Τράπεζα Πειραιώς / Βάζει το alter ego της να κάνει τη βρόμικη δουλειά

 

Εργαζόμενες που καλούνται να ζήσουν με 190 ευρώ τον μήνα μιλούν στην ΑΥΓΗ για όσα ζουν τους τελευταίους μήνες

Αν μετά τα τόσα εκατομμύρια που έβγαλαν, θέλουν να βγάλουν περισσότερα παίρνοντας το ψωμί μας, που είναι πραγματικό ψωμί για εμάς, τότε δεν ξέρω να πω πού τελειώνει η ντροπή». Με αυτά τα λόγια η Κατερίνα, εργαζόμενη καθαρίστρια, που γυαλίζει τα πατώματα των τραπεζών για 22 χρόνια, συνοψίζει τα συναισθήματά που της έχει προκαλέσει η συμπεριφορά της εργοδοσίας.

Στον δρόμο της ανεργίας

Έπειτα από 22 χρόνια εργασίας, που έγινε ακόμη πιο εντατική και επικίνδυνη εν μέσω της πανδημίας, την πέταξαν στον δρόμο της ανεργίας μετά από εκβιασμό εις βάρος της να υπογράψει σύμβαση με χειρότερους όρους, που θα καθήλωνε την ήδη χαμηλή της αμοιβή στα 190 ευρώ καθαρά. Εκείνη αρνήθηκε. Και στις 8 το πρωί της παραμονής Πρωτοχρονιάς την επισκέφθηκε δικαστικός κλητήρας με σκοπό να της επιδώσει την απόλυσή της. «Μου είπε τα κάλαντα». Και δυστυχώς, της ζητήθηκε κάτι περισσότερο από χαρτζιλίκι.

Για την Κατερίνα όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1999.  Όταν βρήκε δουλειά στο επάγγελμα σε παράρτημα της Αγροτική Τράπεζας (ΑΤΕ) στην επαρχία. Τετράωρο με αποδοχές που δεν αντιστοιχούσαν σε επαρκές μηνιάτικο. Οι επόμενες ώρες θα την έβρισκαν ανά περιόδους στη λάντζα εστιατορίων και την ετοιμασία σάντουιτς. Ας είναι. «Μ’ αυτά τα λεφτά, τα λεφτά της Αγροτικής, μεγάλωσαν τα δύο μου παιδιά, που τότε ήταν στο Δημοτικό».

Η οδύσσεια

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2004, άρχισε η οδύσσεια της Κατερίνας και περίπου ακόμα 100 καθαριστριών της ΑΤΕ, καθώς πολλές ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα για να γίνουν εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης στην τράπεζα. Μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ το 2012, η Πειραιώς τις «έδωσε» σε εργολάβο (Alter Ego) και σήμερα τους ζητούν να δουλέψουν για ακόμα λιγότερα χρήματα από τα ήδη ελάχιστα που λαμβάνουν!

Η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε μόνο τις εργαζόμενες που πρόλαβαν να δικαιωθούν δικαστικά. Οι περισσότερες, αντίθετα, εξακολούθησαν να εργάζονται μέχρι και σήμερα στους ίδιους χώρους, στα καταστήματα και στις υπηρεσίες της πρώην ΑΤΕ και μετέπειτα Πειραιώς, ως προσωπικό της εταιρείας-«εργολάβου» Alter Ego, με τις ίδιες πολύ χαμηλές αποδοχές και το ίδιο ωράριο εργασίας περιορισμένης απασχόλησης (από 1,5 έως 4 ώρες ημερησίως) που είχαν στην ΑΤΕ.

Από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα οι καθαρίστριες απέκτησαν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των καταστημάτων. Η ανάγκη προστασίας από την πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να καθαρίζουν διπλά και τριπλά όσα καθάριζαν πριν, ακόμη περισσότερο όμως βρέθηκαν να κάνουν απολύμανση που αναλάμβαναν κανονικά εξειδικευμένες εταιρείες. «Πήγαινα στο σπίτι και η μυρωδιά που είχα στη μύτη μου ήταν της χλωρίνης και του αντισηπτικού. Τα χέρια μου ήταν συνέχεια σε επαφή με χλωρίνη και αντισηπτικά, σε σημείο που αισθανόμουν μετά τη γεύση στο φαγητό».

Η εταιρεία δεν φάνηκε να «συγκινείται». Στις 26 Νοεμβρίου, και με το βλέμμα στον νέο νόμο Χατζηδάκη, που αναγνώριζε μεν τις καθαρίστριες ως υπαλλήλους από την 1.1 του 2022 και επομένως με δικαίωμα για τριπλάσια αποζημίωση, έδινε δε περιθώριο τριών μηνών στις εταιρείες να ξεφορτωθούν φθηνότερα το προσωπικό τους οι επιχειρήσεις, η Alter Ego προσπάθησε να προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές.

Η προσφυγή στο ΣΕΠΕ

Το εκβιαστικό δίλημμα που έμπαινε στις καθαρίστριες ήταν ότι αν ήθελαν να κρατήσουν τη δουλειά τους, έπρεπε να μειώσουν τις αποδοχές τους ακόμη και κατά το ήμισυ. «Μου ζήτησαν από τα 400 ευρώ καθαρά να πέσω στα 190 τον μήνα για δίωρη εργασία. Το ενοίκιό μου είναι 220 ευρώ και έχω δύο παιδιά, με το ένα να πρέπει να κάνει εγχείρηση». Αρνούμενη να συναινέσει, απολύθηκε. Και η αποζημίωση που πήρε για 22 χρόνια παρουσίας, 9 με εργολάβο την Alter Ego, ήταν 800 ευρώ. Από αυτά τα 500 έχουν δοθεί για τις εξετάσεις που χρειαζόταν να γίνουν στο παιδί της πριν μπει στο χειρουργείο. Γιατί εδώ κουμπώνει ένα άλλο πρόβλημα που δημιούργησε η κυβερνητική διαχείριση. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει μονοθεματικά (αντιμετώπισης Covid) και τα ραντεβού για εξετάσεις μετράνε καθυστέρηση μηνών.

Η Κατερίνα τώρα έχει προσφύγει στο ΣΕΠΕ και ζητάει είτε να ακυρωθεί η απόλυσή της ως καταχρηστική και να επιστρέψει με τους παλιούς όρους της σύμβασής της, είτε να πάρει την αποζημίωση που δικαιούται (άνω των 2.000 ευρώ).

«Έλεγαν ότι αν δεν δεχτούμε τις μειώσεις μισθών και ωραρίων, θα απολυθούμε» εξιστορεί η Ελευθερία από τη Βοιωτία (τα πραγματικά ονόματα των δύο εργαζομένων είναι στη διάθεση της ΑΥΓΗΣ).  Όπως λέει, μια άλλη συνάδελφός της από τις μέχρι σήμερα 8 απολυμένες πήρε μόλις 600 ευρώ αποζημίωση – «είναι χήρα, τους ξεβρομίζει τόσα χρόνια και την πέταξαν στον δρόμο».

Η Ελευθερία δουλεύει ως καθαρίστρια στην (πρώην) Αγροτική Τράπεζα από το 1998. «Τότε ήμασταν 3 καθαρίστριες σε ένα κατάστημα, σήμερα καθαρίζω μόνη μου 1.380 τετραγωνικά μέσα σε ένα τετράωρο και απειλούμαι από τα 731 να πέσω στα 480 ευρώ μεικτά τον μήνα».

«Κάνω τα αδύνατα δυνατά για να λάμπει το κατάστημα, αλλά έχω ‘φάει’ τον εαυτό μου με την πίεση να τα προλάβω όλα από τη στιγμή που είμαι μόνη μου και σε λίγο δεν θα έχουμε να πάρουμε δύο κιλά ψωμί».

Στα 56 χρόνια πλέον, η Ελευθερία κινδυνεύει, όπως και περίπου ακόμα ακόμα συναδέλφισσές της σε όλη τη Ελλάδα, με δραματική επιδείνωση της ζωής της.

Τροποποιημένες συμβάσεις

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Alter Ego τροποποίησε στο σύστημα Εργάνη τις συμβάσεις αρκετών εξ αυτών χωρίς να αποσπάσει τη συναίνεσή τους, με αποτέλεσμα πολλές να προσφύγουν στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας αναγκάζοντας την εργοδοσία να πάρει πίσω τη μονομερή ενέργεια.

«Το ζήτημα είναι τι μας ξημερώνει από δω και πέρα. Προχθές (σ.σ.: την περασμένη Τρίτη) η εταιρεία απείλησε μια καθαρίστρια στο Κιλκίς ότι αν δεν υπογράψει την τροποποιημένη σύμβαση με τον μειωμένο κατά 50% μισθό, θα πάψει να εργάζεσαι μετά την Παρασκευή. Είμαστε όλες φτωχές γυναίκες, πολλές με μονογονεϊκές οικογένειες, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και δεν θα μπορούμε να πάρουμε ούτε σύνταξη».

 

Πάρε τα καθαριστικά σου και έλα στο γραφείο!

Για τα ελλειπή μέτρα καθαριότητας και το φαινόμενο αντικατάστασης των εργολαβικών καθαριστριών μιλάει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς Μανώλης Μπεμπένης

Η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να μειώσει τις ώρες καθαρισμού εν μέσω πανδημίας επηρεάζει, εκτός από τις ίδιες τις καθαρίστριες της Alter Ego, τους πελάτες και τους τραπεζοϋπαλλήλους.

«Σε κατάστημα της Αθήνας στο οποίο υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα στα τέλη Δεκεμβρίου ζητήθηκε κάποια στιγμή από τους συναδέλφους να έρθουν πιο νωρίς με τα δικά τους καθαριστικά προκειμένου να… απολυμάνουν μόνοι τους το κατάστημα, διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να το κάνει η εταιρεία καθαρισμού» περιγράφει ένα από τα ευτράπελα ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ).

Μετά από παρέμβαση του σωματείου, εστάλη (όπως έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή) εταιρεία καθαρισμού για τον σχολαστικό καθαρισμό του καταστήματος πριν από την έναρξη της λειτουργίας του.

«Την ώρα που η διοίκηση της τράπεζας πανηγυρίζει τον θρίαμβο του σχεδίου ‘Sunrise’, παζαρεύει την εξαγορά της HSBC και προαγοράζει πολυτελή γραφεία στο Ελληνικό, οδηγεί στην ανεργία καθαρίστριες των 400 και 500 ευρώ με συνέπεια τα ελλιπή μέτρα καθαριότητας στα καταστήματα» σημειώνει ο Μ. Μπεμπένης. Τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι είναι γενικευμένο το φαινόμενο να αντικαθίστανται καθαρίστριες της Τράπεζας Πειραιώς οκτάωρης απασχόλησης από «εργολαβικές» καθαρίστριες εταιρειών σαν την Alter Ego, που δουλεύουν για ψίχουλα 2-3 ώρες και αδυνατούν να καθαρίσουν τα καταστήματα.

Φαίνεται πως η τράπεζα δεν πτοείται ούτε από το γεγονός ότι η πανδημία καλπάζει και η προσεκτική και σχολαστική απολύμανση είναι από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την υγεία των υπαλλήλων της αλλά και των πελατών της.

Τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για να πάνε στη δουλειά τους

Στο πλευρό των περίπου 100 εργολαβικών καθαριστριών της Τράπεζας Πειραιώς στέκεται ο Σύλλογος Εργαζομένων Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ).

Με τη συνδρομή του οι 8 (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) απολυμένες προσφεύγουν τις επόμενες ημέρες στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα.

«Οι απολύσεις είναι καταχρηστικές διότι έγιναν λόγω της άρνησης των καθαριστριών να συναινέσουν στη μείωση των ωρών εργασίας τους και των απολαβών τους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πρώτες αυτές απολύσεις έγιναν με σκοπό τον παραδειγματισμό των υπολοίπων προκειμένου όλες να δεχθούν τροποποίηση των συμβάσεών τους» επιχειρηματολογεί ο Σταμάτης Μπούκας, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ με την παράταξη της Συσπείρωσης.

«Οι γυναίκες αυτές, με πάνω από 20 χρόνια προϋπηρεσία, συντηρούν πολυμελής οικογένειες και χρειάζονται τα λίγα ένσημα προκειμένου να βγάλουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ, πέρα από τις δανειακές υποχρεώσεις, ο μισθός δεν φτάνει σε κάποιες καθαρίστριες ούτε για τα οδοιπορικά!» αναφέρει ο Στ. Μπούκας. Θυμίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., στην αρχή της θητείας της, κατάργησε το άρθρο 9 του Νόμου 4554/2018 (ψηφίστηκε επί υπουργίας Αχτσιόγλου) για τη συνευθύνη αναθέτοντος ενός έργου (π.χ. καθαριότητα) εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων.  Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη έναντι των καθαριστριών που εργάζονται επί 10 χρόνια στα καταστήματά της!

«Σαν σωματείο ζητάμε έστω και τώρα από την Τράπεζα Πειραιώς να αφήσει όλες τις καθαρίστριες στα πόστα τους χωρίς αλλαγή των συμβάσεων. Εν μέσω πανδημίας, αντί η διοίκηση να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού, πράττει εντελώς αντίθετα με την κοινή λογική και δείχνει την έξοδο στις καθαρίστριες. Και όλα αυτά ενώ πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε κέρδη 835 εκατομμυρίων ευρώ το εννεάμηνο του 2021» τονίζει ο Στ. Μπούκας.

Οι καταχρηστικές απολύσεις και οι τροποποιημένες επί τα χείρω συμβάσεις των καθαριστριών έχουν φτάσει και στη Βουλή μέσω ερωτήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Πηγή: www.avgi.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Εργασιακά, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022