Για τον Πάνο Χ. Κούτρα το γνωρίζαμε. Για τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Ρέιφ Φάινς το μάθαμε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης. Τα δύο μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου θα τιμηθούν με Χρυσό Αλέξανδρο από το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και, φυσικά, θα παρευρεθούν στην προβολή της ταινίας «Ο άγγλος ασθενής» όπου θα γίνει η βράβευσή τους. Επίσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία «Η επιστροφή» του Ουμπέρτο Παζολίνι, όπου Μπινός και Φάινς συμπρωταγωνιστούν για τρίτη φορά στην καριέρα τους. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την Οδύσσεια και συγκεκριμένα από την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη.
Όμως, όπως προαναφέρω με Χρυσό Αλέξανδρο θα τιμηθεί κι ο σημαντικός έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν και οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του («Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά»-1999, «Αληθινή ζωή»-2004, «Στρέλλα»-2009, «Xenia»-2014 και «Dodo»-2022) καθώς και οι μικρού μήκους ταινίες του που δεν έχουν ξαναπροβληθεί στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο αφιέρωμα ο Πάνος Κούτρας δήλωσε: «Μια μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ευκαιρία να αναζητήσω τον χαμένο χρόνο ανάμεσα στις μεγάλου μήκους ταινίες που γνωρίζουν όλοι και τις χαμένες μικρού μήκους που δεν έχει δει κανείς».
Έναρξη και λήξη
Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου 2024.
Ως ταινία έναρξης έχει επιλεγεί η «Μαρία» (Maria) του Πάμπλο Λαράιν με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί να ερμηνεύει επί της οθόνης τη Μαρία Κάλλας. Η ταινία ακολουθεί την ελληνίδα ντίβα στις τελευταίες μέρες της ζωής της, ενώ αναπολεί την ταυτότητα και τη ζωή της, αποκαλύπτοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της.
Με τη Μαρία ολοκληρώνεται η τριλογία του χιλιανού σκηνοθέτη για ισάριθμες γυναικείες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, μετά την «Τζάκι» για την Τζάκι Κένεντι και τη «Spencer» για την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Για τη λήξη της διοργάνωσης έχει επιλεγεί η τελευταία ταινία του Τζόσουα Οπενχάιμερ «Το τέλος» (The end) με την Τίλντα Σουίντον και τον Μάικλ Σάνον. Ένα μετα-αποκαλυπτικό μιούζικαλ για το τέλος του κόσμου, μια ταινία που θίγει σοβαρά ζητήματα όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το ελληνικό πρόγραμμα
Φέτος θα προβληθούν 22 μεγάλου και 24 μικρού μήκους ταινίες που αντιπροσωπεύουν την ελληνική παραγωγή της χρονιάς.
Οι 18 από τις 22 μεγάλου μήκους ταινίες θα προβληθούν σε πρώτη προβολή ενώ οι 9 από αυτές συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα.
* Στο Διεθνές Διαγωνιστικό οι: «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο» του Γιάννη Βελσεμέ, «Arcadia» του Γιώργου Ζώη και «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου.
* Στο Meet the Neighbors οι: «Κυνήγι» του Χρήστου Πυθαρά, «Ριβιέρα» του Ορφέα Περετζή και «Killerwood» του Χρήστου Μασσαλά.
* Στο >>Film Forward οι: «Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού» του Κωστή Χαραμουντάνη, «Μαλδίβες» του Ντανιέλ Μπόλντα και «CAFÉ 404» του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη.
Στο ελληνικό πρόγραμμα δύο ταινίες θα είναι καθολικά προσβάσιμες για άτομα με αναπηρίες. Δηλαδή με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing], τόσο στις αίθουσες όσο και στις online προβολές. Οι ταινίες αυτές είναι:
* Το εκκωφαντικό σκηνοθετικό ντεμπούτο της Τώνιας Μαρκετάκη, «Ιωάννης ο βίαιος» (1973), αντλεί έμπνευση από αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα κατά την ταραγμένη δεκαετία του ’60, σε ένα πρωτοποριακό (και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα) δικαστικό δράμα.
* Το εμβληματικό αστυνομικό φιλμ του Βαγγέλη Σερντάρη «Ληστεία στην Αθήνα» (1969) βγαλμένο από το πιο αρχετυπικό και στιλάτο νουάρ καταστατικό, σκιαγραφεί μια Αθήνα ανήλιαγη και ασφυκτική, αποτυπώνοντας το δράμα και τις ανοιχτές πληγές μιας ολόκληρης εποχής.
Επίσης, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη Finos Film, θα διοργανώσουν ειδική προβολή της εμβληματικής ελληνικής κωμωδίας του Ντίνου Δημόπουλου «Δεσποινίς διευθυντής» (1964), που έχει επενδύσει μουσικά ο Μίμης Πλέσσας, ως φόρο τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που πέθανε πριν από μερικές μέρες.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν όλες οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες, από όλα τα εγχώρια και διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα του πρόσφατου 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Διεθνές πρόγραμμα
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, το τμήμα γύρω από το οποίο αναπτύσσονται όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, συμμετέχουν 12 ταινίες οι οποίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Οι ταινίες αυτές, πλην των τριών ελληνικών που προαναφέρθηκαν, είναι:
«September days» σκ. Αριάν Λαμπέντ, «Άκρη της νύχτας» σκ. Τούρκερ Σουέρ, «Εις το βουνό ψηλά εκεί» σκ. Σάμουελ Βαν Γκρίνσβεν, «Η Τζούλι μένει σιωπηλή» σκ. Λεονάρντο Βαν Ντιλ, «Καλές γιορτές» σκ. Σκαντάρ Κόπτι, «Κάτω από το ηφαίστειο» σκ. Νταμιάν Κότσουρ, «Λόγχισμα» σκ. Νελίσια Λόου, «Σε μια άγνωστη γη» σκ. Μαχντί Φλέιφελ, «Σε πτώση» σκ. Λάουρα Καρέιρα.
Στο διαγωνιστικό Meet the Neighbors, 12 ταινίες (τρεις ελληνικές) διεκδικούν το Χρυσό Αλέξανδρο Μισέλ Δημόπουλος.
Στο διαγωνιστικό >>Film Forward επίσης 12 ταινίες (τρεις ελληνικές) διεκδικούν τον αντίστοιχο Χρυσό Αλέξανδρο.
Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive επιστρέφει δυναμικά, φιλοξενώντας 8 ταινίες, οι οποίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο του τμήματος.
Το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, το παραδοσιακά πιο δυναμικό και ρηξικέλευθο τμήμα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει φέτος 52 ταινίες έτοιμες να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς θεατές.
Αφιερώματα «Εμείς, το τέρας» και «Un-Family-Ar»
Παράξενα και μυστηριώδη κινηματογραφικά πλάσματα, τέρατα που κατοικούν δίπλα μας και μέσα μας πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του με τίτλο «Εμείς, το τέρας». Το αφιέρωμα επιμελείται ως guest curator o Κάρλο Σατριάν, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των κινηματογραφικών φεστιβάλ του Βερολίνου και του Λοκάρνο. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 22 αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, την έκθεση «We, the Monster» με έργα των Μαλβίνας Παναγιωτίδη και Δαυίδ Σαμπεθάι. Καθώς και μια ειδική δίγλωσση έκδοση με κείμενα και αναλύσεις από θεωρητικούς του σινεμά, κοινωνιολόγους και δημοσιογράφους.
Επίσης η διευρυμένη έννοια της οικογένειας σε όλες τις σύγχρονες και εναλλακτικές μορφές και εκφράσεις της, ως κομμάτι ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος Un-Family-ar που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ενότητας Survey Expanded του τμήματος Meet the Neighbors+. Στο
αφιέρωμα θα προβληθούν συνολικά 11 ταινίες που εκπροσωπούν 16 χώρες.
Επίσης πραγματοποιείται αφιέρωμα στον πολυσχιδή δανό καλλιτέχνη Γέσπερ Γιουστ, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το έργο του, προβάλλοντας 18 μικρού μήκους ταινίες του. Επίσης, θα προβληθεί η τελευταία δημιουργία του με τίτλο Interfears και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, με τη μορφή οπτικής εγκατάστασης στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.
Τέλος, θα φιλοξενηθεί και spotlight στην τολμηρή, εκκεντρική και ασυμβίβαστη γαλλίδα καλλιτέχνιδα Νίκι ντε Σεν Φαλ.
Αυτά κι άλλα πολλά θα συμβούν στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου φέτος πρέσβειρα (ambassador) της Αγοράς θα είναι η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ.
Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου
Πηγή: www.epohi.gr
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…