Συσπείρωση

Επικοινωνιακή καταιγίδα με στόχο τους τραπεζοϋπαλλήλους ΟΤΟΕ και Σύλλογοι περί άλλων τυρβάζουν

01-02-2018

 
Μια πραγματική επικοινωνιακή καταιγίδα με στόχο άμεσα ή έμμεσα τους τραπεζοϋπαλλήλους. Από την μια σχεδόν ταυτόσημα δημοσιεύματα, σαν να δόθηκαν (από πού άραγε;) με δελτίο τύπου, για τα σχέδια των τραπεζών:

Για μειώσεις προσωπικού κατά 3.500 το 2018
Για μειώσεις προσωπικού κατά 10.000 μέχρι το 2020
Για μειώσεις του δικτύου καταστημάτων όλων των τραπεζών στα 1300 μέχρι το 2020.
Για την δημιουργία Ελληνικής bad bank.
Για το πόσους δήθεν παραπάνω υπαλλήλους έχουν οι ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με τα διεθνή δήθεν στάνταρντ και τις πιέσεις που δέχονται για να ευθυγραμμισθούν.

Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας (1) τραπεζοϋπάλληλος ανά 252 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη αντιστοιχεί ανά 183 κατοίκους.
Μάλιστα αυτά τα στοιχεία είναι του 2016, που όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σημαίνει ότι η σημερινή αναλογία είναι πολύ χειρότερη.

Ταυτόχρονα μια σειρά από δημοσιεύματα για τα σχέδια της ΕΤΕ και της ALPHA, για την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, σχεδόν χωρίς υπαλλήλους.
Αλλά δεν τελειώσαμε εδώ.

Μέσα στο ίδιο σαββατοκύριακο δημοσιεύθηκε και μια μελέτη του ΣΕΒ που παρουσιάζει ότι οι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί υπάλληλοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι στην Ελλάδα με μέσο μικτό μισθό 2.600€ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, από 2470,20€ που ήταν ο μέσος μικτός μισθός το 2016 αυξήθηκε κατά τη μελέτη του ΣΕΒ σε 2600,90€ το 2017.

Αλήθεια πόσο μεγάλους μισθούς έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών και τα golden boys, ώστε να ανεβάζουν τόσο πολύ τον μέσο όρο αφού, όπως όλοι ξέρουμε πολύ καλά, η συντριπτική πλειοψηφία των συνάδελφων μας, δεν πλησιάζει έστω έναν τέτοιο μικτό μισθό σήμερα;
 
Και τα συνδικάτα;

Η ΟΤΟΕ, όπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της …υπεύθυνης(sic!) και σοβαρής(sic!) της στάσης, των τελευταίων χρόνων, …ετοιμάζεται και εκπονεί μελέτη για τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης, που θα παρουσιάσει μέσα στο Φεβρουάριο!!!

Αλλά και οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων συνδικάτων που ελέγχονται από τις ίδιες πλειοψηφίες (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ), κρατούν γενικά την ίδια «άψογη» και ατάραχη στάση, κάτι σαν την ορχήστρα του Τιτανικού.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εκείνων των συλλόγων της Πειραιώς, που επίσης ελέγχονται από ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, που ενώ τρέχει το τεράστιο θέμα της απόσχισης κλάδων δεν έχουν συνεδριάσει τα ΔΣ τους ακόμα.

Από ποιο κέντρο και γιατί καθορίσθηκε, αυτή η κοινή γραμμή;
Μήπως γιατί τους ξέφυγε προς στιγμή ο έλεγχος, με την κατάληψη της διοίκησης της Πειραιώς;
Μήπως γιατί η ολοφάνερη βούληση των συνάδελφων για κοινή δράση και ενοποίηση, αποτελεί κίνδυνο για τα μαγαζάκια του καθενός;
Αναρωτιόμαστε, αν δεν συνεδριάζουν τα ΔΣ για τέτοια θέματα, γιατί θα συνεδριάσουν, για τους αποκριάτικους χορούς;
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Είναι φανερό ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός τρομοκράτησης σε συνδυασμό με μια προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού αυτοματισμού, απέναντι στους δήθεν καλοπληρωμένους τραπεζοϋπάλληλους, με τελικό πάντα σκοπό την εξώθηση σε εθελουσία ανεργία.

Τα σχέδια τους, χωρίς εμάς για μας, πρέπει να ανατραπούν με ενότητα και διάθεση για αγώνα, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται στην ζωή.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Σας καλούμε να μη φοβάστε, να μη πέφτετε στη παγίδα που μας στήνουν. Πιέστε τις ηγεσίες των Συλλόγων σας, ταρακουνήστε τους!
 
ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ!