Συσπείρωση

Ησυχία! Το συνδικαλιστικό κίνημα κοιμάται!!!

5/1/2018

Τρεις εβδομάδες μετά τα φοβερά μαντάτα για την απόσχιση (ουσιαστικά πρόκειται για απόλυση) του κλάδου καθαριστριών και φυλάκων, και ενώ η τράπεζα πίεσε και τελικά πέτυχε τη φυγή με εθελούσια τουλάχιστον των μισών εξ αυτών, το Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ δεν έχει συνεδριάσει για να πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Οι μισοί τουλάχιστον συνάδελφοι, φύλακες και καθαρίστριες, έφυγαν από τη δουλειά παίρνοντας την εθελουσία, αφού αφέθηκαν μόνοι να διαπραγματεύονται με την τράπεζα που τους εκβίαζε ότι η εθελούσια τελειώνει 31/12/2017.

Το πέπλο σιωπής της πλειοψηφίας του ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ), που δύο εβδομάδες τώρα δεν έχει συγκαλέσει τα όργανα να συναποφασίσουμε τη στάση μας, συνηγορούσε στη φυγή.

Για πρώτη φορά στην ιστορία μας αναγγέλλονται απολύσεις 120 εργαζομένων και οι άμεσα εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά κανονικά, αφού για να συμμετάσχουν  στις κινητοποιήσεις, θα χρειάζονταν κήρυξη απεργίας ή έστω μιας στάσης εργασίας.

Με αιτιολογίες όπως :  «να μην βάλουμε όλα τα όπλα στο τραπέζι», «να είμαστε προσεκτικοί», «μετριοπαθείς», «να μην τρομοκρατήσουμε τους συναδέλφους», δεν αποφασίζουμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα, δίνοντας στην τράπεζα τον χρόνο να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Η ενωτική δράση των έξι πρωτοβάθμιων σωματείων της Πειραιώς ήταν ένα θετικό βήμα που ανάγκασε την τράπεζα σε, προσωρινή έστω, υπαναχώρηση. Οι συνάδελφοι που ενημερώθηκαν από τις περιοδείες που πραγματοποιήσαμε, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, κατάλαβαν ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την εργασία μας με κάθε τρόπο. Αλλά, η μάχη για την οποία τους προετοιμάσαμε, δεν δόθηκε ποτέ.

Η Συσπείρωση έχει ζητήσει, εδώ και δύο εβδομάδες, τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ, για να αποφασίσουμε τη στάση μας.  Η στάση του σωματείου, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να είναι αγωνιστική με στόχο να παραμείνουν στην τράπεζα όλοι οι συνάδελφοι φύλακες και καθαρίστριες. Οι περιοδείες, το κάλεσμα των συναδέλφων να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και να πουν τη γνώμη τους και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στάση εργασίας την ώρα που θα ξεκινά η διαβούλευση και η κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας είναι κάποια από τα βήματα που προτείνουμε.