Συσπείρωση

Στην τελική ευθεία η διεκδίκηση του Κανονισμού Εργασίας

Αναγκαία η μαζική συμμετοχή όλων μας στην αγωγή του ΣΕΤΑΠ

6/9/2017

Το θέμα της ένταξής μας στον Κανονισμό Εργασίας της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ζωτικής σημασίας. Εμείς, οι πρώην εργαζόμενοι της ΑΤΕ, που ήρθαμε στην Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διαδοχή, έπρεπε να ενταχθούμε στον υφιστάμενο Κανονισμό Εργασίας. Η Τράπεζα όμως, έχει πάψει να εφαρμόζει τον Κανονισμό Εργασίας από το 2004 (με την ανοχή του ΣΕΤΠ).

Η Συσπείρωση, από πολύ νωρίς (για να δείτε τη σχετική ανακοίνωση πατήστε εδώ), έθεσε το θέμα της διεκδίκησης του Κανονισμού Εργασίας, στο Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ. Αφού πρώτα, ενημέρωσε διεξοδικά για τις ενέργειες του προηγούμενου προεδρείου (Συσπείρωση – ΕΣΑΚ) , ζήτησε στη συνέχεια, να προχωρήσει η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε.

Στο Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/8/2017 βασικό θέμα ήταν η ανάθεση στον δικηγόρο του της δικαστικής διεκδίκησης του Κανονισμού Εργασίας, αφού όλα τα άλλα μέσα δεν καρποφόρησαν.

Πάγια θέση της Συσπείρωσης ήταν η συνδικαλιστική διεκδίκηση και η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ένταξή μας στον  Κανονισμό Εργασίας αφού η Τράπεζα, παρά την ξεκάθαρη απόφαση του ΣΕΠΕ που μας δικαίωνε, δεν συμμορφώθηκε.

Μόνο που, για να καρποφορήσει αυτή η ενέργεια, και να μην είναι μια τουφεκιά στον αέρα, πρέπει ο ΣΕΤΑΠ να επιδιώξει τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, αλλά και να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και την ΟΤΟΕ.

Πως κερδίζεται η μαζική συμμετοχή;

Για να επιτύχουμε τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στη διεκδίκηση του Κανονισμού Εργασίας πρέπει να ενημερώσει ο ΣΕΤΑΠ για τη σημασία και τα οφέλη μια τέτοιας ενέργειας.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΣΕΤΑΠ θα καταθέσουν αγωγή κατά της τράπεζας αλλά χρειάζεται και η δική σου συμμετοχή συνάδελφε. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι σημαντική.

Η ΟΤΟΕ και οι άλλοι

Αλλά και η ΟΤΟΕ πρέπει να στηρίξει τη διεκδίκηση πιέζοντας για  μια συνεργασία με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία. Επειδή όμως, η ΟΤΟΕ δεν θα το κάνει από μόνη της, πρέπει ο ΣΕΤΑΠ που έχει την πρωτοβουλία να επιδιώξει τη στήριξή της.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η διεκδίκηση του Κανονισμού Εργασίας από τον ΣΕΤΑΠ θα πυροδοτήσει εξελίξεις στην Τράπεζα που πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται η συνεργασία με τους άλλους συλλόγους.

Οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τράπεζες που ήρθαν στην Πειραιώς με διαδοχή, υπερασπίζονται τους δικούς τους Κανονισμούς Εργασίας.

Ο ΣΕΤΑΠ διεκδικεί για μας την ένταξή μας στον υφιστάμενο Κανονισμό Εργασίας.

 Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας

Σε μια εποχή που η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα είναι καθολική και η ηττοπάθεια του συνδικαλιστικού κινήματος έχει αποθρασύνει την εργοδοσία, που καταπατά κάθε έννοια δικαίου, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, να αντισταθούμε στην  εργοδοτική αυθαιρεσία, να σηκώσουμε κεφάλι, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Και το σωματείο πρέπει να είναι δίπλα μας.