Συσπείρωση

Νέα εθελούσια στην τράπεζα Πειραιώς. Να υπερασπίσουμε την εργασία και την ζωή μας…


 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Σήμερα 02-02-2018 η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ακόμα μια εθελούσια. Είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια που μέσα σε κλίμα φόβου και τρόμου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόγραμμα αποχώρησης που στην ουσία σπρώχνει τους συναδέλφους μας στην ανεργία.

Μας είχε προϊδεάσει το μπαράζ δημοσιευμάτων στον τύπο για μείωση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες όλη τη προηγούμενη εβδομάδα καθώς και η εθελούσια που εξαγγέλθηκε στη Eurobank.

Γνωρίζουμε ότι το εργασιακό περιβάλλον στην τράπεζα δεν είναι καλό αλλά και έξω από την τράπεζα σε μία κοινωνία ρημαγμένη από τα μνημόνια το κλίμα δεν είναι καλύτερο. Γνωρίζουμε επίσης ότι αρκετοί πρώην συνάδελφοι, που αποχώρησαν στις προηγούμενες εθελούσιες, το έχουν ήδη μετανιώσει. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να βρεθεί ξανά στη θέση τους. Εμείς τονίζουμε σε όλους τους τόνους -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- ότι ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ!

Το θράσος της Διοίκησης περισσεύει…

Σε χθεσινή ενημέρωση της διοίκησης προς τους συλλόγους μας ζήτησαν (!) να «βοηθήσουμε» την τράπεζα ώστε να επιτύχει το πρόγραμμα της εθελούσιας. Μας ειπώθηκε επίσης ότι η εθελούσια είναι και η λύση για κάποιους συναδέλφους που «έχουν άσχημες συμπεριφορές». Οι «άσχημες συμπεριφορές» διαπιστώνονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της τράπεζας -Κανονισμός Εργασίας- για και όχι από την υποκειμενική άποψη κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα που θέλει να πιέσει τους συναδέλφους να φύγουν με εθελούσια. Εμείς από την πλευρά μας αναρωτιόμαστε από πού προέρχεται αυτό το θράσος:

Μήπως τους έδωσαν οι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι την εντύπωση της διάθεσης για συνεργασία; Μήπως το κλίμα στις μεταξύ τους συναντήσεις παραήταν φιλικό και χάθηκαν τα «αυγά και τα πασχάλια»; Μήπως από την διοίκηση νόμιζαν εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τους εργοδότες; Μήπως οι συνδικαλιστές που μπαινοβγαίνουν στην Αμερικής έπρεπε να τους το εξηγήσουν;

Η σιωπή της πλειοψηφίας του ΣΕΤΑΠ…

Μετά την προσπάθεια της απόσχισης των κλάδων των φυλάκων / καθαριστριών και το πάγωμα της απόφασης, η αδράνεια και η σιωπή επιβλήθηκε στα σωματεία από τις  πλειοψηφίες ΔΥΣΗΕ –ΔΑΚΕ. Η αδράνεια έδωσε το χρόνο στην τράπεζα να απειλήσει και τελικά να διώξει με εθελούσια τους συναδέλφους μας με πρόσχημα ότι μετά τις 31/12 θα απολυθούν. Η σιωπή με πρόσχημα την ενότητα με τους υπόλοιπους συλλόγους συγκάλυψε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις της διοίκησης και άφησε στο έλεός τους συναδέλφους μας. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν δαγκώσει τη γλώσσα τους στον ΣΕΤΑΠ...

Αλήθεια τι άποψη έχουν η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ για την εθελούσια αποχώρηση; Θα ήταν ενδιαφέρον να συγκληθεί επιτέλους ένα Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να μάθουμε ποια είναι η γραμμή του ΣΕΤΑΠ στις συναντήσεις που έχουν «κατά μονάς» με την διοίκηση της τράπεζας.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισες

Κλείστε τα αυτιά σας στα παπαγαλάκια και τα υπονοούμενα. Εμείς πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να φύγετε. Η απόφαση είναι προσωπική, και ο καθένας πρέπει να σκεφτεί καλά, χωρίς πίεση, πριν αποφασίσει. Σκεφθείτε ότι η εθελουσία οδηγεί στην ανεργία όταν τελειώσουν τα χρήματα.

Μην κάνετε χρήση της εθελουσίας αν δεν έχετε εξασφαλίσει τι θα κάνετε μετά (άλλη εργασία ή σύνταξη).

Καταγγείλτε τις πιέσεις της Διοίκησης στους συλλόγους.

Να επιλέξουμε τον αγώνα για την αλλαγή των συνθηκών εργασίας μας παρά την φυγή και την αβεβαιότητα.