Συσπείρωση

Ένας χρόνος μετά …

20/9/2017

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ψήφιση του Προγραμματισμού Δράσης του ΣΕΤΑΠ, από την πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ.

Ας κάνουμε μια ανασκόπηση για τους στόχους που έθεσε η πλειοψηφία, τι προσπάθειες έκανε στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του Δ.Σ. και τι αποτελέσματα έφερε.

Ωράριο

Καμία καταγγελία του ΣΕΤΑΠ στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καταπάτηση του ωραρίου, τόσο στις κεντρικές διευθύνσεις, όσο και στα καταστήματα. Οι συνάδελφοι έχουν αφεθεί στο έλεος των διευθυντών τους και το ωράριο έχει εκτροχιαστεί. Η απλήρωτη εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων υπονομεύει τις θέσεις εργασίας μας και ο ΣΕΤΑΠ σφυρίζει αδιάφορα και βγάζει ανακοινώσεις ότι «παρακολουθούμε το θέμα».

Και που το παρακολουθούν τι γίνεται;

Για να δείτε την ανακοίνωση της Συσπείρωσης για το ωράριο πατήστε εδώ.

Κανονισμός Εργασίας

Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, η Συσπείρωση επέμεινε στο θέμα του Κανονισμού Εργασίας. Τους παραδώσαμε μια απόφαση του ΣΕΠΕ που αποτελεί νίκη όλων των εργαζομένων στην τράπεζα και καθυστέρησαν, ένα χρόνο τώρα, τη συνέχιση της διεκδίκησης. Κάτω από τη δική μας πίεση, ξεπεράστηκε η αναβλητικότητα και η κωλυσιεργία της πλειοψηφίας
.
Ελπίζουμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και επίσης, ελπίζουμε όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι να δώσουν το αγωνιστικό παρών και να γίνουν παράδειγμα για το σύνολο των συναδέλφων.

Για να δείτε τις ανακοινώσεις της Συσπείρωσης για τον Κανονισμό Εργασίας πατήστε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

ΑΣΕΠ – Μετατάξεις

Εκείνοι, που το προηγούμενο διάστημα άσκησαν λαϊκίστικη κριτική και παραμύθιασαν τους συναδέλφους με την δυνατότητα μετάταξής μας στο δημόσιο, μετά την επίσκεψη στον αρμόδιο Υπουργό κύριο Κουρουμπλή, όπου μας είπε ότι «το δικαίωμά μας για διορισμό στο δημόσιο εξαντλήθηκε με την πρόσληψή μας στην ΑΤΕ», ανακάλυψαν την δυσκολία του εγχειρήματος γιατί υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις. Αλήθεια, μόνο τώρα υπάρχουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις; Όταν υπόσχονταν διορισμούς και πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, δεν υπήρχαν μνημονιακές δεσμεύσεις;

Για να δείτε την ανακοίνωση της Συσπείρωσης για τις μετατάξεις πατήστε εδώ.

Το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης

Καμία συνάντηση δεν πραγματοποίησε το προεδρείο ή το Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ με τους αρμόδιους υπουργούς για το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης. Επιτροπές, που συναποτελούνται από τον Πρόεδρο του ΣΕΤΑΠ και τους Προέδρους άλλων συλλόγων, με άγνωστες δραστηριότητες, δεν μπορούν να υποκαθιστούν τα όργανα.

Οι λαλίστατοι συνδικαλιστές, που, την προηγούμενη τριετία, μας κατηγορούσαν για ανικανότητα, δεν έχουν κάνει τίποτα για να προχωρήσουν τις ενέργειες του προηγούμενου προεδρείου.

 Και λέγοντας ότι «η μοναδική ευκαιρία ήταν το 2015, με τον Βαρουφάκη και χάθηκε από το ανίκανο προεδρείο» μας προετοιμάζουν για την αποτυχία του εγχειρήματος.
Για να δείτε την ανακοίνωση της Συσπείρωσης για το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης πατήστε εδώ.

Επιχειρησιακή Σύμβαση

Ενώ ο αντιπροσωπευτικός ΣΕΤΠ διαπραγματευόταν με την τράπεζα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, ο ΣΕΤΑΠ, ο δεύτερος μεγαλύτερος σύλλογος, δεν διεκδίκησε τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, θέτοντας ουσιαστικές διεκδικήσεις, όπως ο Κανονισμός Εργασίας, η ανάκληση του όρου «οικειοθελής παροχή», το ομαδικό ασφαλιστήριο, η ένταξή μας στο πρόγραμμα εφάπαξ, κανονιστικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις – μεταθέσεις κ.ά. Μετά από δική μας επιμονή, στείλαμε ένα εξώδικο που τους ζητούσαμε τη συμμετοχή του ΣΕΤΑΠ στις διαπραγματεύσεις και πέραν τούτου ουδέν!!!

Για να δείτε τις ανακοινώσεις της Συσπείρωσης για την Επιχειρησιακή Σύμβαση πατήστε εδώ, εδώ και εδώ.

Αξιολόγηση

Ο ΣΕΤΑΠ επέδειξε πλήρη αφωνία όλο τον προηγούμενο χρόνο, παρόλο που η Συσπείρωση ζήτησε να πάρει θέση στο ζήτημα της αξιολόγησης, να καταδικάσει την ατομική στοχοθεσία και τους εξωπραγματικούς στόχους που ασκούν αφόρητη πίεση στους συναδέλφους. Ο ΣΕΤΑΠ δεν κατάφερε να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων που αδικούνται από κακή αξιολόγηση που βασίζεται σε προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες και μικροψυχίες.

Για να δείτε την ανακοίνωση της Συσπείρωσης για την αξιολόγηση πατήστε εδώ.

Ασφαλιστήριο

Η πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) υπήρξε απρόθυμη να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια βελτίωσης του νέου ομαδικού ασφαλιστηρίου που διαβουλεύτηκε ο αντιπροσωπευτικός ΣΕΤΠ με την τράπεζα και για αρκετούς συναδέλφους υπήρξε χειρότερο από το παλιό.

Παρόλο που κλήθηκε από τον ΣΕΥΤΠΕ για την ανάληψη κοινής δράσης με όλους τους συλλόγους για την βελτίωση του ασφαλιστηρίου, δεν προσήλθε, με τη δικαιολογία ότι θα καλέσει ο ΣΕΤΑΠ άλλη συνάντηση, την οποία, όμως, δεν κάλεσε ποτέ.

Για να δείτε τη σχετική ανακοίνωση της Συσπείρωσης σχετικά με το ασφαλιστήριο πατήστε εδώ και εδώ.

Ενοποίηση

Καμία ενέργεια από την πλειοψηφία για συνάντηση με τα Δ.Σ. των άλλων συλλόγων, με στόχο την ενοποίηση, παρόλο που πρόκειται για ομοϊδεάτες τους. Μόνο κάτι κορώνες ακούμε από τον πρόεδρο του ΣΕΤΑΠ ότι «η ζύμωση θα γίνει από τα κάτω»!!!

Οικονομικά

Σε μια εποχή που τα έσοδα του ΣΕΤΑΠ μειώνονται δραματικά, τα έξοδά του αυξάνονται αλματωδώς.

Ο Ταμίας δεν τηρεί τις αποφάσεις των Δ.Σ. για τα οικονομικά και πληρώνει έξοδα που δεν έχουν αποφασιστεί.

Αποφασίζονται δαπάνες χωρίς την ενημέρωση των οργάνων και ανατίθενται σε φίλους και γνωστούς χωρίς προσφορές και χωρίς κοστολόγηση.

Σε σχετικές ερωτήσεις μας, στο τελευταίο Δ.Σ., για τα οικονομικά του συλλόγου, δεν πήραμε απαντήσεις, μόνο, αστείες δικαιολογίες και ασύδοτες και προκλητικές απαντήσεις από τους υπευθύνους.

Για τα οικονομικά θα επανέλθουμε εκτενέστερα σε μελλοντική μας ανακοίνωση.

Λογαριασμός Εξερχομένων Μελών

Αδιαφορία, ανεπάρκεια, ερασιτεχνισμός και αδράνεια. Αυτές οι ιδιότητες χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ, στη διαχείριση ενός καυτού ζητήματος που απειλεί να τινάξει στον αέρα την αυριανή ύπαρξη του σωματείου μας.
Εξακολουθούμε να μην έχουμε ενημέρωση από τη Γενική Γραμματέα, που έχει την ευθύνη παρακολούθησης του θέματος, για τις δίκες που έχουν γίνει, τις αποφάσεις που έχουν βγει και τις δίκες που εκκρεμούν.

Για να δείτε τις ανακοινώσεις της Συσπείρωσης για τον Λογαριασμό Εξερχομένων Μελών πατήστε εδώ και εδώ.

Οικειοθελής Παροχή

Επιδόματα, που προϋπήρχαν στη μισθοδοσία μας, μετονομάζονται σε «οικειοθελή παροχή ελευθέρως ανακλητή» και η πλειοψηφία αδιαφορεί.  Η απόφαση του Δ.Σ. να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα με τους νομικούς μας για την αποκατάσταση των επιδομάτων μας στην απεικόνιση της μισθοδοσίας μας, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Για να δείτε τις ανακοινώσεις της Συσπείρωσης για την Οικειοθελή Παροχή πατήστε εδώ και εδώ.

Αντί επιλόγου

Η Συσπείρωση, με την ανάληψη καθηκόντων του σημερινού προεδρείου, δήλωσε ότι θα ασκήσει εποικοδομητική κριτική, αλλά δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν.

Παρατηρούμε ότι η στείρα αντιπολίτευση που άσκησαν οι ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ την προηγούμενη τριετία, έχει δώσει τη θέση της στον εφησυχασμό και την αδράνεια..
Εμείς δεν θα επιδοθούμε σε μηδενιστική κριτική (είστε άχρηστοι) ούτε σε αδιάκοπες προτάσεις μομφής, όπως έκαναν εκείνοι.

Όμως, δεν μπορούμε να μη στιγματίσουμε την ιδιοτέλεια, την προσωπική προβολή, την αλόγιστη σπατάλη των πόρων του ΣΕΤΑΠ, την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των υπευθύνων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) των δημοσίων σχέσεων δεν μπορεί να λύσει τα σοβαρά και χρόνια συνδικαλιστικά μας προβλήματα και βέβαια στα δύσκολα που έρχονται ελπίζουμε να μην ξαναδούμε το ίδιο έργο όπως το καλοκαίρι του 2012.

Απευθύνουμε προειδοποίηση προς την πλειοψηφία, πως, αν δεν αλλάξει ρότα, θα μας βρει απέναντί της.