Υπουργείο Εργασίας / Εννιάωρο, δεκάωρο, δεκατριάωρο και εξαήμερη εργασία

Ενώ η Ευρώπη (και οι ΗΠΑ) γενικεύει την τετραήμερη εργασία, η χώρα μας επιστρέφει στον προηγούμενο αιώνα, αυξάνοντας θεαματικά τις ώρες εργασίας

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σχόλια στον διεθνή Τύπο είναι ότι η Ελλάδα καθιερώνει την εξαήμερη εργασία και γίνεται ξανά ο περίγελος της Ευρώπης. «Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει κερδίσει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -ακόμη και σε αμερικανικές εταιρείες-, η Ελλάδα ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση» σχολιάζει η Washington Post με αφορμή την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου. Είχαν προηγηθεί ανάλογα δημοσιεύματα από τον Guardian και το CNBC, στα οποία επισημαίνεται το εξής εύλογο: Η Ελλάδα πάει κόντρα σε μια παγκόσμια τάση στην αγορά εργασίας με αποδεδειγμένα οφέλη. Όπως αναφέρει η WP, ο νέος νόμος στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα και εισάγει την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν έως και 48 ώρες την εβδομάδα και για την επιπλέον ημέρα θα λαμβάνουν προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο.

Από τον Χατζηδάκη και τον Άδωνη στην Κεραμέως

Το 2021 o τότε υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης επιχειρηματολογούσε ότι με τον εργασιακό νόμο που θεσμοθετούσε η Ελλάδα έμπαινε στην εργασιακή πρωτοπορία της Ευρώπης, καθιερώνοντας, όπως έλεγε, την τετραήμερη εργασία, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αποκρύψει τη νέα πραγματικότητα, που δεν ήταν άλλη από την εφαρμογή του δεκαώρου με την επιβολή 2 ωρών απλήρωτων υπερωριών ημερησίως. Στον κ. Χατζηδάκη πήρε ολόκληρους μήνες για να παραδεχθεί δημοσίως ότι η εργασία πέραν των 8 ωρών θα έχει απλήρωτες υπερωρίες και πως οι εργαζόμενοι θα παίρνουν ρεπό όταν και αν τους το παραχωρήσει κάποιος φιλεύσπλαχνος εργοδότης.

Η «Προστασία της Εργασίας», όπως τιτλοφορήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο, περιλάμβανε σειρά διατάξεων στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Και με τέτοια ένταση, που θα ζήλευαν και οι πλέον σκληροί των δανειστών της μνημονιακής περιόδου. Με το νομοσχέδιο δεν άρχισε απλώς το ξήλωμα του οκταώρου, καθώς οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας μέχρι και τις 13 ώρες την ημέρα, με χαμηλότερες αποδοχές από αυτές ίσχυαν πριν από το 2021.

13 ώρες την ημέρα

Δύο χρόνια μετά ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Άδωνης Γεωργιάδης πήρε τη σκυτάλη, νομοθετώντας την εξαήμερη εργασία και διευρύνοντας, όπως υποστήριξε, το δικαίωμα (!) των εργαζομένων να εργάζονται και 6η ημέρα, αλλά και προστατεύοντας τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση των εργοδοτών -κυρίως των βιομηχάνων- από τη «μαύρη εργασία». Νομιμοποιώντας την εργασία έως και 13 ώρες την ημέρα, ο Άδ. Γεωργιάδης αξιοποίησε το «παραθυράκι» για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού εργασιακού χρόνου, καθώς η Ε.Ε. ορίζει ότι ο θεσμοθετημένος χρόνος ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι οι τουλάχιστον 11 ώρες. Μέχρι το 2023 ένας εργαζόμενος επιτρεπόταν να εργαστεί σε δύο εργοδότες μόνο εφόσον έχει συνάψει συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αντιθέτως, θεωρούνταν παράνομος αν εργάζεται το πρωί σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και το απόγευμα εκτελεί μια εργασία με μερική απασχόληση, καθώς υπερέβαινε το καθημερινό θεσμοθετημένο οκτάωρο εργασίας. Με τη νομιμοποίηση της 13ωρης εργασίας (8 ώρες πλήρους απασχόλησης σε έναν εργοδότη και άλλες 5 ώρες μερικής απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη) απομένουν 11 ώρες από το εικοσιτετράωρο στη διάθεση του εργαζόμενου για μετακίνηση και ξεκούραση, δηλαδή αντιστοιχούν στη θεσμοθετημένη προστασία του ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης (Π.Δ. 88/1999).

Να σημειώσουμε ότι τον Αύγουστο του 2023 λίγο πριν εγκαταλείψει το υπουργείο Εργασίας ο Άδ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει τη διπλή πλήρη απασχόληση και συγκεκριμένα ότι είναι «πάρα πολύ ωραίο» να μπορεί να επιλέξει «εθελοντικά» ένας εργαζόμενος 16ωρη εργασία.

Το εννιάωρο της Κεραμέως

Με την περίφημη «ερμηνευτική» εγκύκλιο της νέας υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως για την εξαήμερη εργασία και τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας δόθηκε «δώρο» στους βιομήχανους μία ώρα εργασίας την ημέρα. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι το τυπικό οκτάωρο γίνεται καθημερινό εννιάωρο, καθώς δεν υπολογίζεται ως εργάσιμος ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία του εργαζόμενου προκειμένου να πιάσει δουλειά στη βιομηχανία, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο δύο απλήρωτα μισάωρα την ημέρα ως δώρο στον εργοδότη. Ένα μισάωρο πριν από την εργασία και ένα μισάωρο μετά, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται εντός της επιχείρησης. Για να το υποστηρίξει, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1932. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Εργασίας αντί να λειτουργεί με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων, μετά την καθιέρωση και της εξαήμερης εργασίας παραχωρεί μία ώρα δωρεάν εργασία στους βιομήχανους.

Πηγή: www.avgi.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022