Συσπείρωση

ΤΥΠΑΤΕ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ

27/11/2017

Πέρασε κιόλας πάνω από μήνας  από τις εκλογές του Ταμείου Υγείας  και σχεδόν τέσσερις βδομάδες από την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Οι συνάδελφοι επέλεξαν να δώσουν τη πρώτη θέση στη ΔΑΚΕ, μετά από ένα καταιγισμό υποσχέσεων προς όλους, ισοπεδωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής και βέβαια – ως κερασάκι στην τούρτα – χυδαίων επιχειρημάτων από τους γνωστούς «διατεταγμένους» του διαδικτύου!

Από την ίδια μέρα της γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων η ΔΑΚΕ άρχισε να συμπεριφέρεται σαν το Ταμείο να είναι περιουσία της και να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Μάλλον μπέρδεψε τη πρώτη θέση και το 35% με το απόλυτο του 50% συν 1 που γι’ αυτούς σημαίνει, όπως φαίνεται, και ασυδοσία!

Δεν εξηγούνται διαφορετικά όλα αυτά που ακούγαμε (και διαβάζαμε στο διαδίκτυο βεβαίως), περί απαιτήσεων της ΔΑΚΕ  -για τη συγκρότηση σε σώμα του καινούργιου διοικητικού συμβουλίου- να πάρει εκτός από την προεδρία του συμβουλίου (ως πρώτη δύναμη) και την προεδρία του ΕΛΕΜ, την οποία εδώ και…..δεκαετίες παίρνει η τρίτη σε ψήφους παράταξη, με τη δεύτερη παράταξη να καταλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν μετά τη προχθεσινή συνεδρίαση του νέου οργάνου για τη συγκρότησή του σε σώμα, που απέβη άκαρπη! Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας  ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ (που λόγω του αριθμού των μελών τους στο Δ.Σ. θα μπορούσαν να σχηματίσουν προεδρείο) δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με αιχμή του δόρατος της διαφωνίας την θέση του Α’ Αντιπροέδρου, ο οποίος καταλαμβάνει και τη θέση του Προέδρου του ΕΛΕΜ.

Η ΔΑΚΕ προσήλθε με πρόταση να πάρει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΥΠΑΤΕ και τον Πρόεδρο του ΕΛΕΜ, με σκοπό να «είναι η συνεργασία των δύο Προέδρων άψογη». Στη ΔΗΣΥΕ πρότεινε τη θέση του Γενικού Γραμματέα και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα και στην ΕΣΑΚ πρότεινε τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου.

Στη Συσπείρωση δεν πρότεινε τίποτα γιατί «έκανε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα» για να διερευνηθεί ο τρόπος που έγινε η διανομή του βοηθήματος. Μάλιστα η πλειοψηφούσα σύμβουλος της ΔΑΚΕ έφτασε στο σημείο να πει ότι μας αναγνωρίζουν(!!!)  το δικαίωμα να συμμετέχουμε στο συμβούλιο! Τέτοιο δημοκρατικό συναίσθημα και σεβασμός στους συναδέλφους που επέλεξαν ένα συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο!     

Δεν πείραξε όμως τη ΔΑΚΕ το γεγονός ότι κάμποσοι υποψήφιοί της έχουν υποβάλλει αγωγές τόσο κατά του ΤΥΠΑΤΕ όσο και κατά του ΣΕΤΑΠ διεκδικώντας να βάλουν στην τσέπη την κοινή μας περιουσία.

Η ΔΗΣΥΕ ζήτησε προγραμματικό προεδρείο με όποιον έχουν προγραμματικές θέσεις οι οποίες  συγκλίνουν, δηλαδή τη ΔΑΚΕ. Αυτό που δεν είπε η ΔΗΣΥΕ, αλλά προκύπτει από τα συμφραζόμενα, είναι ότι διεκδικεί για τον εαυτό της τη θέση του προέδρου του ΕΛΕΜ, κλείνοντας το μάτι στους νέους, ότι με τη ΔΗΣΥΕ στο τιμόνι του ΕΛΕΜ, αυτοί, θα είναι οι μοναδικοί δικαιούχοι της περιουσίας του.

Η ΕΣΑΚ δήλωσε ότι δεν μπαίνει σε προγραμματικό προεδρείο, επειδή ο κλάδος υγείας δεν μπορεί να αναβιώσει, αλλά θα ψηφίσει τη ΔΗΣΥΕ για την προεδρεία  του ΕΛΕΜ, αν δεσμευτεί ότι ο ΕΛΕΜ θα γίνει επαγγελματικό ταμείο μόνο για τους εν ενεργεία, με αξιοποίηση των αποθεματικών του μόνο γι’ αυτό το σκοπό και για την επαναλειτουργία της ΚΥΨΑ.

Η Συσπείρωση υπενθύμισε ότι την προηγούμενη τριετία υπερασπίστηκε το ταμείο υγείας στα δικαστήρια από αυτούς που το επιβουλεύονταν καταθέτοντας εναντίον του αγωγές (και κάποιοι από αυτούς είναι και μέλη του Δ.Σ. σήμερα) και πλήρωσε τις οφειλές του. Το ταμείο υπάρχει σήμερα επειδή η παράταξή μας  το υπερασπίστηκε.

Η δημοκρατία επιβάλλει τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που εκλέχτηκαν στο Δ.Σ. και τη σύνθεση πολλών απόψεων. Τη στιγμή που το εκλογικό σώμα δεν δίνει σε καμία δύναμη την απόλυτη πλειοψηφία, δεν μπορεί να παραποιείται η εκφρασμένη βούλησή του και η πρώτη δύναμη που πήρε στις εκλογές 35% περίπου, να διεκδικεί στη Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΛΕΜ πλειοψηφία 75%.

 Η κατανομή των θέσεων με βάση τη δύναμη των παρατάξεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, έχει μια σοφία, αφού έτσι διασφαλίζει τη διαπαραταξιακή σύνθεση και τη διαφάνεια. Στον ΕΛΕΜ συγκεκριμένα επειδή η τρίτη παράταξη δεν εκλέγει ποτέ μέλος  στη διαχειριστική επιτροπή, με τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου και άρα Προέδρου του ΕΛΕΜ εκπροσωπείται και αυτή, διασφαλίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και συμμετοχή. Κι ας αφήσουν τις τιμωριτικές διαθέσεις τους απέναντι στη Συσπείρωση που τόλμησε να έχει και να υπερασπίζεται μια διαφορετική άποψη! Πάντα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και θέσεις αλλά πάντα λειτουργούσαν οι πλειοψηφίες.

Αλήθεια, τι φοβάται η ΔΑΚΕ και ζητά και τον Πρόεδρο του ΤΥΠΑΤΕ αλλά και τον Πρόεδρο του ΕΛΕΜ; Έχει κάτι να κρύψει; Γιατί δεν ξεχνάμε ότι ακόμα περιμένουμε τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει (τις κινήσεις του ταμείου του ΕΛΕΜ για το 2017) εδώ και μήνες από τον απελθόντα πρόεδρο του ΕΛΕΜ! Τα οποία δεν έδινε για να μη τα εκμεταλλευτεί προεκλογικά η Συσπείρωση όπως έλεγε!! Υπάρχει άραγε κάτι…. «εκμεταλλεύσιμο»;

Όπως δεν ξεχνάμε ότι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση η ΔΑΚΕ ξιφούλκησε με επιμονή υπέρ της ταχύτερης δυνατής διενέργειας των εκλογών, διότι δήθεν τα θέματα του Ταμείου δεν μπορούσαν να περιμένουν αφού η «κακή» Συσπείρωση κωλυσιεργούσε! Πέρασαν τόσες βδομάδες να συγκληθεί το καινούργιο συμβούλιο κι ακόμα τίποτα, αλλά τώρα φαίνεται δεν πειράζει…..

 Τόσο μάλιστα δεν πειράζει που η νέα συνεδρίαση ορίστηκε για τις 30 Νοέμβρη…Κι έχει ο θεός!