Συσπείρωση

ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΑΠΟΣΧΙΣΗ» ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Όχι σε παράνομες αποφάσεις της Διοίκησης

18-12-2017 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή το μεσημέρι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς  ανακοίνωσε στο προεδρείο του ΣΕΤΑΠ ότι, προκειμένου να μειωθεί το προσωπικό της τράπεζας σύμφωνα με τα πλάνο αναδιάρθρωσης, θα προχωρήσει στην απόσχιση του κλάδου των φυλάκων και των καθαριστριών από την τράπεζα.  Αυτή η ενέργεια αφορά 120 περίπου συναδέλφους και συναδέλφισσες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία προερχόμενοι από τις τράπεζες Αγροτική και Γενική, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές εταιρίες χωρίς μισθολογικές μεταβολές "για πέντε με έξι χρόνια". Μας ειπώθηκε ότι δεν θα δοθεί επιλογή στους συναδέλφους να μην συναινέσουν και μας έγινε παράκληση(!) ακόμη να μην πούμε (!!) κάτι στους συναδέλφους γιατί θέλει να τους ενημερώσει η διοίκηση. Ο ΣΕΤΑΠ απάντησε ότι δεν δέχεται καμία απόλυση κανενός εργαζομένου και για κανένα λόγο.

Με την απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η διοίκηση της τράπεζας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την μελλοντική απόλυση και άλλων εργαζομένων της τράπεζας. Αν σήμερα η απόλυση αφορά τους φύλακες και τις καθαρίστριες, αύριο θα αφορά οποιονδήποτε εργαζόμενο/η ανεξάρτητα από κλάδο ή θέση εργασίας, οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο/η που ανήκει σε κάποια υποομάδα και θεωρείται βολικός/η για την έξοδο από την τράπεζα.

Η διοίκηση της τράπεζας πλέον ανοιχτά τρομοκρατεί όλους τους συναδέλφους προκειμένου να τους δείξει την έξοδο από την τράπεζα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Ενώ ως τώρα οι συνάδελφοι πιεζόταν με ευφάνταστες μεθόδους να φύγουν με εθελούσια τώρα η διοίκηση δείχνει το στίγμα της, ποιά θα είναι η πολιτική της το επόμενο διάστημα. Φανταζόμαστε όταν λέγεται από τη διοίκηση ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τράπεζας είναι το ανθρώπινο δυναμικό δεν εννοούν ακριβώς αυτό...
 
Όχι στην υπογραφή κειμένων

Σε έκτακτο προεδρείο του ΣΕΤΑΠ μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση αποφασίστηκε:
·      Οι συνάδελφοι φύλακες και καθαρίστριες να μην υπογράψουν κανένα κείμενο που θα τους δώσει η εργοδοσία και να είναι σε διαρκή επικοινωνία με το σύλλογο.
·      Έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συλλόγου τη Δευτέρα 18/12 και την Τρίτη 19/12 ώστε να συντονιστεί η δράση μας και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα,
·      Κοινή συνεδρίαση όλων των συλλόγων της τράπεζας Πειραιώς με συντονισμό της ΟΤΟΕ την Δευτέρα 18/12/2017 στις 09:00 και
·      Σύνταξη και παράδοση αιτήματος την ίδια μέρα στο υπουργείο εργασίας για άμεση τριμερή συνάντηση (ΣΕΤΑΠ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) με θέμα τις απολύσεις στην τράπεζα.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η απόφαση αυτή της διοίκησης στόχο έχει,  πέραν της άμεσης ουσιαστικά απόλυσης των συναδέλφων/ισσών, να φοβίσει και να εξωθήσει όσους μπορεί περισσότερους συνάδελφους/ισσες σε εθελούσια έξοδο από την τράπεζα. Εμείς, η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σας καλούμε να αγνοήσετε τις απειλές. Η επιλογή της άτακτης φυγής από την τράπεζα χωρίς εναλλακτική έχει αποδειχτεί ότι είναι άλμα στο κενό μιας κοινωνίας που μαστίζεται από την ανεργία.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της τράπεζας, αν υλοποιηθεί όπως μας ανακοινώθηκε, είναι παράνομη και καταχρηστική. Η τράπεζα Πειραιώς πήρε την Αγροτική Τράπεζα το 2012 γιατί με την προσφορά της διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας, όπως είχε ανακοινωθεί. Απόσχιση κλάδων και ξεπέταμα εργαζομένων σε άλλες εταιρίες δεν μπορεί να γίνει.
 
Κυβέρνηση και ΟΤΟΕ

Στο θέμα αυτό οφείλουν να τοποθετηθούν η κυβέρνηση και η ΟΤΟΕ.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει τους εργαζόμενους/ες από τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς. Οι καθαρίστριες και οι φύλακες είναι εργαζόμενοι με τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους συναδέλφους/ισσες. Η σημερινή κυβέρνηση, που έκανε σημαία της την επαναπρόσληψη απολυμένων καθαριστριών, οφείλει να σταματήσει το ανοσιούργημα της διοίκησης.

Η ΟΤΟΕ, που πανηγύριζε την προστασία των θέσεων εργασίας με την υπογραφή ΣΣΕ, οφείλει όχι μόνο να καταδικάσει τις συγκεκριμένες ενέργειες της τράπεζας Πειραιώς αλλά να κινητοποιήσει το κλάδο για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Για το πώς φτάσαμε ως εδώ δεν είναι της παρούσης, δεν θα συζητήσουμε τώρα τις εξόφθαλμες συνδικαλιστικές ευθύνες της ηγεσίας της  ΟΤΟΕ και του ΣΕΤΑΠ. Τώρα προέχει ο αγώνας και η συσπείρωση όλων των δυνάμεων για να μην περάσουν τα μέτρα αυτά, για να αποτραπούν οι απολύσεις των συναδέλφων/ισσών μας φυλάκων και καθαριστριών.

Τις επόμενες μέρες οι απάντησή μας θα πρέπει να είναι κατηγορηματική:
 
Δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση στην τράπεζα Πειραιώς

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία.
 
 
Η συντονιστική επιτροπή της Συσπείρωσης