Συσπείρωση

Ποια είναι τα σχέδια της Τράπεζας για τις θέσεις εργασίας ;

25/10/2017

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς κύριο Μεγάλου και παρόντες τους κ.κ. Πουλόπουλο, Λιακόπουλο και Τούντα.

Στη συνάντηση, πέρα από μια γενική ενημέρωση για την πορεία της Τράπεζας, με ανησυχία ακούσαμε για τη προσπάθεια στοχευμένης μείωσης των θέσεων εργασίας, αλλά και για την πρόθεση δημιουργίας νέου Κανονισμού Εργασίας, ενιαίου για το σύνολο του προσωπικού.

Η Τράπεζα σήμερα

Αφού ενημερωθήκαμε για την κατάσταση στην Τράπεζα, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, την αύξηση των καταθέσεων, τη μείωση των NPLs και NPEs, το νέο μοντέλο υπολογισμού των προβλέψεων που θα εφαρμοστεί από το 2018, το κλείσιμο της αξιολόγησης κλπ, ήρθαμε και στα θέματα προσωπικού :

Στοχευμένη Μείωση θέσεων εργασίας

Η Διοίκηση εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας για τη πλειονότητα  των υπαλλήλων. Μας δήλωσαν ότι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν προσφέρουν στην Τράπεζα, θα τα αντιμετωπίσουν διαφορετικά γιατί πρέπει να σκεφτούν και τον Προϊστάμενο, που έχει στο τμήμα του αυτούς που δεν προσφέρουν στην Τράπεζα.  Είναι σε επικοινωνία με τον συνάδελφο Αδαμόπουλο και το βλέπουν case by case(;;;) Επεξεργάζονται διάφορες λύσεις γιατί πρέπει να πετύχουν τους στόχους, οι οποίοι είναι:

·        Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να φύγουν 650 εργαζόμενοι
·        Μέχρι το τέλος του έτους, τα καταστήματα πρέπει να είναι λιγότερα από 650
·        Μέσα στον επόμενο χρόνο πρέπει να έχουν πωληθεί τα καταστήματα του εξωτερικού

Η Τράπεζα μας ζητά να επιλέξουμε το σχοινί που θα κρεμαστούμε

Ο ΣΕΤΑΠ, όπως και κανένας άλλος σύλλογος, δεν πρέπει να μπει στη λογική συνεργασίας με την Τράπεζα και να συζητά τη μείωση θέσεων εργασίας.
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ), χωρίς να ενημερώσει ποτέ το Δ.Σ., συζητά «case by case», με την Διοίκηση τις προβληματικές περιπτώσεις. Ο ίδιος, δεν το αρνήθηκε στη συνάντηση. Αν υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα, υπάρχει ο Κανονισμός Εργασίας, στον οποίο διεκδικούμε την ένταξή μας, που προβλέπει πειθαρχικά συμβούλια και πειθαρχικές ποινές. Η  ΔΗΣΥΕ, συνεχίζει και σήμερα να παίζει τον ίδιο βρώμικο ρόλο, που έπαιξε και το 2012, με το χάρισμα της ΑΤΕ στην Πειραιώς.

Ο συνδικαλισμός δεν πρέπει να υπηρετεί τακτικές που προάγουν προσωπικές πολιτικές του Προέδρου, που πουλά ξεδιάντροπα σχέσεις με την εξουσία από τη μια, και άρα τη δήθεν δική μας εξασφάλιση, και αποχαύνωση και εφησυχασμό από την άλλη.

Ο Σύλλογος πρέπει να υπερασπίσει τις θέσεις εργασίας μας, να αγωνιστεί για τη δουλειά  όλων των εργαζομένων, και επιτέλους, η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ να αποφασίσει με ποιους είναι (με τους εργαζόμενους ή με την Τράπεζα).

Η Τράπεζα Πειραιώς που επανειλημμένα ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να επικαλείται στόχους και αριθμούς και να μην αναλογίζεται ότι πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ζωές.

Νέος ενιαίος Κανονισμός Εργασίας (σε κάποια στιγμή, στο μέλλον)

Μας ενημέρωσαν ότι είναι στις προθέσεις της Τράπεζας να φτιάξει νέο Κανονισμό Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, αλλά χρειάζονται χρόνο να το δουν συνολικά.

Η ειλημμένη απόφαση του ΣΕΤΑΠ για διεκδίκηση του Κανονισμού Εργασίας

Η Τράπεζα, για άλλη μια φορά, παίζει καθυστέρηση και ζητά ξανά χρόνο για τον Κανονισμό Εργασίας. Ο ΣΕΤΑΠ έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει με την δικαστική διεκδίκηση του Κανονισμού Εργασίας, και η διεκδίκηση αυτή, όπως περιμέναμε, δρομολόγησε εξελίξεις.

Κάτω από την πίεση της Συσπείρωσης, οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ,  αφού κωλυσιεργούσαν επί έναν χρόνο, σύρθηκαν στη διεκδίκηση του Κανονισμού Εργασίας, και τώρα, που η τράπεζα φαίνεται να υποχωρεί, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις προς τον ΣΕΤΑΠ, για την ένταξή μας στον Κανονισμό Εργασίας.

Αυτός ο πολυετής αγώνας, που ξεκίνησε από το 2013, φαίνεται να βρίσκει επιτέλους τη δικαίωσή του, και θα αποτελέσει δικαίωση για το σύνολο των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ζητούμε σύγκλιση του Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ

Μετά την αποκάλυψη των σχεδίων της Τράπεζας για τις θέσεις εργασίας και τον Κανονισμό, η Συσπείρωση ζητά, την άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ, για να αποφασίσουμε τις ενέργειές μας, ώστε να αποτρέψουμε την υλοποίηση των σεναρίων για μείωση προσωπικού.

Καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αφτιά τους στις σειρήνες που τους προτρέπουν να φύγουν από τη δουλειά. Μένουμε στην Τράπεζα και παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο.