Συσπείρωση

Νέοι έλεγχοι του Σ.ΕΠ.Ε. σε τράπεζες: Τσουχτερά πρόστιμα και τριήμερο «λουκέτο» σε υποκατάστημα

11/12/2017

Μετά από αμέτρητες ώρες υπερωριών των τραπεζοϋπαλλήλων, το ΣΕΠΕ, ανακάλυψε ότι παραβιάζεται το ωράριο στις Τράπεζες.

Ελπίζουμε οι έλεγχοι αυτοί να είναι ειλικρινείς και όχι προσχηματικοί, τα πρόστιμα να εισπραχτούν πραγματικά και να είναι η αρχή του τέλους της ανομίας, που τη βιώνουν στο πετσί τους χιλιάδες συνάδελφοί μας, για την παραβίαση του ωραρίου στις τράπεζες.
Παραθέτουμε άρθρο από το διαδίκτυο :
…………………………………………………………………………………………………

Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 57 υποκαταστήματα τραπεζών, βρέθηκαν 8 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας που αφορούσαν 29 εργαζόμενους ενώ, για πρώτη φορά, επιβλήθηκε τριήμερη αναστολή λειτουργίας σε υποκατάστημα, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι

Όπως φαίνεται από τους διαρκείς ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι τράπεζες διεκδικούν τα πρωτεία στην εργοδοτική αυθαιρεσία: Σε 57 ελέγχους που διενεργήθηκαν πρόσφατα σε υποκαταστήματα τραπεζών, βρέθηκαν 8 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας που αφορούσαν 29 εργαζόμενους.
Όπως ανακοινώθηκε, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 365.050 ευρώ, ενώ, σε μία περίπτωση, με βάση το Άρθρο 33 του πρόσφατου Νόμου 4488/17, η Επιθεώρηση Εργασίας προχώρησε σε τριήμερη αναστολή λειτουργίας υποκαταστήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, σε παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας, υστέρα από επιτόπιο έλεγχο Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, εντοπίστηκαν 14 παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας και επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 252.000 ευρώ, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. 

Επίσης, περασμένο Μάρτιο, το Σ.ΕΠ.Ε. επέβαλλε πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα έπειτα από προσφυγή 15 εργαζομένων, προερχόμενων από την ETHNODATA, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δεν είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τελικά, ο αγώνας των εργαζομένων δικαιώθηκε και εντάχθηκαν στον κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Left.gr).

Παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας είχαν εντοπιστεί τον Μάιο σε ελέγχους και στην Τράπεζα Πειραιώς και επιβλήθηκε πρόστιμο - μαμούθ, ύψους 1.635.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως όλα, πλέον, τα έσοδα από τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ, πηγαίνουν κατευθείαν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Σ.ΕΠ.Ε. δηλώνει ότι θα συνεχίσει τους ελέγχους στη βάση του σχεδιασμού και των καταγγελιών. Ειδική βαρύτητα λόγω της εορταστικής περιόδου θα δοθεί στους κλάδους εστίασης, παροχής υπηρεσιών καθώς και στα πολυκαταστήματα.
Το Σ.ΕΠ.Ε. καλεί τους εργαζόμενους που επιθυμούν να καταγγείλουν οποιαδήποτε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας  να απευθύνονται στο 15512.

Πηγή : Left.gr 4.12.2017