Οι προσυνεννοημένες περικοπές από το 2025 των υπερκερδών ανέρχονται σε 150 εκατ. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. είναι άπαξ και δεν θα κοστίσουν τίποτα στις τράπεζες
Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» και μάλιστα τη βοηθεία του ΠΑΣΟΚ. Περί κυβερνητικών ανακοινώσεων για τις προμήθειες των τραπεζών ο λόγος. Διά των πλέον επίσημων χειλιών, πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και λοιποί επιβεβαίωσαν πλήρως το ρεπορτάζ μας στην ΑΥΓΗ της περασμένης Κυριακής. Το κόστος από την περικοπή των προμηθειών θα ανέλθει σε ετήσια βάση στα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών. Και μάλιστα ό,τι ανακοινώθηκε έγινε σε πλήρη συνεννόηση με τις τράπεζες.
Το παρασκήνιο
Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha) είχαν αποστείλει τις προτάσεις τους στο Μαξίμου από τις αρχές Νοεμβρίου και συμφωνούσαν σε περικοπή προμηθειών 30 εκατ. ευρώ ετησίως, αθροιστικά δηλαδή 120 εκατομμύρια για όλες. Όπως γράψαμε και την προηγούμενη Κυριακή: «Πληροφορίες επίσης θέλουν το ύψος των συνολικών περικοπών να κινείται πέριξ των 120 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 25-30 εκατομμύρια ανά τράπεζα ή αθροιστικά κοντά στο 9% επί των προμηθειών που εισέπραξαν πέρυσι ή μόλις στο 3,5%-3,78% επί των κερδών που εμφανίζουν στους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους…».
Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει έκτακτη εισφορά 5% επί των κερδών, που ανήλθαν το 2023 σε 3,645 δισ. ευρώ, δηλαδή 158 εκατομμύρια. Τελικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν από τις τράπεζες από τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου και ουσιαστικά αφορούν το 2025. Δεν θα επιβληθεί κατά συνέπεια εισφορά επί των κερδών του 2023 ούτε καν επί των κερδών του 2024. Εξάλλου, μετά την υποβολή των προτάσεων των τραπεζών τον περασμένο Νοέμβριο ακολούθησε η κατηγορηματική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη σε roadshow στο οποίο συμμετείχαν ξένες επενδυτικές τράπεζες ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στα τραπεζικά κέρδη. Έτσι τα τραπεζικά έσοδα από προμήθειες έμειναν για το 2023 και θα μείνουν για το 2024 αλώβητα. Και σε αυτό το σημείο και μόνο διαφοροποιείται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ από της κυβέρνησης, που ουσιαστικά ανακοίνωσε μείωση προμηθειών από εδώ και πέρα. Ως προς το ύψος, με βάση τα κέρδη του 2023 η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα απέδιδε 158 εκατ. ευρώ, η δε πρόταση της κυβέρνησης 150 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, όμως, έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση των ίδιων των τραπεζών γιατί οι περικοπές επί των προμηθειών, σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια αφορούν τη μη είσπραξη προμηθειών από δοσοληψίες σε ΑΤΜ απομακρυσμένων περιοχών, όπου δεν υπάρχουν τραπεζικά καταστήματα ή υπάρχει ένα για ολόκληρο νομό.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των εσόδων των τραπεζών με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν το 2023 περίπου 8,5 δισεκατομμύρια, από τα οποία 1,33 δισ. ευρώ από προμήθειες. Δηλαδή τα μέτρα «κόβουν» μόλις το 11,3% των προμηθειών.
Τα μέτρα των 350 εκατ. και η πραγματικότητα
Α. Οι προμήθειες
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, όπως τις εξειδίκευσε το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των μέτρων ανέχονται σε 350 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά:
- Η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφωνίας κ.λπ., που σήμερα κοστίζει 0,6 ευρώ, θα γίνεται πλέον χωρίς καμία χρέωση.
- Για την αποστολή και τη λήψη χρημάτων έως 5.000 ευρώ η χρέωση θα μειωθεί από τα 2,5-5 ευρώ σε 0,5 ευρώ.
- Οι χρεώσεις για φόρτιση προπληρωμένων καρτών, που σήμερα είναι 1 ευρώ, επίσης καταργούνται.
- Οι προμήθειες για συναλλαγές μικρού ύψους μέσω POS θα μειωθούν κατά 50%, ενώ το όριο γι’ αυτές τις συναλλαγές αυξάνεται από τα 10 στα 20 ευρώ.
- Το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέσω του συστήματος IRIS (είναι δωρεάν) θα αυξηθεί από τα 500 στα 1.000 ευρώ.
- Επίσης, για τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, η προμήθεια, που μέχρι τώρα κυμαινόταν από 0 έως 3 ευρώ, θα καταργηθεί πλήρως. Επιπλέον, εφόσον σε μία δημοτική ενότητα υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, η προμήθεια παύει να ισχύει είτε η συναλλαγή γίνεται με κάρτα της ίδιας τράπεζας είτε με κάρτα άλλης τράπεζας. Το μέτρο αυτό θα στοιχίσει 20 εκατ. ευρώ για όλες τις τράπεζες.
Το άθροισμα των μέτρων 1 ως και 5 ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αν προστεθούν και τα 20 εκατομμύρια του μέτρου 6, το σκέλος των περικοπών καθαρών προμηθειών αθροίζεται συνολικά στα 150 εκατ. ευρώ.
Β. Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων για το 2025 ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά 100 εκατομμύρια αφορούν το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης σχολικών μονάδων. Είχε εξαγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως πρόγραμμα κρατικό και οι συνεννοήσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης είχαν ξεκινήσει πριν από τη ΔΕΘ. Τότε παρουσιάστηκε ως αύξηση δαπανών για την Παιδεία, τώρα «ξαναπουλιέται» ως κυβερνητικό μέτρο κατά των υπερκερδών των τραπεζών.
Ως προς τα 100 εκατομμύρια, αυτά θα προέλθουν από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, άρα θα αναγνωριστεί στο 100% ως δαπάνη. Επιπλέον, μπορεί να προέλθει από αναδιάρθρωση του προαναφερθέντος προγράμματος των τραπεζών με περικοπή άλλων δωρεών. Η συμμετοχή των τραπεζών, δηλαδή, μπορεί να σημαίνει ακόμη και μηδενική δαπάνη για τις ίδιες. Επίσης, είναι μάλλον one off, δηλαδή μη επαναλαμβανόμενη ετησίως.
Γ. Ο Φορέας Μίσθωσης Ακινήτων
Πρόκειται για ακόμη μία απόπειρα εφαρμογής ενός μέτρου που θεσμοθετήθηκε εδώ και καιρό και αφορά τη δυνατότητα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών να προσφέρουν το ακίνητό τους έναντι των χρεών στον εν λόγω φορέα και να παραμένουν σε αυτό πληρώνοντας ενοίκιο, έχοντας τη δυνατότητα να το αγοράσουν μετά από καθορισμένο χρονικό διάστημα στην τρέχουσα αγοραία αξία του, καταβάλλοντας το τίμημα. Πέραν του άδικου χαρακτήρα του μέτρου, η μη εφαρμογή του μέχρι σήμερα οφείλεται σε τεχνικά και νομικά προβλήματα, αλλά και στην έλλειψη χρηματοδότησης.
Η διαχείριση του φορέα είναι, επίσης, ένα εκκρεμές θέμα. Γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει να της υποβληθούν προτάσεις, αλλά μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσεις έχουν υποβάλει ένα κονσόρτσιουμ servicers και ακόμη μία ιδιωτική εταιρεία.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει και τη συμμετοχή των τραπεζών σε αυτό, εξού και η πρόταση για χρηματοδότησή του με 100 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, δεν πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή των τραπεζών στο κεφάλαιο του φορέα με εισφορά σε είδος, δηλαδή με ακίνητα που ήδη έχουν κατασχέσει οι τράπεζες. Και αυτή η επιβάρυνση είναι οne off, δηλαδή μη επαναλαμβανόμενη και θα ισχύσει μόνο για το 2025.
Δ. Ο ΕΝΦΙΑ
Για τον ΕΝΦΙΑ (διπλασιασμός) το κόστος εκτιμάται στα 5-10 εκατ. ευρώ, καθώς θα επιβαρύνει τις τράπεζες μόνο με το 50%, αφού το υπόλοιπο 50% επιβαρύνει τους servicers.
Συμπέρασμα
Εντέλει, η μόνιμη περικοπή αφορά τα 150 εκατ. ευρώ από το 2025. Βεβαίως, η λίστα των προμηθειών και των ειδικών χρεώσεων στα sites των τραπεζών καταλαμβάνουν 20, 30, ακόμη και 40 σελίδες και οι περισσότερες από αυτές παραμένουν άθικτες.
Πηγή: www.avgi.gr
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά, Τραπεζικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…