη άνοδο, μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη φορά, που ασφαλώς δεν αναμενόταν σε τόση έκταση ούτε από τους ίδιους. Η επιτυχία αυτή ήρθε σε μια χρονική στιγμή που η τράπεζα βρίσκεται σε αναβρασμό και οι συνάδελφοι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να ανατρέψουν την απόσχιση των μονάδων rbu, από τις οποίες η ΔΗΣΥΕ απουσίασε επιδεικτικά ταυτιζόμενη με την κρυπτόμενη ηγεσία της ΟΤΟΕ. Η υπερψήφιση της οφείλεται, κατά τη γνώμη μας αφενός στην πολύ καλή επικοινωνιακή τακτική της παράταξης και ιδιαίτερα του συν. Αδαμόπουλου όλη την τριετία και αφετέρου στο φόβο των συναδέλφων από τις εξελίξεις απόσχισης και στην ελπίδα ότι μπορούν να διασωθούν (αυτοί μόνοι…) υπερψηφίζοντας την ΔΗΣΥΕ, που τους υποσχόταν ότι θα έχουν την καλύτερη δυνατή τύχη. Το υποσχέθηκε άλλωστε και από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο συν. Αδαμόπουλος («εγγυώμαι κλπ»).

Η ΔΑΚΕ απώλεσε 3% περίπου από τη δύναμη της και μια έδρα στο ΔΣ. Υπέστη δεινή ήττα κόντρα στις προσδοκίες της και στο προεκλογικό πολιτικό κλίμα. Η όλη σκηνοθεσία με τον ΑΣΕΠ έπεσε στο κενό όπως και η προεκλογική αγωνιστικότητα του rbu.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απώλεσε την μισή της δύναμη περίπου (9% περίπου και 2 έδρες) για τους ίδιους λόγους που εκτόξευσαν την ΔΗΣΥΕ στην αυτοδυναμία παρά την αγωνιστική της παρουσία αλλά και εξαιτίας της φθοροποιού δράσης ορισμένων πρώην στελεχών, που επέλεξαν να αποχωρίσουν στην τελευταία (!) συνεδρίαση του ΔΣ, λίγες ημέρες πριν της εκλογές. Η προσπάθεια απαξίωσης της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ από τον εργοδοτικό και τον κομματικό συνδικαλισμό αθροίζονται στους λόγους που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί τόσο σε σχέση με τις εκλογές του 2016 όσο και με τη γενικότερη παρουσία μας στην απελθούσα τριετία αλλά και διαχρονικά. Παραμένουμε παρά ταύτα τρίτη δύναμη στο διοικητικό συμβούλιο με σημαντική απήχηση στους συναδέλφους, αποφασισμένοι να επανακτήσουμε την ψήφο των συναδέλφων.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο απώλεσε 3% περίπου αλλά κράτησε τις έδρες της. Η πτώση του παρά την θετική στάση στις κινητοποιήσεις του rbu, οφείλεται, κατά τη γνώμη μας στους ίδιους λόγους που εκτόξευσαν την ΔΗΣΥΕ.

Η Αγωνιστική Κίνηση ως διάδοχο σχήμα της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, που συγκροτήθηκε τη τελευταία στιγμή για ψηφοθηρικούς λόγους, κινήθηκε σε ακόμη μικρότερα επίπεδα σε σχέση με το 2016 παρά την ένεση στελεχιακού δυναμικού που έλαβε, μένοντας ακόμη μια φορά εκτός διοικητικού συμβουλίου

Να σημειωθεί τέλος ότι η συμμετοχή στις εκλογές υπήρξε πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες αφενός λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων και αφετέρου λόγω της κινητοποίησης των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ιδιαίτερα της ΔΗΣΥΕ.

Κανείς δεν περισσεύει, ο Αγώνας τώρα αρχίζει…

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Δεν είναι μυστικό ότι οι επόμενες ημέρες εγκυμονούν δυσάρεστες εξελίξεις για τους εργαζόμενους της τράπεζας Πειραιώς. Η αντιμετώπιση τους μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο από ένα προσωπικό ενωμένο και αποφασισμένο να περιφρουρήσει τι θέσεις εργασίας. Μόνο αν όλοι οι εργαζόμενοι κινηθούμε ως ένας σύλλογος, ως μια γροθιά μπορούμε να ελπίζουμε σε ανατροπή αυτών που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς.

Επειδή κανείς δεν περισσεύει αυτές τις δύσκολες ώρες αλλά και επειδή η κουλτούρα μας στον ΣΕΤΑΠ, που έχει αποτυπωθεί και καταστατικά, απαιτεί την συμμετοχή ΟΛΩΝ στον κοινό αγώνα θα προτείνουμε προεδρείο αναλογικό-αντιπροσωπευτικό, ένα προεδρείο που θα συμμετέχουν όλοι ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Είναι η πάγια θέση μας για τη συγκρότηση του προεδρείου, η πρόταση μας για την επόμενη ημέρα του συλλόγου μας.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, από τη θέση που της έδωσαν οι συνάδελφοι, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων τους και να στηρίζει το έργο του Συλλόγου όπως έκανε πάντα στη μακρόχρονη πορεία της.

Ο Αγώνας τώρα αρχίζει…

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022