Βλέποντας τις εθελούσιες να περνούν…*

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΕΝΩΤΙΚΟΥ που αφορά την Εθελούσια που πρόσφατα ανακοίνωσε η τράπεζα (πατήστε εδώ για να τη δείτε).

Εκτιμούμε και εμείς ότι κανένα απολύτως ουσιαστικό πρόβλημά μας δεν μπορεί να λύσει οποιαδήποτε εθελούσια. Το αντίθετο μάλιστα αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εθελούσιες με το πιστόλι στο κρόταφο, ήταν υπεύθυνες εν πολλοίς για το τοξικό κλίμα που συναντάμε σήμερα στη τράπεζα.

Η απάντηση στα προβλήματα μας δεν είναι νέες εθελούσιες αλλά η αύξηση των μισθών μέσω συλλογικών συμβάσεων, το φρένο στις κάθε είδους πιέσεις που μας εξωθούν στα άκρα, ο σεβασμός της προσωπικότητας όλων των συναδέλφων, η στελέχωση των καταστημάτων, η δημιουργία κανόνων που θα διέπουν την καθημερινότητά μας (Εφαρμογή Οργανισμού Εργασίας).

 

Βλέποντας τις εθελούσιες να περνούν…

 

Συνάδελφοι,

από την Πέμπτη 3/10 στη Τράπεζα είναι σε εξέλιξη μία ακόμη από τις άπειρες προσπάθειες της Διοίκησης να “πείσει” τους συναδέλφους μας να εγκαταλείψουν μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου, την εργασία τους.

Έχουμε πλέον όλοι μας αρκετά μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν όταν ανακοινώνεται ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και παρά τις πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες ή ακόμη και τις αναγκαιότητες που βιώνει ο κάθε εργαζόμενος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας διαφεύγει το πραγματικό γεγονός των εν λόγω αποχωρήσεων.

Και αυτές οι αποχωρήσεις, όπως εξάλλου και των προηγούμενων ετών, δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο από συγκαλυμμένες απολύσεις με πολλαπλές επιπτώσεις. Επιπτώσεις στα οικονομικά μας, στα ασφαλιστικά μας ταμεία, στην πλήρη κάλυψη της υγείας μας, επιπτώσεις στην ίδια την καθημερινότητά μας.

Συνάδελφοι,

Η συνεχής και διαχρονική επαφή μας με τους συναδέλφους που έχουν κατά καιρούς αποχωρήσει με κάποιο από τα πολλά υποσχόμενα προγράμματα «εθελούσιας», μας οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Θέση μας διαχρονικά και σ΄αυτή αναφερόμαστε και στη σημερινή συγκυρία, είναι ότι κανένα απολύτως ουσιαστικό πρόβλημά μας δεν μπορεί να λύσει οποιαδήποτε εθελούσια. Σε μια αγορά κυριολεκτικά διαλυμένη από τις πρόσφατες μνημονιακές και όχι μόνο πολιτικές, οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι συνθήκες εργασίας δεν είναι καλύτερες ακόμη και από αυτές τις δύσκολες που βιώνουμε στη Τράπεζα.

Αυτό που πάντα πρέπει να συνυπολογίζουμε και έχει σημασία για την όποια απόφαση ληφθεί, είναι η αυστηρά προσωπική εκτίμηση που πρέπει να κάνει ο καθένας μας σχετικά με τις δυνατότητες επιβίωσής του μετά την οριστική αποχώρηση από την εργασία του. Ο υπολογισμός όλων των δεδομένων και η εξασφάλιση της επιβίωσης της οικογένειάς μας για τα επόμενα χρόνια μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε σε ηλικία και  δυνατότητα συνταξιοδότησης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μη προκύψουν μείζονα προβλήματα στην πορεία.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα απαιτούμενα για την κατοχύρωση κύριας σύνταξης – και για το λόγο ότι ζούμε σε μια χώρα που την χαρακτηρίζει η σταθερότητα – καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι ήδη έχουν διατυπωθεί οι πρώτες σκέψεις για επιμήκυνση των ορίων ηλικίας στο προσεχές χρονικό διάστημα… 

Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι, ειδικότερα για μας που προερχόμαστε από την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, για τέταρτη φορά σε πρόγραμμα εθελούσιας και αναφορικά με την επιλογή της μακροχρόνιας άδειας (Subbatical), δεν έχει ληφθεί μέριμνα διασφάλισης για την καταβολή της αποζημίωσης αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Εσωτερικού Κανονισμού της τέως Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης. 

Η συνεχιζόμενη αυτή διαχείριση και στοχοποίησή μας, που επανειλημμένα έχουμε επισημάνει στην Τράπεζα, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη και ηθικά ανεπίτρεπτη τη στιγμή μάλιστα που αποτελούμε τους ΜΟΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ που δεν έχουν προεισπράξει το εφάπαξ τους όπως έχει συμβεί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους στους οποίους κατεβλήθη, χωρίς μάλιστα να έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. 

 

Υπολογίζουμε όλα τα δεδομένα – εξασφαλίζουμε την επιβίωσή μας – ενημερωνόμαστε σωστά.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. ΟΤΟΕ, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022