Συσπείρωση

Αυτή την φορά η εκκένωση έγινε σε πραγματικές συνθήκες… Είναι επαρκείς οι κανόνες ασφαλείας στη Μιχαλακοπούλου 184;

05-02-2018
 
Εκκενώθηκε την περασμένη Τετάρτη το κτήριο διοίκησης στην Μιχαλακοπούλου 184, όταν και ήχησε ο συναγερμός χωρίς να είναι άσκηση ετοιμότητας…

Αίτια ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, βραχυκύκλωμα στο θυρωρείο, που δημιούργησε κυρίως καπνό και οσμή και σβήστηκε από τους φύλακες.

Παρόλη την ύπαρξη καπνού και την μυρωδιά καμένου, η εκκένωση έγινε ήρεμα και σύντομα και σύμφωνα με τα σχέδια.

Παρόλο που η εκκένωση έγινε όπως προβλέπονταν, το περιστατικό δημιούργησε και έναν προβληματισμό σχετικά με την επάρκεια των σχεδίων.

·         Τι θα συνέβαινε αν οι συνάδελφοι δεν κατόρθωναν να σβήσουν την εστία και υπήρχε φωτιά και καπνός στην έξοδο; Πως θα γινόταν η εκκένωση;

·         Τι θα συνέβαινε αν αυτοί που κατέβαιναν, διαπίστωναν, ότι δεν μπορούν να περάσουν και προσπαθούσαν να επιστρέψουν κόντρα σε όσους έρχονταν από πίσω; Ο σημερινός τρόπος ειδοποίησης, με την σειρήνα δεν έχει καμία διαφοροποίηση, ανάλογα με την απειλή και το σημείο κινδύνου.

Έγινε φανερό ότι το σημείο κλειδί για την εκκένωση του κτηρίου είναι ο χώρος ανάμεσα στο θυρωρείο και τις σκάλες, από όπου πρέπει να περάσουν οι πάντες πλην των εργαζομένων στο ισόγειο, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Επειδή το περιστατικό της Marfin, δεν είναι τόσο παλαιό και πρέπει να μας έχει κάνει όλους σοφότερους, αλλά και επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια κακόβουλη επίθεση στην είσοδο είναι, νομίζουμε, απαραίτητο να υπάρξει επαναξιολόγηση των κανόνων ασφαλείας στο κτήριο της Μιχαλακοπούλου 184.