Bonus – Κλαδική – Επιχειρησιακή

Στον απόηχο των Ευρωεκλογών και λίγο πριν «τα μπάνια του λαού» η κουβέντα που κυριαρχεί στην τράπεζα είναι μία. Και αιτιολογημένη. Πώς θα γίνει να αυξηθούν οι αποδοχές μας (τα μισθά μας…) προκειμένου να βγάζουμε ευκολότερα το μήνα. Γιατί πλέον αυτός είναι ο στόχος της πλειοψηφίας των συναδέλφων λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με το ινστιτούτο ΙΝΕ ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα την τριετία 2019 -2023 κατέγραψαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση αγοραστικής δύναμης από την ΕΕ-27 με -8,3%. Ακολουθεί βέβαια και παρά πόδας η κουβέντα περί του τοξικού κλίματος στους χώρους εργασίας το οποίο είναι και αυτό εξίσου σημαντικό.  Προσπαθήσαμε λοιπόν παρακάτω να κωδικοποιήσουμε τι να περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και τι προσδοκούμε.

Bonus:

Στη συνάντηση με τη ΔΑΔ στις 25/06/2024 μας ενημέρωσαν ότι φέτος το bonus θα δοθεί τον Ιούλιο και ότι «θα είναι πολύ μεγαλύτερο από πέρυσι».

Μάλιστα και φέτος το bonus θα δοθεί κοντά  χρονικά με την επιχειρησιακή πράγμα που από μόνο του είναι υπονομευτικό εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα επιχειρησιακή.

Αντί η τράπεζα να κατανείμει τα χρήματα αυτά στους εργαζομένους μέσω συλλογικής συμφωνίας, μέσω του Οργανισμού Εργασίας ανάλογα με το επίπεδο ευθύνης, προτιμά να χορηγεί ποσά με αδιαφανή κριτήρια μέσω bonus.

Δεν ξέρουμε ούτε πόσους συναδέλφους αφορά, ούτε το ύψος των ποσών. Ξέρουμε όμως ότι είναι μια επιλογή του εργοδότη, η οποία μπορεί να δίνει πρόσκαιρες ανάσες στους συναδέλφους αλλά με μεγάλη ευκολία μπορεί να την εξαφανίσει του χρόνου ως δια μαγείας…

Κλαδική:

Η προηγούμενη κλαδική σύμβαση όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετική μας ανάρτηση πήρε «κάτω από τη βάση στα μαθηματικά», αφού η πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ μιλούσε για επαναφορά των απωλειών μας περίπου 17% και τελικά καταλήξαμε να αποδεχτούμε ένα ξέπνοο 5,50% κι αυτό σε βάθος τριετίας: 2% τον Οκτώβριο του 2022, 1% τον Δεκέμβριο του 2023, 2,5% τον Δεκέμβριο του 2024.

Να σημειώσουμε ότι πολλοί συνάδελφοι δεν είδαν καμία διαφορά στον μισθό τους αφού τις μικρές αυτές αυξήσεις «τις έφαγε» η οικειοθελής παροχή.

Η υπογραφή κλαδικής σύμβασης από μόνη της είναι ένα σημαντικό και θετικό γεγονός γιατί «κουβαλάει» όλες τις παρελθούσες κλαδικές ρυθμίσεις. Ελπίζουμε η ΟΤΟΕ να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκότερη συγκυρία των τελευταίων ετών και να υπογραφεί μια επιχειρησιακή σύμβαση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Επιχειρησιακή:

Η φετινή διαπραγμάτευση για την επιχειρησιακή σύμβαση στην Τράπεζα Πειραιώς ξεκινάει μέσα σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα. Οι πρόσφατες εκλογές στον ΣΕΤΠ οδήγησαν στην αλλαγή ηγεσίας του και όχι αναίμακτα από ό, τι φαίνεται. Συχνά γινόμαστε αποδέκτες μέσω mail μιας διαμάχης που μοιάζει περισσότερο προσωπική παρά συνδικαλιστική, με «σημαντικές διαφωνίες» να ανακαλύπτονται μετά από χρόνια κοινής συμπόρευσης και συνδιοίκησης. Άλλωστε οι συνάδελφοι ένθεν και εκείθεν ήταν όλοι μαζί στη ΔΗΣΥΕ…

Πριν κάνουμε μια αναφορά στην απελθούσα διοίκηση θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κριτική της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ όλα αυτά τα χρόνια εστιάζεται στις παραταξιακές συνδικαλιστικές πολιτικές και πρακτικές που ακολουθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι π.χ. Πρόεδρος, Γραμματέας και όχι στα πρόσωπα αυτά καθευτά. Απαραίτητη σημείωση προς αποφυγή παρεξηγήσεων…

Η απελθούσα διοίκηση του συν.Μουλακάκη (ΔΗΣΥΕ) λίγα αποτελέσματα έχει να προσθέσει στην συλλογικές επιτυχίες στο χώρο μας. Στην περίπου 5ετή διάρκεια της θητείας της καμία επιχειρησιακή σύμβαση της προκοπής δεν υπογράφτηκε. Μόνο κάτι ψίχουλα.

Η απομόνωση του ΣΕΤΠ από τους υπόλοιπους συλλόγους τελικά ωφέλησε την Διοίκηση της Τράπεζας που συχνά πυκνά αποκαλούσε και «συνεταίρους» (κάποιους;) τους συναδέλφους της Διοίκησης του ΣΕΤΠ…

Αντί για μια μαχητική υπεράσπιση των συναδέλφων ο ΣΕΤΠ υπέγραψε χαμηλόφωνα τις συμφωνίες για τις αποσχίσεις προκειμένου να μετακινηθούν εκτός τράπεζας, σε εταιρείες φαντάσματα, μη αρεστοί συνάδελφοι.

Ταυτόχρονα η αξιολόγηση αντί να λειτουργήσει υποστηριχτικά στους συναδέλφους για την εξέλιξή τους, λειτούργησε τιμωρητικά με σκοπό να τους στιγματίσει και να τους κάνει τη ζωή δύσκολη. Αποκορύφωμα ήταν και η σύμφωνη γνώμη του πρώην προέδρου του ΣΕΤΠ στο θάψιμο συναδέλφου με 5-0 ψήφους, χωρίς να πάρει καν ένα τηλέφωνο το συνάδελφο να τον ρωτήσει γιατί και πώς.

Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου η διοίκηση του ΣΕΤΠ ήταν απούσα από τους αγώνες που προσπάθησαν να σταματήσουν την αντεργατική λαίλαπα της Διοίκησης. Κλείσιμο καταστημάτων, αποσχίσεις, υποχρεωτικές άδειες, μετακινήσεις μη αρεστών στην άλλη άκρη της Ελλάδας για να εξωθηθούν σε εθελούσια κ.α.. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η συνεισφορά του αντιπροσωπευτικού κυμαινόταν από ανύπαρκτη σε ελάχιστη.

Κυρίως όμως οι συνάδελφοι του ΣΕΤΠ φέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ευθυνών για την μη ενοποίηση όλων των εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς αφού ως αντιπροσωπευτικός σύλλογος δεν πήραν καμιά πρωτοβουλία και αρκέστηκαν και αυτοί τελικά στον συνδικαλισμό της «αίτησης εγγραφής». Ένα συνδικαλισμό που αναλώνεται στον προσεταιρισμό συναδέλφων για την εγγραφή στον οικείο σύλλογο επειδή είμαστε καλύτεροι, πιο ωραίοι, πιο αγωνιστικοί, πιο κοντά στα κέντρα εξουσίας κ.ο.κ.

Από κοντά μεγάλες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ) που την πιο δύσκολη περίοδο για τους συναδέλφους με την αδράνεια και τις μικροπολιτικές της δεν κατάφερε απολύτως τίποτα την τριετία που πέρασε και όσονούπω το φθινόπωρο έχουμε το συνέδριο της ΟΤΟΕ… Είμαστε περίεργοι να διαβάσουμε τον απολογισμό αυτής της τριετίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η επόμενη ημέρα στην τράπεζα θα πρέπει να μας βρει σοφότερους.

Στην πορεία των τελευταίων 12 ετών η καθημερινότητα των συναδέλφων άλλαξε προς το χειρότερο σε πολλά επίπεδα. Οι μισθοί παρέμειναν στάσιμοι ενώ η ακρίβεια θερίζει, δικαιώματα απωλέσθηκαν, η ανασφάλεια γιγαντώθηκε, συμπεριφορές έγιναν τοξικές, η πίεση αυξήθηκε (και η δικιά μας…).

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αποδεικνύεται ότι ο «συνδικαλισμός των συνεταίρων», ο «συνδικαλισμός των αιτήσεων» δεν κατάφερε ούτε να φέρει αποτελέσματα ούτε να ανακόψει τα σχέδια της τράπεζας.

Τώρα πια ξέρουμε.

Η διαπραγμάτευση για την φετινή επιχειρησιακή σύμβαση να γίνει η αρχή για την επόμενη ημέρα των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022