Συσπείρωση

Σημεία και τέρατα!!!

31/1/2018

Η Συσπείρωση είχε επισημάνει τους υπαρκτούς  κινδύνους  που θα δημιουργούνταν λόγω της ολοκληρωτικής παράδοσης  του ΕΛΕΜ στη ΔΑΚΕ, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης σε σώμα της νέας διοίκησης του ΤΥΠΑΤΕ!

Η λυσσώδης άρνηση της ΔΑΚΕ, αλλά και της ΔΗΣΥΕ, να ψηφίσουν τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για την προεδρία του ΕΛΕΜ (ως τρίτη δύναμη όπως γινόταν πάντα), ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε επικίνδυνες και παντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και προτάσεις προς το συμβούλιο του Ταμείου!

Ο… γνωστός πρόεδρος του ΕΛΕΜ, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Διαχειριστική Επιτροπή, συμπεριφέρεται σαν η περιουσία του ΕΛΕΜ, να είναι τσιφλίκι του. Αυτή τη φορά- μετά την …. αλήστου μνήμης πρόταση, που είχε φέρει για την έκταση της ΚΥΨΑ στο προηγούμενο συμβούλιο, «βάζει στο μάτι» τα άλλα ακίνητα του Ταμείου, διότι δήθεν κόπτεται για την αξιοποίησή τους! 

«Αποφάσισε» λοιπόν  την ενοικίαση του κτιρίου στην οδό Αχαρνών,  σε νεοσύστατη εταιρία Ουκρανικών και Ελληνικών συμφερόντων (CENTAURIA SENIORS CARE IKE), χωρίς να έχει προηγηθεί ανοιχτός διαγωνισμός, χωρίς να έχουν κοστολογηθεί οι εργασίες που απαιτούνται στο κτίριο από την αλλαγή χρήσης του, που ζητά η εταιρία και το κυριότερο χωρίς καμιά  ενημέρωση του Δ.Σ. του ΤΥΠΑΤΕ. Η δε προοριζόμενη για ενοικιάστρια εταιρία, αν και ιδρύθηκε περίπου ….χτες έχει προλάβει να χρωστά αρκετά…….

Τελικά, μετά την κατακραυγή όλων (ακόμη και μελών της παράταξής του) υποχώρησε-αφού αναγκάστηκε να πάρει πίσω και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς διαφωνούντες- και το Δ.Σ. του ΤΥΠΑΤΕ αποφάσισε την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ενοικίαση του κτιρίου.

Η βιασύνη του Προέδρου του ΕΛΕΜ να νοικιάσει το κτίριο στην εν λόγω εταιρία, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του την κατ’ αποκλειστικότητα «γνώση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά», εγείρει ερωτηματικά!

Μέλος της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ από την παράταξή του, εξέφρασε γραπτώς την αντίθεσή της με την όλη «διαδικασία» επιλογής ενοικιαστή. Και για το πώς επελέγη η συγκεκριμένη εταιρία, και για τη δυνατότητα να πληρώνει τα ενοίκια και για το πώς θα φέρει εις πέρας τα έργα που θα χρειαστούν στο κτίριο.

Απαντώντας στην προαναφερόμενη επιστολή, ο πρόεδρος του ΕΛΕΜ υπήρξε απροκάλυπτος σε έπαρση και μεγαλοϊδεατισμό. Συγκεκριμένα αναφέρει : «ο δημοσιοϋπαλληλικός τρόπος σκέψης (σας) … δεν συνάδει με τον τρόπο του «επιχειρείν» που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε στον ΕΛΕΜ» και πιο κάτω : «την καλώ να αναλογιστεί το περιβάλλον στο οποίο παρευρίσκεται και, στη περίπτωση που αδυνατεί να παρακολουθήσει το ρυθμό των υπολοίπων μελών της Δ.Ε. να υποβάλει την παραίτησή της …»

Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο πρόεδρος του ΕΛΕΜ λέει στο μέλος της Δ.Ε. , ότι όποιος διαφωνεί με τα επιχειρηματικά του σχέδια καλό είναι να του αδειάζει τη γωνιά!!!!

Αυτά συμβαίνουν όταν βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Η Συσπείρωση πιστεύει ότι τα κτίρια του ΤΥΠΑΤΕ πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενοικιαστούν. Πρέπει όμως να ενοικιαστούν με διαφανείς διαδικασίες, με γνώμονα το συμφέρον των μελών του και επίσης με γνώμονα το κόστος, μέχρι να καταλήξουμε στο τι θα γίνει μελλοντικά με το ταμείο.

Για να ενοικιαστεί ένα παλαιό κτίριο με σκοπό να στεγάσει γηροκομείο, χρειάζεται να γίνει αλλαγή χρήσης. Η αλλαγή χρήσης ενός κτιρίου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, γίνεται  μετά την εκπόνηση στατικής μελέτης και εργασίες ενίσχυσης του κτιρίου. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει πρώτα να περιγραφούν και να κοστολογηθούν, έτσι ώστε να γνωρίζουν και το Ταμείο και ο ενοικιαστής πόσα χρήματα θα χρειαστούν. Γιατί κινδυνεύουμε, σε περίπτωση που  υπαναχωρήσει ο ενοικιαστής για οποιοδήποτε λόγο, το ταμείο να εγκλωβιστεί σε έργα υψηλού κόστους που θα είναι αναγκασμένο να αποπερατώσει θέλει δε θέλει!

Η ΔΑΚΕ οφείλει να «μαζέψει» τον πρόεδρο του ΕΛΕΜ και τις σπασμωδικές κινήσεις του διότι κινδυνεύει να ταυτιστεί με τις επιλογές του.

Και επειδή κάτι αντίστοιχο επιχειρείται να γίνει και με το κτίριο του Πειραιά, θα επανέλθουμε με αναλυτική ανακοίνωση.