ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕΤΑΠ: Από το συμμάζεμα στο ξεχείλωμα*

Ο Σύλλογος βιώνει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία εξαιτίας των αποχωρήσεων από την τράπεζα και των αρνητικών εξελίξεων στο ασφαλιστήριο εργαζομένων.

Οι αποχωρήσεις, από το 2013 και μετά, των συναδέλφων από την τράπεζα μέσω εθελουσίων, με συνέπεια την αντίστοιχη μείωση των εσόδων του συλλόγου από τις εισφορές και οι αρνητικές εξελίξεις για το ασφαλιστήριο εξερχομένων μελών έχουν φέρει το σύλλογο στα οικονομικά του όρια. Το ασφαλιστήριο εξερχομένων μελών είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ΣΕΤΑΠ επειδή οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ το διαχειρίστηκαν διαχρονικά με ελαφρότητα και ιδιοτέλεια. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει καταγγείλει το γεγονός από 2008 αλλά μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες των ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν το αντιμετώπισαν αλλά το επιδείνωσαν.

Τριετία 2013-2016: Συμμάζεμα από ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ/ΕΣΑΚ

Την προηγουμένη τριετία (2013-2016) η προεδρία της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με την ΕΣΑΚ σκόπευσε στην εξοικονόμηση των πόρων ώστε τα κονδύλια του συλλόγου να κατευθυνθούν σε δράσεις προς όφελος του συνόλου των συναδέλφων (πχ πρόγραμμα διακοπών). Η οικονομική διαχείριση άλλαξε, θεσπίσαμε διαδικασίες και μειώσαμε τα έξοδα του συλλόγου. Συγκεκριμένα μπήκε πλαφόν στα έξοδα των αποσπασμένων, μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα, μειώθηκαν τα οδοιπορικά έξοδα των διοικητικών συμβούλων κ.α. με αποτέλεσμα να έχουμε πλεονασματικούς ισολογισμούς τα έτη αυτά και να καλύψουμε το τεράστιο έλλειμμα του λογαριασμού του απεργιακού ταμείου, που άφησε πίσω του το 2012.

Τριετία 2016-2019: Ξεχείλωμα από ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της προεδρίας του ΣΕΤΑΠ από ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ, άλλαξε η λογική της διαφανούς και συνετής οικονομικής διαχείρισης και επανήλθαν κάποια κακώς εννοούμενα συνδικαλιστικά προνόμια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η πρώτη απόφαση(!) για τα οικονομικά ήταν η αύξηση (περίπου 50%) των εξόδων της Γενικής Γραμματέως, που προέρχεται από τη ΔΑΚΕ. Την απόφαση υπερψήφισε η ΔΗΣΥΕ, προφανώς με συνδικαλιστικά ανταλλάγματα που ποτέ δεν θα μάθουμε.

Η τριετής οικονομική διαχείριση από την πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, σπατάλη, προχειρότητα, ελαφρότητα και έλλειψη ενημέρωσης του Δ.Σ. για την πορεία των οικονομικών, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας. Προτάσεις στο Δ.Σ. που αφορούν πολύ υψηλά κονδύλια ψηφίζονται από ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ χωρίς να υπάρχει ένας στοιχειώδης προϋπολογισμός συνολικού ετήσιου κόστους και χωρίς να αφορούν το σύνολο των συναδέλφων. Νέα έξοδα εμφανίζονται, τα παλιότερα πολλαπλασιάζονται.

Έτσι καταλήξαμε τα βραβεία των παιδιών να κοστίσουν πάνω από 90.000€ το 2018, το δε κονδύλι των διακοπών να εκτοξευτεί από 50.000€ σε 125.000€!

Πληρώνονται έξοδα διοικητικών συμβούλων για φαγητά, καφέδες, ταξί, δώρα(!) σε τρίτους αλλά και οδοιπορικά/περιοδείες χωρίς απόφαση του  Διοικητικού Συμβουλίου ή έστω του προεδρείου.

Ο Πρόεδρος

Έτσι απλά χωρίς λογική και πρόγραμμα καταβάλλονται σημαντικά ποσά σε οδοιπορικά έξοδα για την κάλυψη προσωπικών επισκέψεων και περιοδειών του προέδρου, που δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν προσωπικές δημόσιες σχέσεις. Τα έξοδα εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα όπως πχ ο μηνιαίος λογαριασμός κινητού του, που έφτασε κάποια στιγμή κοντά στα 1000€ το μήνα! Με την Αμερική μιλάει;

Οι διορθώσεις και επισκευές που είναι απαραίτητες για το κτίριο του συλλόγου ή δεν γίνονται, ή γίνονται όχι με τις διαφανείς διαδικασίες που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντα του συλλόγου, αλλά έως πρόσφατα τουλάχιστον, με απευθείας αναθέσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι «εργολάβος» που έκανε διάφορες δουλειές για τον σύλλογο, βρέθηκε να διεκδικεί ένα σεβαστό ποσό χρημάτων για εργασίες που ουδέποτε πραγματοποίησε!

Η Οικονομική διαχείριση έγινε σαν να μην υπάρχει αύριο για το ΣΕΤΑΠ!

Μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση έχει ο Ταμίας που σε διάφορες συνεδριάσεις του Δ.Σ. ή έκρουε τον κώδωνα του κίνδυνου ή συμφωνούσε με τις επισημάνσεις τις ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για την οικονομική πορεία του ΣΕΤΑΠ, αλλά τελικά σε κάθε ψηφοφορία ψήφιζε υπέρ για κάθε νέα δαπάνη!

Μείωση της συνδρομής

Και ενώ σπαταλούσαν τα χρήματα του Συλλόγου σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας ενέργειες, όταν ζητήθηκε από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μείωση της συνδρομής κατά 25% με την ταυτόχρονη μείωση των εξόδων, αποφάσισαν μείωση κατά 10% (από 0,75% σε 0,65%) και αύξησαν τα έξοδα σε μεγαλύτερο ποσοστό!

Στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες, για τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, με τα εισοδήματα τους καθηλωμένα θα πρέπει να επανεξετάσουμε την οικονομική διαχείριση του ΣΕΤΑΠ. Τα έξοδα, όπως περιγράψαμε παραπάνω, θα πρέπει να αρμόζουν στους σκοπούς ενός σωματείου-συλλόγου εργαζομένων και να μειωθούν ούτως ώστε να είναι ανάλογα με τα έσοδα.

Οι συνδρομές των μελών πρέπει να αξιοποιούνται με αίσθημα ευθύνης, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν πρόκειται να εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό, δεν θέλει να γίνει συνένοχη και συνυπεύθυνη στο οικονομικό αδιέξοδο που οδηγούν τον ΣΕΤΑΠ οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ.

*το κείμενο είναι προδημοσίευση από την εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022