Η μεγάλη αρπαχτή των μετόχων

120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΜΕΣΩ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε αντίθεση με νοικοκυριά και δανειολήπτες που είδαν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους να αυξάνεται ραγδαία, οι τράπεζες συσσώρευσαν «ουρανοκατέβατα» κέρδη χάρη στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ● «Πάρτι» μερισμάτων ενώ απειλείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Στην απόλυτη ευφορία ζουν φέτος οι μεγαλομέτοχοι και επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς ετοιμάζονται να απολαύσουν τις υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον 16 ετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των χθεσινών Financial Times, oι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να αποδώσουν φέτος στους μετόχους τους πάνω από 120 δισ. ευρώ είτε με υπό τη μορφή μερισμάτων είτε με τις επαναγορές μετοχών που έχουν εξαγγείλει. Οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεσμευτεί συγκεκριμένα για τη διανομή 74 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 47 δισ. ευρώ σε επαναγορές μετοχών. Το ποσό είναι κατά 54% υψηλότερο απ’ όσα είχαν διανείμει πέρυσι στους μετόχους και πολύ υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, τουλάχιστον από το 2007 – δηλαδή έναν χρόνο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers και το παγκόσμιο κραχ.

Οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι των πολιτικών που εφάρμοσαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στην προηγούμενη διετία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες που είδαν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους και συνολικά του χρήματος να αυξάνεται ραγδαία συρρικνώνοντας την αγοραστική τους δύναμη, οι τράπεζες συσσώρευσαν «ουρανοκατέβατα» κέρδη χάρη στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των «αδελφών» κεντρικών τραπεζών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν απροσδόκητα κέρδη 100 δισ. ευρώ την τελευταία διετία χάρη στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της ηπειρωτικής Ευρώπης είδαν πέρυσι τα συνολικά καθαρά κέρδη να εκτινάσσονται στα 103 δισ. ευρώ από 78 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι 15 εξ αυτών πέτυχαν μάλιστα τα υψηλότερα ετήσια κέρδη στην ιστορία τους.

Η απόφαση των διοικήσεών τους να μοιραστούν το σύνολο των περσινών υπερκερδών με τους μετόχους τους προκαλεί αρκετές ενστάσεις. Κατ’ αρχάς τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που διοικήσεις και μέτοχοι καρπώνονται δεν παρήχθησαν από κάποιες παραγωγικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία αλλά από τους υψηλότερους τόκους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια τεράστια αφαίμαξη πλούτου από αυτούς με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζιτών.

Επιπλέον ενστάσεις προκαλεί το γεγονός ότι αυτά τα κέρδη μοιράζονται ενώ δεν έχει περάσει χρόνος από την τραπεζική κρίση του περασμένου Μαρτίου που οδήγησε μεταξύ άλλων στα λουκέτα της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse. Παρά το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης, οι προκλήσεις για το τραπεζικό και συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν. Εν όψει της συνόδου των χωρών του G20 που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board – FSB) προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες για την κρισιμότητα της κατάστασης τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Το πιο ισχυρό εποπτεύον όργανο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην υφήλιο χτύπησε με επιστολή του καμπανάκι για το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των χρεών, τις φουσκωμένες αποτιμήσεις σε κάποιες αγορές-κλειδιά και την αναντιστοιχία μεταξύ μόχλευσης και ρευστότητας στην αγορά της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, δηλαδή της σκιώδους τραπεζικής.

Το FSB τονίζει συγκεκριμένα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στην προηγούμενη διετία εξακολουθούν να περνούν στους δανειολήπτες και επομένως οι προκλήσεις εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσαν να αυξηθούν. Ως εκ τούτου, τα ανοίγματα σε τομείς που αντιμετωπίζουν υφιστάμενες αντιξοότητες, όπως τα εμπορικά ακίνητα, οφείλουν να παρακολουθούνται στενά. Οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων είναι επίσης τεταμένες σε ορισμένες βασικές αγορές. Απότομες αλλαγές στις αποτιμήσεις θα μπορούσαν να εκθέσουν ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη μόχλευση και την αναντιστοιχία ρευστότητας των εταιρειών του τομέα της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης (NBFI).

«Η τραπεζική αναταραχή του περασμένου έτους ήταν ακόμη μία υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε στο σημερινό περιβάλλον», προειδοποιεί υπουργούς και κεντρικούς τραπεζίτες το FSB. Υπό το πρίσμα αυτών των προειδοποιήσεων, η παραπάνω γαλαντομία των διοικήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών προς εαυτούς και μετόχους, τα μερίσματα-ρεκόρ και οι επαναγορές μετοχών που ανακοινώνονται, καθώς και η βιασύνη τους να καρπωθούν την «αρπαχτή των επιτοκίων» είναι αναμφίβολα προς διερεύνηση.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022