Στη σκιά του εγκλήματος που συντελείται στη Γάζα και καθώς οι καθημερινές ειδήσεις καταστρατήγησης εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης κάθε έννοιας ανθρωπισμού και δικαίου προκαλούν σε πολλούς αντανακλαστική αντίδραση υπέρ όποιου αντιτάσσεται εμπράκτως σε αυτό, ήρθε η εικόνα της 22χρονης Ιρανής φοιτήτριας που περπατά ήρεμα, περήφανα, με τα εσώρουχα, στους εξωτερικούς χώρους του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Ερευνας Αζάντ της Τεχεράνης και η είδηση για όσα ακολούθησαν, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: μπορεί κάποιος να καταγγέλλει, να οργίζεται και να θλίβεται με την παλαιστινιακή γενοκτονία, χωρίς να θεωρεί μανιχαϊστικά ότι το ιρανικό καθεστώς είναι «καλό» απέναντι στο «κακό» Ισραήλ.
Μας υπενθύμισε επίσης, με τη σφοδρότητα που το έκανε και η άλλη τραγωδία της επίσης 22χρονης Μαχσά Αμινί δύο χρόνια πριν, πως το να γεννιέσαι γυναίκα σε ένα ακραίο ισλαμικό καθεστώς σημαίνει προδιαγεγραμμένη ανελευθερία, ασφυξία και καθημερινή κακοποίηση. Κι ας εκμεταλλεύτηκαν κάποια δυτικά μέσα ενδεχομένως το timing για να καλλιεργήσουν την ιδέα ενός Ισραήλ θεματοφύλακα απέναντι στα μουσουλμανικά ήθη. Τους προοδευτικούς ανθρώπους δεν τους αφορά η αποενοχοποίηση κανενός ένθεν κακείθεν.
Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Από το Σάββατο, όταν μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου μέλη της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, που δρα επισήμως και ως «αστυνομία ηθικής», επιτέθηκαν στη νεαρή Αχού Νταριαεγί επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της επιτρέποντας σε κάποιες τούφες μαλλιών να είναι διακριτές και της έσκισε τη μαντίλα και τα ρούχα.
Η 22χρονη αντέδρασε βγάζοντας ό,τι φορούσε και κάνοντας μια διαδρομή μόνο με τα εσώρουχα, αγέρωχη, αλλά και με τα χέρια «δεμένα» στο στήθος – έχοντας προφανώς πλήρη επίγνωση της επίπτωσης που θα είχε η «παράτολμη» επιλογή της. Είναι χαρακτηριστικά τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ταξίδεψαν στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου: το κορίτσι περπατά ή κάθεται ανάμεσα σε συμφοιτητές του και κόσμο που δεν τολμά να στρέψει καν το βλέμμα στο «επικίνδυνο» θέαμα.
Αμέσως μετά, σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και με ό,τι φαίνεται σε ένα βίντεο από κινητό, το κορίτσι συνελήφθη από άνδρες με πολιτικά, οδηγήθηκε σε ένα αυτοκίνητο κι έκτοτε «εξαφανίστηκε». Το κανάλι Amirkabir Telegram Newsletter -το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως «ΜΜΕ του ιρανικού φοιτητικού κινήματος»- ανέφερε, επίσης επικαλούμενο μαρτυρίες φοιτητών, πως προτού οι άγνωστοι σπρώξουν την 22χρονη στο αυτοκίνητο, χτύπησαν το κεφάλι της σε μια κολόνα και στην πόρτα του αυτοκινήτου, προκαλώντας της αιμορραγία…
Τι ακολούθησε; Διαχείριση του περιστατικού διά της προπαγάνδας: Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μετέδωσε ότι η φοιτήτρια έβγαλε τα ρούχα της αφού δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας της «μίλησαν ήρεμα» και την προειδοποίησαν ότι παραβιάζει τον ενδυματολογικό κώδικα, «χωρίς να της επιτεθούν». Λίγο αργότερα, από την επίσημη διοίκηση του Πανεπιστημίου άρχισε να διαρρέει ότι η φοιτήτρια αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα – «επιχείρημα» των ιρανικών αρχών και για τη δικαιολόγηση της σύλληψης της Μαχσά Αμινί. Λίγο μετά, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου δήλωσε ότι η Αχού Νταριαεγί μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για εξετάσεις και παρακολούθηση. Οπως και να ’χει, για τις ιρανικές αρχές όποια γυναίκα παρακούει έστω και κατ’ ελάχιστον στην αυστηρότητα του ενδυματολογικού κώδικα είναι ψυχικά ασταθής.
Και χθες, ενώ οι φωτογραφίες της 22χρονης έκαναν τον γύρο του κόσμου ανακηρύσσοντάς την -και όχι αδίκως- «ηρωίδα» και την «πιο γενναία Ιρανή», δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την τύχη της. Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία καλούσε τις ιρανικές αρχές να ελευθερώσουν «άμεσα και άνευ όρων» τη φοιτήτρια, να την «προστατεύσουν από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην οικογένεια και στον δικηγόρο της». Εξυπακούεται πως δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα – που είναι και αίτημα όλου του πολιτισμένου κόσμου. Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το Ιράν, Μάι Σάτο, δημοσίευσε το βίντεο στο Χ και έγραψε ότι «θα παρακολουθεί στενά αυτό το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης των Αρχών».
Η Νάργκες Μοχαμάντι, Ιρανή κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που βρίσκεται έγκλειστη σε ιρανική φυλακή, δημοσιοποίησε δήλωση επισημαίνοντας ότι ανησυχεί σοβαρά για την υπόθεση. «Οι γυναίκες πληρώνουμε το τίμημα της περιφρόνησης, αλλά δεν υποκύπτουμε στη βία», είπε, προσθέτοντας πως «η φοιτήτρια μετέτρεψε το σώμα της, αυτό που είναι από καιρό εγκλωβισμένο ως εργαλείο καταστολής, σε σύμβολο διαμαρτυρίας. Ζητώ άμεσα την απελευθέρωσή της και να σταματήσει η παρενόχληση των γυναικών».
Πηγή: www.efsyn.gr
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…