Με την κερδοφορία του 2022 να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, αναθεωρούν προς τα πάνω, στο 1 δισ., το ποσό που προτίθενται να αποδώσουν για τόκους στους καταθέτες ● Φόβοι για επιβράδυνση στα νέα δάνεια και αρρυθμίες στην αποπληρωμή τους
Με το δεξί μπαίνουν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες στο 2023, το οποίο ωστόσο είναι ακόμα ένα έτος προκλήσεων και ενώ έχει σημάνει «εκεχειρία» με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση κυρίως σε ό,τι αφορά την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, την ανάγκη για καλύτερες ρυθμίσεις -θέμα που αφορά κυρίως τους servicers- αλλά και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPE ration) να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο πέριξ του 7% και την κερδοφορία για το 2022 να αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ (βέβαια πολλά από τα κέρδη στο 9μηνο του 2022 ήταν εφάπαξ, δηλαδή μη επαναλαμβανόμενα), οι τράπεζες αναθεωρούν προς τα πάνω, στο 1 δισ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ αρχικά, το ποσό που θα πρέπει να αποδώσουν στους καταθέτες τους για τόκους. Και αυτό γιατί οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 3% μέχρι τον Μάρτιο, χωρίς να αποκλείεται και το 3,25% – έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,5%.
Βέβαια, η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα αποτυπωθεί και στα επιτόκια χορηγήσεων, ενισχύοντας τα αποτελέσματα των τραπεζών, ωστόσο ο κίνδυνος επιβράδυνσης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης -κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια- αλλά και αρρυθμιών στην αποπληρωμή δανείων είναι ορατός, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Το 2023 θα είναι και η χρονιά ενδεχομένως που οι τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα στους μετόχους, έπειτα από μια δεκαετία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο SSM θα δώσει τη σχετική έγκριση.
Πιο κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο είναι η Eurobank που βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον επόπτη, αλλά και η Εθνική. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2023 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2022.
Το 2023 θα πραγματοποιηθούν και stress tests και το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθούν οι παραδοχές για το δυσμενές σενάριο βάσει του οποίου θα τρέξει η άσκηση. Εντός του Μαρτίου οι τράπεζες θα αποστείλουν τα πρώτα προς επεξεργασία στοιχεία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 28 Ιουλίου.
Τέλος, φέτος ξεκινάει το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Εθνική και την Πειραιώς, στις οποίες το Ταμείο κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά, με 40% και 27% αντίστοιχα, και είναι ήδη καταγεγραμμένο -έστω και ατύπως- ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Το ΤΧΣ κατέχει 1,4% στη Εurobank και 9% στην Alpha Bank.
Σε ό,τι αφορά την Εθνική κατ’ αρχήν ενδιαφέρον υπάρχει εκ μέρους κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που μάλλον δεν ενθουσιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές, και για την Πειραιώς από το ιταλικό ION Group που τον περασμένο Οκτώβριο πρόσφερε περίπου 450 εκατ. ευρώ για το 27%.
Χρονιά-ορόσημο είναι το 2023 και για την Attica Bank καθώς στην εκπνοή του 2022 η έκτακτη γενική συνέλευση έδωσε το «πράσινο φως» για την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 490 εκατ. ευρώ -μέσω ΑΜΚ 473,3 εκατ ευρώ και έκδοσης warrants- με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της, την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξή της.
Πηγή: www.efsyn.gr
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…