Συσπείρωση

Η πρότασή μας για τη λειτουργία του ΤΑΜΕΙΟΥ*

10/10/2017
 
Το ΤΥΠΑΤΕ δεν μπορεί σήμερα να αποτελέσει αποκλειστικό φορέα υγείας, μπορεί όμως να υπάρξει ως συμπληρωματικός φορέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να παρέχει επιπλέον υπηρεσίες, που δεν προσφέρουν τα συστήματα υγείας, όπως οδοντιατρικά και φυσικοθεραπείες, εκμεταλλευόμενο τις δομές του και την εμπειρία του.

Φυσικά οι επιλογές για το μέλλον του ΤΥΠΑΤΕ θα πρέπει να είναι γρήγορες και να συνοδευτούν από τις απαραίτητες καταστατικές αλλαγές.

Η συμμετοχή των συναδέλφων θα είναι σε εθελοντική βάση, αφού αλλού καταθέτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ασφαλισμένοι, λοιπόν του ΤΥΠΑΤΕ θα είναι όσα από τα μέλη του (εν ενεργεία και συνταξιούχοι με τις οικογένειές τους) επιθυμούν και θα καταβάλλουν ετήσια εισφορά που θα είναι σε συμβολικό επίπεδο για τους ασφαλισμένους.

Επίσης, μέλη του Ταμείου μπορούν να γίνουν και οι λοιποί εργαζόμενοι της Πειραιώς με αυξημένη αλλά προσιτή εισφορά, πράγμα που είναι αναγκαίο τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και τη διάρκεια του Ταμείου και επιπλέον για τη δημιουργία σύμπνοιας μεταξύ των εργαζομένων.

Η επαναλειτουργία του Ταμείου προβλέπεται να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας με 4-5 βασικές ειδικότητες και μια οδοντιατρική έδρα και όσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα ολοκληρώνονται οι ιατρικές ειδικότητες και η λειτουργία των εργαστηρίων και φυσικοθεραπευτηρίων, ώστε να είναι το κόστος σταθερά υπό έλεγχο.

Οι γιατροί θα αμείβονται με ωρομίσθιο και οι παράμετροι για αριθμό επισκέψεων ανά ειδικότητα, μέσοι όροι μελών ανά ασφαλισμένο κλπ, έχουν προκύψει από ανάλυση δεδομένων με βάση τη λειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ.

Φυσικά, η λειτουργία των πολυιατρείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων.

Ειδικά, στην Πάτρα, οι συνάδελφοι καλύφθηκαν για 4 μήνες από το Πολυιατρείο της ΟΑΤΥΕ και με την προβλεπόμενη εισφορά τους στο Ταμείο υπερκαλύπτουν το κόστος που απαιτείται.

Για τους συναδέλφους που βρίσκονται στην υπόλοιπη χώρα, υπάρχει επικοινωνία με δύο δίκτυα υγείας (γιατρών και διαγνωστικών κέντρων), που καλύπτουν όλη τη χώρα, για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους με μικρή ετήσια συνδρομή.

Το ΤΥΠΑΤΕ, λοιπόν, μπορεί να επαναλειτουργήσει με την αυτοχρηματοδοτούμενη πρότασή μας χωρίς καμιά συμμετοχή των αποθεματικών του ΕΛΕΜ.

Με αδιευκρίνιστες τις προθέσεις των άλλων παρατάξεων για το μέλλον της περιουσίας του ΕΛΕΜ, θεωρούμε ότι η εκποίηση της, στις παρούσες συνθήκες, θα αποτελούσε πράξη παράνοιας.

Αν λοιπόν, τα σημερινά ενοίκια των ακινήτων, πήγαιναν στην υγεία, θα εξασφάλιζαν μια πλήρη λειτουργία, και χωρίς εισφορά των συνταξιούχων.

Εμείς θεωρούμε ότι όλα τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ πρέπει να πάνε στην υγεία. Έτσι, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άλλα πέντε, τουλάχιστον, πολυιατρεία, στην επαρχία, και να ανοίξουν και παραπέρα προϋποθέσεις συνεργασιών όλων των τραπεζοϋπαλλήλων σε επίπεδο ΟΑΤΥΕ.

Αλλά και στην περίπτωση που οι άλλες παρατάξεις επιμείνουν για δημιουργία επαγγελματικού Ταμείου με τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ και επειδή είναι βέβαιο ότι οι συνταξιούχοι δεν χωράνε σε τέτοιο εγχείρημα, μια συμβιβαστική πρόταση θα ήταν, να παραμείνουν τα ακίνητα στο ΤΥΠΑΤΕ για να λειτουργήσει για όλους (εν ενεργεία και συνταξιούχους!)
 
·          Προδημοσίευση από την εφημερίδα της Συσπείρωσης που κυκλοφορεί