Οι εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 35 εκατ. ευρώ, ή 7% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους
Η συμφωνία επιχειρεί να απαγορεύσει στις κρατικές αρχές να αναπτύσσουν βιομετρικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να ταυτοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν άτομα με βάση ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία και την πολιτική πεποίθηση, καθώς και συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων και της προγνωστικής πολιτικής.
Την πρώτη νομοθεσία στον κόσμο για την ταχύτατα εξελισσόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) υπέγραψε η Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με τον νόμο AI, η οποία είναι «ολοκληρωμένη και βασισμένη στην ηθική», όπως ανέφεραν οι συντελεστές της συμφωνίας.
Η συμφωνία επετεύχθη το βράδυ της Παρασκευής ύστερα από συνομιλίες τουλάχιστον 35 ωρών. Οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν σε μια σκληρή μάχη μεταξύ κυβερνήσεων και νομοθετών για μια σειρά από εξαιρετικά περίπλοκα και τεχνικά ζητήματα.
Η συζήτηση ήταν δύσκολη λόγω του επιθετικού λόμπι από εταιρείες τεχνολογίας όλων των μεγεθών, αυστηρών προειδοποιήσεων από την κοινωνία των πολιτών και έντονου ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, καθώς η νομοθεσία από τις Βρυξέλλες θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει παρόμοιες ρυθμιστικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο.
Οι νομοθέτες κατάφεραν να βρουν έγκαιρα έναν δοκιμαστικό συμβιβασμό για να διασφαλίσουν τα θεμελιώδη μοντέλα που ενισχύουν τα chatbots όπως το ChatGPT του OpenAI, ωστόσο οι εντάσεις αφορούσαν τη χρήση βιομετρικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους.
Οι Αρχές θα μπορούν να χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο μόνο για να αναζητήσουν θύματα απαγωγών, εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, για πρόληψη τρομοκρατικών απειλών και εντοπισμό ατόμων που είναι ύποπτα για σοβαρά εγκλήματα, όπως για τρομοκρατία, φόνο, βιασμό και ένοπλη ληστεία
Στον πυρήνα της συζήτησης ήταν το ερώτημα εάν οι κρατικές αρχές θα πρέπει να επιτρέπεται να αναπτύσσουν βιομετρικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να ταυτοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν άτομα με βάση ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία και την πολιτική πεποίθηση, καθώς και συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων και της προγνωστικής πολιτικής.
Στην κοινή τους εντολή, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι αυτές οι πρακτικές ήταν «παρεμβατικές και μεροληπτικές» και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαγορευτούν σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη, ωστόσο, είχαν εντελώς διαφορετική άποψη και υποστήριξαν ότι ήταν απαραίτητες εξαιρέσεις για την επιβολή του νόμου, για τον εντοπισμό εγκληματιών και την αποτροπή απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας. Πάντως, η Γαλλία ενέκρινε νωρίτερα αυτό το έτος νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση βιομετρικής επιτήρησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024 για πρώτη φορά σε μια χώρα της Ε.Ε.
Τελικά, το Κοινοβούλιο υποχώρησε και υπέγραψε μια σειρά «αυστηρών όρων» που θα επιτρέψουν στις Αρχές να χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για να αναζητήσουν θύματα απαγωγών, εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, για πρόληψη τρομοκρατικών απειλών και εντοπισμό ατόμων που είναι ύποπτα για σοβαρά εγκλήματα, όπως για τρομοκρατία, φόνο, βιασμό και ένοπλη ληστεία.
Αντίθετα, η βιομετρική κατηγοριοποίηση με βάση το ευαίσθητο χαρακτηριστικό, την κοινωνική βαθμολογία, την προγνωστική αστυνόμευση, την εκμετάλλευση τρωτών σημείων και την αναγνώριση συναισθημάτων στον χώρο εργασίας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα απαγορεύεται.
Η νομοθεσία χωρίζει τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης σε τέσσερις κύριες κατηγορίες, ανάλογα με τον πιθανό κίνδυνο που ενέχουν για την ασφάλεια των πολιτών και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου θα πρέπει να τελούν υπό στενή παρακολούθηση.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, οι εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 35 εκατομμυρίων ευρώ, ή 7% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.
Το νομοθετικό κείμενο εκατοντάδων σελίδων αναμένεται πλέον να σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έγκριση από την Ολομέλεια. Μετά θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη μέσω του Συμβουλίου. Η ολοκλήρωση της έγκρισης, πλέον, του νομοθετικού κειμένου αναμένεται στις αρχές του 2024.
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…