Κυβερνητική σιωπή για την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 21 Νοεμβρίου

24ωρη πανελλαδική απεργία προτείνει η ΓΣΕΕ για τις 21 Νοεμβρίου με αιχμές την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου

Η ακρίβεια που απομειώνει την αγοραστική ικανότητα μισθωτών και δημοσίων υπαλλήλων, η στεγαστική κρίση και η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποκαταστήσει το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, επαναφέροντας την καθολικότητα ισχύος των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την πλήρη μετενέργειά τους, την αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και την επέκταση της ισχύος τους, είναι το τρίπτυχο των διεκδικήσεων της 24ωρης απεργίας που θα πραγματοποιήσουν τα συνδικάτα κάτω από την ομπρέλα της ΓΣΕΕ.

Σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της τριτοβάθμιας οργάνωσης κι εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση του Γιάννη Παναγόπουλου, η απεργία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου. Ημερομηνία η οποία συμπίπτει χρονικά και με την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την κύρωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας το 2022 για τους κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις. Κύρωση την οποία η ηγεσία του υπ. Εργασίας έχει αφήσει για την τελευταία στιγμή και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αν το περιεχόμενο θα έχει κάποιο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αν και ο αποκλεισμός εκπροσώπων της εργατικής πλευράς, στη σύνθεση της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο για να υποβάλει πόρισμα στη Νίκη Κεραμέως, έχει δώσει ήδη στίγμα προθέσεων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση για τη δημοκρατική επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου. Δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την αισχροκέρδεια που πυροδοτεί την ακρίβεια και υποβαθμίζει διαρκώς την αγοραστική δύναμη των πολιτών και το βιοτικό τους επίπεδο. Τα δε μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης αναδεικνύονται ως η βασική αιτία αύξησης των τιμών στην αγορά ακινήτων και στα ενοίκια», επισημαίνεται στην πρόσφατη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της Συνομοσπονδίας.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που έχει και την υποχρέωση να διεξαγάγει ουσιαστικό διάλογο για τη σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, δεν έχει τοποθετηθεί για το εάν θα επιδιωχθεί η άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων ώστε να αυξηθεί η κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών), όπως ορίζει η Οδηγία. Σήμερα το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών) δεν ξεπερνά το 30%.

Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν αφορούν όχι μόνο την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά και να παρουσιάσουν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί να γίνει μια έντιμη συζήτηση. Συνήθως αρνούνται, υπεκφεύγουν και βολεύονται με χαμηλές αυξήσεις μέσω ατομικών συμβάσεων. Στη συνέχεια διαμαρτύρονται για έλλειμμα κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού, εγκλωβίζοντας τις επιχειρήσεις σε έναν φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας που οι ίδιες προκαλούν. Πρόβλημα που συντηρεί σε ισχύ τους μνημονιακούς νόμους, υποβοηθείται από την αποσυσπείρωση των συνδικάτων, τα οποία όπως ορθώς επισήμανε πρόσφατα συμμετέχων σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ, σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων έχουν υποκατασταθεί από τους εργατολόγους.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022