![](https://sysp.gr/wp-content/uploads/unnamed-18.jpg)
Στην πρεμούρα της (γιατί άραγε;) η ΔΑΔ να μετατρέψει όλα τα καταστήματα άμεσα και μαζικά σε new model δημιούργησε -όπως οι γλωσσοπλάστες νέες λέξεις- ένα καινούργιο είδος τραπεζικής, την «τραπεζική στο πόδι», όπως εύστοχα παρατήρησε πρόσφατα συνάδελφος στο δίκτυο.
Τραπεζική εργασία λοιπόν στο πόδι και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά γιατί περιφερόμαστε με ένα lap top σαν τις άδικες κατάρες από working station σε meeting room και μεταφορικά γιατί οι αδυναμίες του new model αλλάζουν τις τραπεζικές εργασίες όπως τις ξέραμε.
Καταρχάς θέματα υγείας
Στα new model οι συνάδελφοι εργάζονται σε μαργαρίτες, σε ένα κλειστό -συνήθως μικρό- χώρο, το working station. Τους χειμωνιάτικους μήνες που οι αρρώστιες θερίζουν (covid, γρίπη) η μικρή απόσταση μεταξύ των συναδέλφων την ώρα που εργάζονται σημαίνει ότι σύντομα ο ένας μετά τον άλλο θα πέσουν σαν μύγες, αφού όταν ένας συνάδελφος αρρωστήσει κολλάει και τους υπόλοιπους. Μάλιστα σε πολλά καταστήματα οι κανόνες ασφαλείας δεν επιτρέπουν να ανοίγουν τα παράθυρα που θα έδιναν μια κάποια λύση. Επίσης μια λύση πριν ξανα-ξηλώσουν τα καταστήματα θα μπορούσε να είναι και οι συσκευές καθαρισμού αέρα που σκοτώνουν τα μικρόβια.
Ευτυχώς όμως που πρόσφατα περάσαμε και μια πανδημία και οι ιθύνοντες σχεδίασαν με ακρίβεια την επόμενη ημέρα που αφορά την υγεία των συναδέλφων και των πελατών…
Άκρως τρελό (τραπεζικό) και απόρρητο…
Εκτιμούμε ότι είναι ζήτημα χρόνου πότε θα γίνει καταγγελία από πελάτη (ίσως έχει γίνει και δεν το ξέρουμε) για θέμα που συνδέεται με το τραπεζικό απόρρητο. Οι «διαρροές» σημαντικές.
Τα meeting rooms δεν έχουν ηχομόνωση, απομακρυσμένοι ταμίες που ακούγονται σε όλο το χώρο του καταστήματος, island bar που με τον πολύ κόσμο μπρος πίσω και στο πλάι πολλά ευαίσθητα στοιχεία βρίσκονται εκτεθειμένα. Σε ποιόν συνάδελφο/σσα θα κάτσει η στραβή είναι το θέμα.
Το μήνυμα που εμφανίζει το σύστημα ice για το τραπεζικό απόρρητο, ελέγχεται ως κακόγουστο τρολάρισμα στους συναδέλφους…
Laptop σερβιτόρος…
Οι συνάδελφοι αναγκάζονται να σηκώνουν όλη την πραμάτεια τους από το γραφείο (ποντίκι lap top, πληκτρολόγιο, στυλό, κτλ) προκειμένου να πάνε στα meeting room να κάνουν τα ραντεβού. Εκεί οι περισσότεροι «σκεβρώνουν» για να κάνουν τη δουλειά μέσα από τις μικρές οθόνες των laptop.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν σταθερές μεγαλύτερες οθόνες (όπως έχει ήδη προταθεί) αλλά και σταθεροί υπολογιστές στα meeting room όπου θα αρκούσε ένα sign in.
«Μια ερώτηση;»
Οι συνάδελφοι στο δίκτυο καλούνται πια να κάνουν όλοι όλα. Και αν αυτό σε πρώτη φάση ακούγεται ιδανικό, δηλαδή όλοι οι υπάλληλοι να γνωρίζουν όλες τις τραπεζικές εργασίες, στη πράξη πιο πολλά προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.
Την ώρα που η πιστωτική επέκταση φαίνεται να είναι η επόμενη ημέρα στις ελληνικές τράπεζες, συνάδελφοι χωρίς εκπαίδευση και εμπειρία ρίχνονται στα βαθιά με απρόβλεπτες συνέπειες.
Δεν είναι δυνατόν π.χ. να βγάζεις στη πλατφόρμα ένα συνάδελφο ταμία για να κάνει δάνεια και τούμπαλιν, χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, το χρόνο και το χώρο να επεξεργαστεί τις αλλαγές ενώ ταυτόχρονα του φορτώνεις άλλες τόσες δουλειές.
Η τυπική μέρα μπορεί να ξεκινήσει με ένα διωράκι στο island bar (χωρίς να πάρει το επίδομα meter greeter) να κληρονομήσεις ένα πονοκέφαλο για την υπόλοιπη ημέρα, μετά με ένα ραντεβού ίσως για ενημέρωση για το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ, στη συνέχεια να πας στο working station -αν δεν έχεις άλλα ραντεβού- να τακτοποιήσεις τις στοίβες εκκρεμοτήτων και στο μεσοδιάστημα να μπαίνουν κάθε τρεις και λίγο πελάτες που ψάχνουν να εξυπηρετηθούν. «Να σας κάνω μόνο μια ερώτηση;» Βέβαια γι’ αυτούς τους πελάτες που δεν θεωρούνται αξιόλογοι υπάρχει άτυπη γραμμή : μη τους εξυπηρετείτε!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Διοίκηση μας κατακεραυνώνει ότι δεν είναι δυνατόν να κλείνονται ραντεβού μετά από 2 ή 3 βδομάδες!
Στο new model μας επιβάλλουν να κάνουμε ραντεβού από λίστες και να φέρνουμε τους πελάτες στο κατάστημα όλους αυτούς που το προηγούμενο διάστημα τους διώχναμε για να τα κάνουν μόνοι τους.
Φτάνει η ώρα το μεσημέρι και πέφτει και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: «Τι παραγωγή έκανες;»
Είναι το κακό μας το ριζικό;
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν πάμε να φορέσουμε σε μικρούς και μεγάλους, ψηλούς και κοντούς, το ίδιο παλτό, χωρίς να λογαριάσουμε τίποτε άλλο παρά την τιμή του. Ελπίζουμε το όλο project να ήταν σχετικά φτηνό ή τουλάχιστον να υπάρχει μια ρήτρα συμψηφισμού των σημαντικών προβλημάτων με το κόστος. Θα διορθώσουν άραγε την ηχομόνωση στα meeting room; Να μια ρήτρα συμψηφισμού που υποστηρίζουμε…
Στις περισσότερες των περιπτώσεων το new model θέλει καλιμπράρισμα αν όχι ξεθεμελίωμα αλλά δεν αγχωνόμαστε… Η Διοίκηση έχει αποδείξει ότι σε αυτά τα πράγματα, σε πινακίδες, σε φιέστες, σε ανακαινίσεις είναι γαλαντόμα και δεν θα φοβηθεί να κάνει άλλη μία και στο προσεχές μέλλον αν χρειαστεί…
Λεφτά υπάρχουν άλλωστε…
ή μάλλον τα χρήματα είναι πρόβλημα μόνο όταν έρθει η ώρα να δοθούν αυξήσεις.
Τότε το budget είναι περιορισμένο και μας βγάζουν το λάδι για ένα παραπάνω πενηντάρικο στα μικτά, ασυμψήφιστο…
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…