Συσπείρωση

ΤAMEIO YΓΕΙΑΣ: ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ...

16/10/2017
 
Μόνο οι παθιασμένοι      μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο...
Ας είμαστε ειλικρινείς: Το Ταμείο Υγείας δεν το θέλουν ούτε οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, ούτε η ΕΣΑΚ για διαφορετικούς λόγους και εξηγούμαστε:
 
ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ, οι παρατάξεις που γνώριζαν για το εγκληματικό κλείσιμο της ΑΤΕ και που με την εν γένει στάση τους συνέβαλαν σε αυτό κινούμενες από κομματικές (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) σκοπιμότητες, φρόντισαν, από την επόμενη της ένταξης μας στην Πειραιώς, να προσαρμοστούν στη θέληση του νέου εργοδότη (Πειραιώς), να πάνε με τα νερά του, να υποστηρίξουν θέσεις και απόψεις που τον εξυπηρετούν, έστω και ενάντια στα συμφέροντα των συναδέλφων/ισσών της Αγροτικής. Θύμα αυτής της πολιτικής τους ήταν το Ταμείο Υγείας.
 
Αγκάθι  για τη διοίκηση
 
Το Ταμείο Υγείας ήταν και είναι αγκάθι για την Πειραιώς. Θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι ζημιώθηκαν με την ένταξη τους στην Πειραιώς, βοηθάει κάποιοι να κρατάνε την ταυτότητα τους και να ορθώνουν αντίσταση όταν η βούληση της εργοδοσίας είναι η ισοπέδωση των πάντων, είναι μια απειλή για το εργατικό κόστος της τράπεζας. Στην αρχή, αμέσως μετά τον Ιούλιο του 2012, προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο, μελετώντας, τάχα, τα οικονομικά δεδομένα από τη συνέχιση του Ταμείου. Στη συνέχεια το απέρριψαν ως αντιοικονομικό και πρόβαλαν με ιδιαίτερη ένταση ως την ιδανική και ίσως καλύτερη λύση το ομαδικό ασφαλιστήριο και τις καλύψεις του. Και φθάσαμε στο σήμερα, όπου μετά από τρεις εθελουσίες και την πλήρη αποδυνάμωση των αγροτικάριων καταργούν στην πράξη και το ασφαλιστήριο ως ασύμφορο. Ένα ασφαλιστήριο καταργείται εύκολα σε καιρούς μνημονιακούς, ένα Ταμείο Υγείας πολύ πιο δύσκολα.
 
Το σχέδιο     των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ   καταλήστευσης      μέσω αγωγών απότυχε
 
Τι έκαναν τα πέντε τελευταία χρόνια (2012-2017) ΔΗΣΥΕ (με φωτεινή εξαίρεση τον συνάδελφο Αλέκο Στάμου) και ΔΑΚΕ; Στην αρχή, από την επομένη της ένταξης μας μέχρι την πρώτη θέση που κατέλαβε η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στις εκλογές του Ταμείου το 2014 έπαιζαν το παρελκυστικό παιχνίδι της διοίκησης ενώ από το 2014 πολέμησαν λυσσωδώς τη διοίκησή του και την προοπτική επαναλειτουργίας του Ταμείου. Προέβαλαν ως μοναδικό στόχο τους τη καταλήστευση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ. Ώθησαν, διευκόλυναν και στήριξαν τους συναδέλφους/ισσες που στράφηκαν με αγωγές εναντίον του Ταμείου ζητώντας επιστροφή των εισφορών του ΕΛΕΜ. Το Ταμείο έλαβε σωρεία αγωγών από εννιακόσιους περίπου «συναδέλφους» που ζητούσαν το τριπλάσιο(!! ) των αποθεματικών του ΕΛΕΜ. Ανάμεσα τους, επιφανή στελέχη των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, που, τώρα, ζητούν την ψήφο σας για να διοικήσουν το Ταμείο. Οι πρώτοι που θα κέρδιζαν θα ήταν οι «τυχεροί» ενώ οι υπόλοιποι «να πήγαιναν να πνιγούν». Το σχέδιο τους απότυχε χάρις στη σθεναρή, τεκμηριωμένη και αποφασιστική στάση της διοίκησης του Ταμείου και την εξαιρετική δουλειά της νομικής του υπηρεσίας.
 
Μοίρασμα με κενά και «ευνοημένους»
 
Όταν το σχέδιο «καταλήστευση μέσω επιστροφής των εισφορών» απότυχε ανακάλυψαν το μοίρασμα των αποθεματικών ως «οικονομικό βοήθημα» και προχώρησαν, με ενέργειες αμφιβόλου νομιμότητας, στο μοίρασμα των μισών περίπου αποθεματικών του ΕΛΕΜ. Αγκάθι είναι το πώς υπολογίστηκαν τα οικονομικά βοηθήματα και γιατί υπάρχουν δυο πίνακες με σημαντικές αποκλίσεις για ορισμένα επιφανή στελέχη αυτών των παρατάξεων, ερωτήματα αναπάντητα από τους πρωταγωνιστές και με τα οποία ασχολείται η δικαιοσύνη.
 
Οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, που ποτέ δεν ήθελαν το Ταμείο γιατί δεν το ήθελε η εργοδοσία, που πολέμησαν λυσσωδώς την επαναλειτουργία του, έρχονται σήμερα και ζητούν την ψήφο των συναδέλφων για να το διοικήσουν. Είναι ωραίο ανέκδοτο αν δεν έκρυβε τις δόλιες σκοπιμότητες τους που δεν είναι άλλες από τη καταλήστευση των εναπομεινάντων αποθεματικών του ΕΛΕΜ που ανέρχονται σε περίπου πενήντα (50) εκατομμύρια ευρώ αλλά και, κυρίως, να σταματήσουν κάθε προσπάθεια επαναλειτουργίας του Ταμείου Υγείας, υπακούοντας με το αζημίωτο στα συμφέροντα της εργοδοσίας.
 
Η ΕΣΑΚ από διαφορετικούς δρόμους κινούμενη συναντήθηκε με τις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ στο μοίρασμα των αποθεματικών ως «οικονομικού βοηθήματος» προσδοκώντας εκλογικά οφέλη που δεν ήρθαν και αντιλαμβανόμενη το ολισθηρό του εδάφους σε τέτοια παιχνίδια παραιτήθηκε από τις υπεύθυνες θέσεις. Η ΕΣΑΚ δεν πιστεύει στο Ταμείο Υγείας ως λύση, ή έστω ως κάποια ανακούφιση στο σημερινό πρόβλημα των συναδέλφων/ισσών, έχοντας τοποθετήσει τη βελτίωση των συνθηκών στην έλευση του σοσιαλισμού που επιδιώκει. Στήριξε την προσπάθεια απόκρουσης των δικαστικών αγωγών, αλλά μέχρις εκεί.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σας καλεί να σκεφθείτε διαφορετικά. Το Ταμείο Υγείας μπορεί να ξαναλειτουργήσει, να βελτιώσει τη χειμαζόμενη από τα μνημόνια περίθαλψη μας, κόντρα σε κυβερνητικές πολιτικές και εργοδοτικές παρεμβάσεις. Μπορούμε σήμερα να συζητάμε για το Ταμείο Υγείας γιατί η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ το υπερασπίστηκε αποτελεσματικά όταν τα «λαμόγια» είχαν ξαμοληθεί να το λεηλατήσουν. Έχουμε καταθέσει πρόταση και είμαστε σε θέση να την υλοποιήσουμε. Είναι δύσκολη υπόθεση, απαιτεί εντιμότητα, εργατικότητα, ικανότητα και πιστεύουμε ότι τα διαθέτουμε. Με πάθος υπερασπιστήκαμε το Ταμείο και συνεχίζουμε. Γιατί μόνο οι παθιασμένοι μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο...