Ακρίβεια / Νέο κύμα ανατιμήσεων έως 30% σε βασικά είδη διατροφής

 

Η πτώση των πωλήσεων σε αξία στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, άγγιξε το 5% το πρώτο δίμηνο του έτους, δείγμα της μείωσης των εισοδημάτων

Ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής αναμένεται μέσα στον μήνα, κάτι το οποίο θα πλήξει χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα. Η φτωχοποίηση των πολιτών εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς από τη μία πλευρά το ράλι το ανατιμήσεων τρέχει με αμείωτο ρυθμό, ενώ η κυβέρνηση, από την άλλη, δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η πτώση των πωλήσεων σε αξία στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, άγγιξε το 5%, με τη μείωση στον όγκο πωλήσεων να είναι διψήφια σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Το παραπάνω συνεπάγεται ότι οι πολίτες κάνουν περικοπές από βασικά αγαθά.

Επιπλέον καπέλο 30% μέχρι τον Απρίλιο

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένονται κι άλλες ανατιμήσεις σε μια σειρά από άλλα βασικά αγαθά, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%, ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 9% τον Μάρτιο, από 7,2% τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, στη λίστα με τις επικείμενες αυξήσεις είναι προϊόντα όπως ο ελληνικός καφές με αύξηση έως 30%, τα χαρτικά με αύξηση έως 26%, τα απορρυπαντικά με αύξηση έως 11% και τα δημητριακά με αύξηση έως 8%.

Αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Ο νέος αυτός γύρος θα έρθει να προστεθεί σε ανατιμήσεις 8%-20% που ήδη είχαν ανακοινωθεί από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους προ της ρωσικής εισβολής, κάτι που πρόκειται να ασκήσει πλέον πολύ σημαντικές πιέσεις όχι μόνο στα χαμηλά αλλά και στα μεσαία εισοδήματα. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου για κάμψη της ζήτησης ακόμη και για τα είδη σούπερ μάρκετ, τα οποία θεωρούνται σχετικά ανελαστικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που καταφθάνουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τους προμηθευτές, αγγίζουν το 7%, ενώ σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων είναι πολλαπλάσιες, όπως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, των οποίων τιμή από τις αρχές της χρονιάς έχει αυξηθεί κατά 20%.

Οι περισσότερες ανατιμήσεις σημειώνονται στα είδη που έχουν ως πρώτη ύλη το αλεύρι, το καλαμπόκι, τη σόγια και τα φυτικά έλαια (κυρίως το ηλιέλαιο). Η δε εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και του μεταφορικού κόστους.

Ανησυχία μέχρι το 2023

Πλέον, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα σιτηρά οι τιμές θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στο σύνολο του έτους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία για τις τιμές και το 2023!

Η διεθνής εικόνα και οι εκτιμήσεις

Κεντρική θέση στις καταγραφές της πορείας των τιμών και άρα του πληθωρισμού που πλήττει ειδικά τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν κάποια βασικά αγαθά, όπως το σιτάρι και τα άλευρα, όπως προαναφέρθηκε. Μάλιστα, με βάση διεθνείς αναλυτές, η τιμή έχει αυξηθεί κατά 68%, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η άνοδος ήταν στο 48%. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης που έχει καταγραφεί εδώ και εξήντα χρόνια και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη καθώς η Ρωσία αναστέλλει τις εξαγωγές σιταριού, σμίγου, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού ακόμη και στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής  Ένωσης (EEU), της οποίας ηγείται η ίδια, έως τις 31 Αυγούστου. Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω άνοδος των τιμών στο ψωμί τόσο λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους όσο και των τιμών των αλεύρων, με το ποσοστό ανόδου να εκτιμάται ακόμη και στο 10%, που θα προστεθεί, βέβαια, σε μια συντελεσμένη αύξηση των προηγούμενων μηνών άνω του 10%.

Ρεκόρ

Συγκεκριμένα, για τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου η διακύμανση ήταν από 430 έως 450 ευρώ/τόνο, σχεδόν 200 ευρώ πάνω από τις ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου βρέθηκε επίσης πάνω από τα 400 ευρώ/τόνο, φτάνοντας μέχρι τα 424 ευρώ/τόνο. Πρόκειται για τιμές σχεδόν απαγορευτικές, όπως επισημαίνουν στελέχη της εγχώριας αλευροβιομηχανίας, την ώρα ωστόσο που τα αποθέματα αρχίζουν και λιγοστεύουν.

Σοβαρή ένδειξη, εξάλλου, για τη διατήρηση των τιμών των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη αποτελεί ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ). Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 140,7 μονάδες, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2011, με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων να διαμορφώνεται τότε στις 137,6 μονάδες. Η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται στη σημαντική άνοδο των τιμών στα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά, τα κρέατα και τα δημητριακά, ενώ υποχώρηση καταγράφηκε στις τιμές της ζάχαρης.

Πηγή: www.avgi.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά, Οικονομικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022