Συσπείρωση

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ… Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

 22-12-2017
 
Συνάδελφοι / Συναδέλφισσες,
 
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση της απόφασης για την απόσχιση των κλάδων των καθαριστριών και των φυλάκων, η Διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς υπαναχώρησε προσωρινά και πάγωσε την διαδικασία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθηθεί η νομική διαδικασία της διαβούλευσης με την οποία οι δύο πλευρές θα καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Παρότι είναι θετικό γεγονός η υπαναχώρηση της Διοίκησης, είναι ξεκάθαρο ότι ο κίνδυνος των απολύσεων παραμένει και το θέμα δεν έχει λυθεί.
 
Εχθές το πρωί πραγματοποιήθηκε κοινή περιοδεία όλων των διοικητικών συμβουλίων (Δ.Σ.) των συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στη τράπεζα Πειραιώς, στους χώρους της Μεσογείων 109-111. Συζητήσαμε με τους συναδέλφους και συναδέλφισσες τις τελευταίες εξελίξεις και την προετοιμασία απεργιακών κινητοποιήσεων προκειμένου να σταματήσουμε την παράνομη και καταχρηστική απόφαση της διοίκησης για τις απολύσεις των συναδέλφων μας.
 
Εν συνεχεία στις 12:00, στο υπουργείο εργασίας, πραγματοποιήθηκε η τριμερής μεταξύ της ΟΤΟΕ και όλων των συλλόγων της τράπεζας Πειραιώς με την Διοίκηση της τράπεζας. Ταυτόχρονα ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση των μελών των ΔΣ που δεν παραβρέθηκαν στην συνάντηση και των συναδέλφων έξω από το υπουργείο εργασίας παρά το δριμύ ψύχος, για την στήριξη του αγώνα μας.
 
Στην συνάντηση αυτή η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε σε αναδίπλωση, αφού σύμφωνα με το επίσημο πρακτικό της επιθεώρησης εργασίας δήλωσε ότι «Η τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε εχθές να παγώσει τη διαδικασία μεταφοράς των οργανικών μονάδων ασφαλείας και καθαριότητας, ώστε να ξεκινήσει διαδικασία διαβούλευσης και να ολοκληρωθεί στις 20-01-2018 ή και αργότερα, αναλόγως της εξέλιξης της διαβούλευσης.»
 
Η Διοίκηση της τράπεζας κατά δήλωσή της θα αποστείλει νέο mail στους συναδέλφους που θα ανακαλεί το προηγούμενο που τους ενημέρωνε για την παράνομη και καταχρηστική απόφαση της μεταφοράς / απόσχισης κλάδου.
 
Ακολούθησε πολύωρη συνεδρίαση - ενημέρωση από τους προέδρους των συλλόγων και τους εκπρόσωπους στην ΟΤΟΕ και στη συνέχεια συζητήθηκε σε επίπεδο εκτελεστικής γραμματείας η απόφαση της τριμερής αλλά και οι τρόποι με τους οποίους θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.
 
 
Συνάδελφοι / Συναδέλφισσες
 
Εμείς εκτιμούμε ως θετικό το γεγονός ότι η τράπεζα υπαναχώρησε έστω και προσωρινά στην απόφασή της για την απόσχιση των κλάδων και την κεκαλυμμένη απόλυση των συναδέλφων μας. Όμως ο κίνδυνος των απολύσεων δεν έχει παρέλθει και το θέμα ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ. Η οριστική λύση του ζητήματος δεν είναι άλλη παρά η απόσυρση της απόφασης αυτής και το μπλοκάρισμα σε όλο τον κλάδο όλων των κεκαλυμμένων απολύσεων, είτε με την μορφή της απόσχισης κλάδων είτε με τη μορφή της εθελούσιας.
 
Παρότι σήμερα το πρωί 22-12-2017 είχε συγκληθεί έκτακτο ΔΣ και ΓΣ του ΣΕΤΑΠ για να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις και να αποφασίσουμε τη στάση μας από εδώ και πέρα, ενημερωθήκαμε ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι από τις παρατάξεις της ΔΗΣΥΕ και τις ΔΑΚΕ δεν ήταν παρόντες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η απουσία δεν είχε ως σκοπό να μην συζητήσουμε την δράση μας από εδώ και πέρα.
 
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύει ότι η στάση μας από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι αγωνιστική με περιοδείες, συνελεύσεις και απεργίες ώστε να αναγκάσουμε την τράπεζα να αποσύρει οριστικά τις απολύσεις. Τις επόμενες ημέρες και με αφετηρία την διαδικασία της διαβούλευσης θα πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες να μην εφησυχάζουν!

Καλούμε το Δ.Σ./Γ.Σ. του ΣΕΤΑΠ να χαράξουμε αγωνιστική πορεία και να μην επαναπαύονται στην ανάκληση αυτών των απολύσεων από τη Διοίκηση.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ
 
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ