Συσπείρωση

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΡΟΒΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

26/9/2017

Θετική εξέλιξη αποτέλεσε η διενέργεια (επιτέλους!!!) της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Ταμείου. Έστω και με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό συναδέλφων, η συνέλευση έγινε! Κι ήταν ίσως το μόνο θετικό σημείο ώστε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τις εκλογές και την επόμενη μέρα του Ταμείου.

Διότι κατά τα λοιπά ήταν θλιβερό να παρακολουθεί κάποιος τον απόλυτο ευτελισμό των διαδικασιών και τις καινοφανείς μεθοδεύσεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ ώστε να «εκβιάσουν» τις αποφάσεις που ήθελαν! Η κατά κοινή ομολογία παντελής έλλειψη πείρας του προεδρείου της γενικής συνέλευσης, βοήθησε δυστυχώς σε αυτό.

Έτσι, παρακολουθήσαμε τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ εκ μέρους της ΔΑΚΕ να προχωρά σ΄έναν προσωπικό «απολογισμό» των….επενδυτικών του ονείρων (!!), αντί  του απολογισμού της διαχειριστικής επιτροπής που έπρεπε να παρουσιαστεί. Ναι σωστά καταλάβατε: Δεν κατατέθηκε απολογισμός του ΕΛΕΜ! ‘Όπως συνέβαινε δηλαδή –σύμφωνα με το καταστατικό – επί 82 χρόνια. Ίσως η ΔΑΚΕ να θεωρεί ενοχλητικά εμπόδια τα όργανα και τις διαδικασίες. Ίσως πάλι ο πρόεδρος της Δ.Ε. να πιστεύει ότι μπορεί μόνος ν΄αποφασίζει για την τύχη της κοινής περιουσίας χιλιάδων συναδέλφων. Πάντως η εικόνα του στελέχους της ΔΑΚΕ να παρουσιάζει τα σχέδια κάποιου fund για την έκταση της ΚΥΨΑΣ, χωρίς να έχει ληφθεί καμιά απόφαση για πώληση από κανένα όργανο του Ταμείου, μας βάζει σε σκέψεις  οι οποίες έγιναν εντονότερες όταν ακούσαμε άλλο στέλεχος της ΔΑΚΕ να εκφράζει πλήρη διαφωνία για τα ποσά και τα σχέδια που ακούστηκαν! Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους και μετά λένε και σε μας τα….οράματά τους!

Αργότερα βέβαια τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα, αφού παρότι η παράταξή μας αλλά και αυτή της ΕΣΑΚ αποχώρησαν, αφήνοντας τη συνέλευση χωρίς απαρτία, ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ επέμειναν να βάλουν σε ψηφοφορία (με την ανοχή του άβουλου προεδρείου) θέματα που δεν προβλέπονταν από την ημερήσια διάταξη. Οι ψηφοφορίες αυτές είναι βέβαια άκυρες αφού απαρτία δεν υπήρχε!

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Αφού όμως ακολουθούν εκλογές  οι τρεις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ κάτι έπρεπε να πουν για το μέλλον και το ρόλο του Ταμείου. Κατανοούμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο όταν όλα τα τελευταία χρόνια έχουν αναλωθεί σε μια «σταυροφορία» για το μοίρασμα της περιουσίας του Ταμείου με οποιονδήποτε τρόπο! Ένα ολόκληρο σύστημα κινητοποιήθηκε γύρω από αυτήν τη «μεγάλη ιδέα»! Που περιλάμβανε ψίχουλα για τη μεγάλη πλειοψηφία (κυρίως τους εν ενεργεία) και τα περισσότερα στην παραδοσιακή εκλογική πελατεία ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ.

Διαισθανόμενες όμως την ανάγκη όλων των συναδέλφων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) για παροχή υπηρεσιών υγείας, η οποία συνεχώς διευρύνεται, αναγκάστηκαν να παρουσιάσουν τις ….θέσεις τους γι αυτό που ούτε ως πιθανότητα δεν συζητούσαν μέχρι τώρα! Τη λειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ ως πάροχου συμπληρωματικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η ΔΗΣΥΕ ήταν σαφής: Να δώσει η νέα διοίκηση του Ταμείου τη διαχείριση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες!

Η ΔΑΚΕ κατέληξε σε ανάλογη πρόταση …δια της τεθλασμένης! Αφού πρώτα μας μίλησε για ξεχωριστό (από τον ΕΛΕΜ) νομικό πρόσωπο με πανελλαδικό δίκτυο για παροχή συμπληρωματικής περίθαλψης, για να της …. βγουν τα νούμερα προεξόφλησε ότι το ιατρικό προσωπικό θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ (τι κι αν το 2013 που ομόφωνα τότε το ταμείο είχε προτείνει στον ΕΟΠΥΥ να του παραχωρήσει όλες τις δομές και το προσωπικό του, δεν είχε πάρει καν απάντηση), αλλά και οι διοικητικοί θα έρθουν με απόσπαση από την τράπεζα!!!
Κάπως έτσι προσπάθησε να βγάλει ελκυστικά κόστη, χαϊδεύοντας και τα αφτιά των νέων για καθόλου συμμετοχή!  Αλλά κι αν όλα αυτά δεν λειτουργήσουν μπορούμε να δώσουμε τη διαχείριση σε ιδιώτες….

Η δε ΕΣΑΚ ξεμπέρδεψε γρήγορα και άκοπα προτείνοντας να νοικιαστούν οι δομές σαν πολυιατρεία…

Συνάδελφοι,

Θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για όλα αυτά στην προεκλογική περίοδο μέχρι τις 23/10 που θα γίνουν οι εκλογές. Εσείς  θα αποφασίσετε για την αυριανή μέρα του Ταμείου, που μπορεί,  ανάλογα με την επιλογή σας, να προσφέρει ανακούφιση, σήμερα, στην καθημερινότητα όλων μας.